Carme Portaceli marca ‘la diferència’ en la seva primera temporada al TNC

Redacció

Carme Portaceli inicia la seva etapa com a directora artística del Teatre Nacional de Catalunya (TNC), la primera dona a ocupar aquest càrrec, presentant una nova temporada “diversa, paritària i sostenible” amb 38 espectacles de dansa, teatre i música.

El tema principal de la temporada serà ‘la diferència’, de raça, de sexe, d’edat o d’idees, com a paradigma de la igualtat i convida als espectadors a reflexionar sobre l’acceptació d’aquesta. “El segle XXI és el segle de la diferència i és, per és per això, que proliferen al nostre voltant tants totalitarismes que no volen acceptar les diferències dels altres“, comenta la directora.

Anna Maria Ricart, Helena Tornero i Marta Carrasco inauguraran la temporada

Tot i que la temporada començarà el 18 de setembre amb Running for Democracy, un projecte comunitàri europeu que reflexiona sobre la democràcia, la primera estrena no arribarà a la Sala Gran fins al dia 30 de setembre amb Victor C d’Anna Maria Ricart, un homenatge a l’escriptora Víctor Català (pseudònim de Caterina Albert). L’actriu Rosa Renom protagonitzarà aquesta peça inspirada en l’obra de Català Tots els contes i Mosaics. De la mateixa autora també es recuperarà, al novembre, Infanticida, una òpera amb aires electrònics protagonitzada per Neus Pàmies i direcció de Marc Angelet.

Rosa Renom encapçala el repartiment de ‘Victor C’

La Sala Petita obrirà nou curs amb Nosaltres (A nosotros nos daba igual) d’Helena Tornero, que explica la història cinc ciutadans espanyols fills d’immigrants reben una carta per deportar-los al país d’origen dels seus pares. En canvi, la Sala Tallers apostarà per Jo, dona. A Lili Elbe de Marta Carrasco, un homenatge a la primera persona obertament transgènere de la història que va portar el seu desig fins a les últimes conseqüències.

Les cares conegudes: Carmen Machi, Francesc Cuéllar, Laura Conejero o Joan Carreras

Al TNC no hi faltaran grans muntatges amb cares conegudes. Hi destaquen noms com Carmen Machi que, sota la direcció d’Andrés Lima, protagonitzarà Prostitución. Laura Conejero, amb Carles Martínez, Raimon Molins i Anna Sahun, es posaran sota la batuta de Sílvia Munt a Desig, una misteriosa història de Josep Maria Benet i Jornet.

Francesc Cuéllar serà un dels protagonistes d’ El nedador del mar secret de William Kotzwinkle, amb la companyia La Danesa i la dramatúrgia de Jumon Erra. La peça, guanyadora del Premi Quim Masó, reflexiona sobre la vida i la mort a partir de l’experiència d’un pare que explica a mort del seu fill. Laia Marull, en canvi, encapçala amb altres noms com Quim Àvila, l’obra El pes d’un cos escrita i dirigida per Victoria Szpunberg; mentre que Joan Carreras encarnarà la salvatge versió que Ionesco va fer de Macbett.

Anna Alarcon, Laia Alsina, Pep Ambrós, David Anguera, Pepo Blasco, Joan Carreras, Josep Julien o Jordi Martínez

La dramatúrgia catalana també hi serà present amb noms com Josep Maria Miró, que portarà a escena l’obra Els homes i els dies de David Vilaseca. El provocador muntatge estarà dirigit per Xavier Albertí i compta amb intèrprets com Mercè Aránega, Alejandro Bordanove, Rubén de Eguía o Ramon Pujol, entre altres.

Altres peces que també inclou al programació són A Man of Good Hope, d’Isango Ensemble a partir de Jonny Steinberg i amb direcció de Mark Dornford-May; Ils nous ont oubliés, de Séverine Chavrier a partir d’El forn del calç, de Thomas Bernhard; el retorn d’Europa Bull de Jordi Oriol; el cicle 365 dones, que pretén donar visibilitat a dones d’estrats i professions diferents que no han estat reconegudes com mereixen; o la programació infantil amb companyies com La Baldufa, Campi qui pugui o Cia. La Maduixa.

Noves dramatúrgies i llenguatges

El risc serà també tindra un paper important a la nova temporada del Teatre Nacional. Les Impuxibles estrenaran a la seva nova creació Harakiri, que reflexionarà sobre el suïcidu; o la coreògrafa d’Israel Sharon Eyal que presentarà Aisha and Abhaya, una peça impressionant que fusiona cinema, animació i dansa contemporània. També sona amb força Patatas fritas falsas, la nova creació dels inconformistes Agnès Mateus i Quim Tarrida.

Clara i Ariadna Peya són Les Impuxibles

Com a novetat estrenaran el cicle ZIP, que vol obrir les seves les portes del teatre a la investigació de nous llenguatges escènics per oferir una oportunitat a les companyies locals i de fora d’exhibir els seus treballs. Hi participaran Sociedad Doctor Alonso,Elena Córdoba o Xesca Salvà amb Marc Villanueva.

Consulta la programació completa del Teatre Nacional de Catalunya, així com la seva temporada infantil, aquí.

Escrit per
Articles relacionats
Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

L’escena de teatre infantil i familiar de Barcelona té una llarga tradició: aprofita-la, treu-los de casa i porta’ls a un dels molts espais culturals que programen espectacles per a diferents […]

‘Un sublime error’: retrat d’una amistat

‘Un sublime error’: retrat d’una amistat

Un sublime error és un espectacle sobre l’amistat, la felicitat i el dol. Un projecte artístic que dibuixa somriures i neix de la confiança que atorguen trenta anys de compartir […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!