Un any més, la gala organitzada per l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA) obre el nou curs teatral del país abans que les sales no aixequin el teló per donar a conèixer interessants propostes de tots els gèneres i estils, i per a tots els públics. El Gran Teatre del Liceu acull la gala Catalunya Aixeca el Teló, enguany sota la direcció d’Oriol Vila i Raquel Salvador (Nico&Sunset) i amb interessants sorpreses conduïdes per la jove actriu Nonna Cardoner, a partir d’un argument transversal que reivindica la necessitat de tenir en compte a tots els públics i edats a l’hora produir i de programar i de posar les arts escèniques en un primer pla de l’educació. En el transcurs de la gala es lliuraran a més els Premis Catalunya Teatre, que arriben així a la seva segona edició reconeixent un espai escènic per la seva trajectòria recent, i dues companyies de teatre o projectes per la seva trajectòria i singularitat respectivament.
Vila i Salvador han dissenyat una gala pensada per a tots els públics, feta amb molt humor i esperança. La Nonna i altres nens al capdavant de l’espectacle ens recordaran què ens aporta el teatre a diferència d ́altres arts i destacaran la màgia del directe com a element diferenciador en temps de tantes pantalles. El teatre és en essència un joc dalt d’un escenari i no hi ha ningú més connectat amb el fet de jugar que els més petits. També reivindicaran l’assignatura de teatre a les escoles i la importància del seu paper d’aquestes als teatres de Catalunya.
A més, la gala lliura els premis ‘Catalunya de Teatre’ instituïts per ADETCA per segon any consecutiu i que en aquesta ocasió corresponen a Tricicle (millor trajectòria en el camp de les arts escèniques), la Sala Beckett (sala de teatre privada o pública amb la programació més destacada per la seva coherència, rellevància o innovació) i La Calòrica (millor artista o projecte artístic singular).
Símptomes de recuperació i entusiasme
L’auge que any rere any guanya aquesta festa d’inici de la temporada teatral, que enguany arriba a la seva majoria d’edat, ara es veu recompensat a més amb bones notícies per les arts escèniques a Catalunya. Clars símptomes de recuperació després d’una temporada 17 – 18 que va ser força inestable pel sector: 2.564.542 espectadors que suposen un 60% d’ocupació mitjana per teatres i sales (10,3% més que l’anterior exercici) i una recaptació que arriba als 64,6 milions d’euros (13% d’increment) recolzen aquesta conclusió. I ho fan en un context d’optimisme, amb altres indicadors de bona salut: els equipaments i els diferents agents han apostat la passada temporada per fer més espectacles (85 més), més representacions (4% més) en més espais (5 més) i amb més butaques a la venda (116.000 més). Aquests bons resultats i altres de més específics com són un petit creixement del teatre familiar o de les sales de proximitat en termes globals, animen ADETCA a proposar-se un objectiu somniat des de fa anys: arribar als 3 milions d’espectadors a Catalunya.
Segons les dades que ha facilitat ADETCA, els espectacles amb més espectadors de pagament a sales de més de 200 localitats de la temporada han estat La jaula de las locas (Teatre Tívoli), Hits (Teatre Victòria), Maremar (Teatre Poliorama), Improshow (Teatreneu) i Pel davant i pel darrere (Teatre Borràs). Per la seva banda, els espectacles amb més espectadors de pagament a sales de menys de 200 localitats han estat El chico de la última fila (Sala Beckett), Carrie (Gaudí Barcelona), La dona de negre (Teatre del Raval), Secretos (Sala Ars) i Diario de un cuarentón (Sala Ars).
L’entitat es fixa aquesta ambiciosa fita sectorial – el curs passat es va quedar a poc més de 400.000 espectadors – i desplega algunes mesures per assolir-ho: incrementar l’activitat del sector i trobar l’enginy per seduir el públic, en són algunes, per les quals a més reivindica més presència social i als mitjans de comunicació i reclama més recursos públics i una “major atenció estratègica”.
Un altre dels aspectes prioritaris que es fixa ADETCA és la incidència de les arts escèniques a l’escola, tant en el sentit que la cultura i el teatre esdevinguin una eina educativa i de transformació social com en el propòsit que des de l’aula s’ensenyi als nens i als joves la importància i aportació que la cultura suposa en el seu desenvolupament personal i professional. No és per casualitat que el vídeo d’enguany de promoció de la gala Catalunya Aixeca el Teló se centri en una reflexió dels nostres espectadors del futur.