La corda volant, la corda llisa, la suspensió capil·lar, l’acrobàcia i el trapezi són els llenguatges que utilitzen Marcel Vidal i Marine Fourteau a Sopa i el que el vent no s’emportà, una particular adaptació d’ El llarg dinar de Nadal de Thornton Wilder al llenguatge del circ, que produeix aquest any Circ d’Hivern.
El Circ d’Hivern de l’Ateneu Popular de 9 Barris és una iniciativa de l’associació Bidó, que pretén potenciar el circ de qualitat i que l’any passat va obtenir el Premi Nacional de Circ 2019 que atorga el Ministeri de Cultura. Aquesta iniciativa, que ja s’ha guanyat un lloc preferent en la cartellera nadalenca de Barcelona, arriba aquest hivern al seu 24 edició amb Sopa i el que el vent no s’emportà, que es podrà veure entre el 14 de desembre i el 19 de gener.
L’Ateneu Popular de 9 Barris convida cada any a un o diversos artistes destacats i els ofereix una residència de 12 setmanes perquè creuen una nova producció. Aquest any els convidats han estat els dos membres de la companyia Marcel et ses drôles de femmes, que al costat de cinc intèrprets més han donat vida a un espectacle que “utilitza les tècniques del circ per a tractar metafòricament el tema de la família, l’absència, la mort, l’alcoholisme i les paradoxes de la religió, entre altres”, segons ha explicat Marcel Vidal.
Els cinc intèrprets en escena donen vida als membres d’una família en successius sopars de Nadal, que comencen en els anys 30 del segle passat i acaben en l’actualitat. “És un espectacle familiar, per a totes les edats, però això no vol dir que només oferim diversió, també volem fer reflexionar i que la gent s’emporti alguna cosa a casa després de veure l’obra”, ha afegit el director.
Vidal va començar la seva marxa a l’escola de circ del Ateneu Popular de 9 Barris, porta deu anys formant-se i treballant a França, i ara torna a casa al costat de la creadora francesa Marini Fourteau. “A França hi ha més oportunitats pels creadors perquè a Espanya el circ es continua considerant un art menor i és difícil trobar llocs com l’Ateneu Popular de 9 Barris, que et permet crear i exhibir”, ha afirmat Vidal.
A l’espectacle, Vidal i Fourteau s’han envoltat d’un equip multidisciplinari amb el qual han construït un muntatge que combina el teatre de text amb les tècniques de circ i la dansa. Una ballarina de hip-hop, una altra especialitzada en dansa contemporània i suspensió capil·lar, un altre en break dance i acrodanza, una artista de corda llisa i volant i una trapecista enfocada cap a la ‘performance’ componen l’elenc d’aquest espectacle, en el qual es parlen sis idiomes i se salten barreres entre disciplines.