El Teatre Lliure estrena Fantàstic Ramon, una nova comèdia amb tocs fantàstics escrita i dirigida per Clàudia Cedó i protagonitzada per intèrprets amb i sense diversitat funcional, que parla de l’amor, el rebuig, l’exclusió i el paternalisme. El muntatge es podrà veure del 2 d’abril al 4 de maig a la Sala Fabià Puigserver de Montjuïc.
Fantàstic Ramon és la història de Santa Aurora de la Pietat, un poble aparentment normal fins que hi neix un nen radicalment diferent: en Ramon, un ninot de drap. L’obra explora la mirada dels seus habitants envers aquest ésser, que a mesura que va creixent oscil·la entre l’amor, el rebuig, el paternalisme i les expectatives que es posen en ell: “Tot això que demanem a les persones no normatives, que representin l’heroi o el monstre, demanant-los que ens ajudin a entendre millor les nostres vides, que siguin un exemple d’autosuperació”, afirma Cedó.
El repartiment està format per Andrea Álvarez, Marc Buxaderas, Francesc Ferrer, Jordi Galià, Xicu Masó, Mercè Méndez, Anna Moliner, Edgar Murillo, Judit Pardàs, Vanessa Segura i Kathy Sey, onze intèrprets amb i sense diversitat funcional que es posen a la pell dels habitants de Santa Aurora de la Pietat.
La diversitat a escena
Cedó fa gairebé vint anys que treballa amb part d’ells a Escenaris Especials, un projecte de teatre amb persones amb diversitat funcional, trastorns mentals i necessitats educatives especials. “El fet d’escriure per i amb actors amb diversitat per mi no és un tema, és la meva vida”, explica. “Els veig a l’escenari i em peta el cap i el cor, tenen una altra manera d’afrontar el fet dramàtic i això m’interessa profundament”, afegeix.
El procés d’escriptura de Fantàstic Ramon s’ha nodrit a partir de les improvisacions que Cedó ha fet amb els intèrprets d’Escenaris Especials. “Diuen al Ramon totes les coses que a ells els han dit a la vida”, comenta Cedó. “A l’inici de les improvisacions, el Ramon era una jaqueta i li anàvem explicant històries com per no dormir”, recorda Buxaderas. Ell, amb Álvarez, Mendez i Pardàs, ja van protagonitzar Mare de sucre, estrenada al TNC la Temporada 20/21.
La producció adaptada del muntatge va a càrrec d’Escenaris Especials i ha requerit d’educadors socials, regidoria adaptada i intèrprets de llengua de signes entre altres recursos, a més d’un procés de creació i d’assaig més dilatat en el temps. “És molt important posar els recursos: no perquè aquestes persones puguin fer el mateix que un actor que no va amb cadira, sinó perquè trobin la seva pròpia excel·lència artística”, conclou la dramaturga i directora.
Més informació, imatges i entrades a: