La Conquesta del Pol Sud torna al teatre documental amb la història de l’argentina Claudia Poblete, que narra en primera com, als 22 anys, va descobrir que era filla de desapareguts.
Durant 22 anys va ser Mercedes Landa, filla d’una família de l’entorn militar, partidaris de la dictadura argentina. A partir del 2001, Mercedes va passar a ser Claudia; Claudia Victoria Poblete Hlaczik. Després d’un procés judicial dolorós i proves d’ADN, Claudia va restituir la seva identitat i va deixar de viure “una vida inventada” per viure “una vida real”: els seus pares biològics havien estat torturats i assassinats durant la dictadura i la seva família portava anys buscant-la.
La Conquesta del Pol Sud, que ja van portar a escena la història de l’afganesa Nadia Ghulam a l’escenari, aposten un cop més per la relació entre la història col·lectiva i les vides individuals per crear “un poema escènic sobre la memòria, la justícia i la identitat”. Després de dos mesos viatjant per l’Argentina i d’un procés d’investigació, s’apropen al que es va anomenar ‘cas Poblete’ no només des del punt de vista de la protagonista, sinó també des del punt de vista documental. I és que el cas de Claudia va marcar un punt d’inflexió a l’Argentina i va permetre que es deroguessin les lleis que protegien la impunitat dels comandaments de la dictadura.
Per Carles F. Giua, director i dramaturg de l’espectacle, hi ha una doble perspectiva: l’argentina, però també la del nostre país. “L’obra parla de com es gestiona el passat, com afecta al present i condiciona el futur. I això té molt a veure amb la nostra memòria. Durant el viatge a l’Argentina vaig sentir, en molts casos, com si allò que m’explicaven m’afectés en primera persona”.