Aquest matí s’ha presentat la nova temporada del Teatre Nacional de Catalunya. Us n’expliquem algunes claus:
LLUÍS HOMAR SERÀ RICARD DE III
Xavier Albertí dirigirà la que segurament serà una de les obres de la temporada, Ricard III, de William Shakespeare. Estarà protagonitzat per Lluís Homar i comptarà amb la presència d’una de les grans de l’escena, Julieta Serrano. L’acompanyaran Carme Elias, Roger Casamajor, Joel Joan, Anna Sahun, Lina Lambert i Robert González, entre altres.
No serà l’únic Shakespeare de la temporada. L’exitós Molt soroll per a no res dirigit per Àngel Llàcer tornarà amb la incorporació de nous actors com Guillem Albà o Sílvia Abril.
RODOREDA, CLAVÉ I SAGARRA
Albertí ha defensat, des de la primera temporada al capdavant del TNC, la necessitat de recuperar els clàssics catalans. Després de Pitarra o Guimerà, enguany es podrà veure “la gran obra dramatúrgica de Mercè Rodoreda“, La senyora Florentina i el seu amor Homer. L’obra, que és un cant a la llibertat, especialment de les dones, estarà protagonitzada per Margarida Minguillón, Mercè Sampietro, Toni Sevilla i Enric Cambray i estarà dirigida, per primera vegada des del seu comiat del TNC, per Sergi Belbel.
L’alter ego del director del TNC, Wanda Pitrowska, dirigirà L’aplec del remei, de Josep Anselm Clavé, la primera obra de teatre musical en llengua catalana. Comptarà ni més ni menys que amb 43 músics a escena, a més d’actors com Oriol Genís. Josep Maria Miró serà l’encarregat de fer-ne l’adaptació, que servirà per recuperar la figura de Clavé.
També es podrà veure La fortuna de Sílvia, una de les obres d’entreguerres menys conegudes de Josep Maria de Sagarra. Jordi Prat i Coll dirigirà un repartiment encapçalat per Laura Conejero, Anna Alarcón i el jove Albert Baró.
TORNEN ELS ESPECTACLES INTERNACIONALS AMB BOB WILSON
Després de dos anys sense programar espectacles internacionals, arriba Letter to a man, de Robert Wilson i Mikhail Baryshnikov. Un creador “de talla mundial” que, explica Albertí, està aconseguint que hi hagi cues per veure les seves obres durant setmanes a París, però que aquí “es coneix poc”.
UN SAINET AMB PUJOL I FERRUSOLA
Marc Rosich dirigirà A tots els que heu vingut, un sainet sobre la pèrdua de referents protagonitzat per Mercè Arànega. La protagonista és una vídua que es consola amb els discos de Núria Feliu i una fotografia del seu difunt marit saludant l’antic president fins que, després de la confessió d’aquest, decideix reconstruir el seu imaginari. “No parla només de Jordi Pujol, sinó també d’una crisi MartaFerrussoliana, a qui la dona admirava”, avança Albertí.
EPICENTRE BROSSA
Joan Brossa serà l’epicentre d’aquesta temporada. “És una figura gegantina a qui no li hem donat la importància que mereix –reivindica el director del TNC–. Sovint s’ha fet només una lectura parcial de la seva obra i cal fer-ne una de col·lectiva”. L’epicentre coincidirà amb una exposició al Macba, la publicació de la seva obra complerta i activitats paral·leles com una instal·lació de Cabosanroque. A més, alumnes graduats de l’Institut del Teatre i l’ESMUC s’endinsaran a la seva obra per rellegir-la a Collar de cranis, un espectacle que “seguirà l’estela brossiana”.
Seguint amb l’estela de Brossa, la dramaturga Victoria Szpunberg, l’il·lusionista Sergi Buka i el músic Jordi Sabatés presenten Lucis et umbrae, un espectacle de llanterna màgica amb aires brossians coproduït amb el Théâtre de l’Archipiel de Perpinyà.
DRAMATURGS EUROPEUS CONTEMPORANIS: KOLTÈS, NORÉN I CARNEVALI
Joan Ollé dirigirà En la solitud dels camps de cotó, de Bernard-Marie Koltès, una trobada entre dos desconeguts que posa en risc les seves identitats protagonitzada per Ivan Benet i Andreu Benito.
Un dels grans autors europeus actuals és el suec Lars Norén. Magda Puyo dirigeix la seva obra més representada, El coratge per matar, que s’endinsa a les relacions humanes des pels terrenys més recòndits i la violència més implacable a través de la relació d’un pare (Manel Barceló) amb el seu fill (Nao Albet), en la presència de la parella del jove (Maria Rodríguez).
El dramaturg italià Davide Carnevali, que al Festival Grec presenta Confessió d’un expresident, s’enfronta al Teorema pasolinià a Actes obscens en espai públic. L’espectacle, dirigit per Albert Arribas, és una coproducció amb el Teatro Stabile del Veneto, on també es podrà veure l’espectacle en català.
TEATRE, ÒPERA I DANSA FAMILIAR
Els espectacles familiars també seran presents a la temporada amb tres propostes ben diferents: Els perseguidors de paraules, de Marc Artigau, un viatge a través de les paraules; El somni de Gulliver, un clàssic transformat en una òpera interactiva amb autòmats i Zaquizamí, un espectacle de dansa on les joguines abandonades cobren vida.
ABONAMENT 10: 10 ESPECTACLES A 10€
Tot i que no es repeteix l’abonament ‘low cost’ de la temporada passada, el TNC segueix apostant per augmentar els abonats. A banda dels abonaments de 2, 3 i 4 espectacles, a més dels familiars, a partir del dijous 26 de maig es posarà a la venda l’abonament de 10 espectacles, d’unitats limitades, que permet veure 10 espectacles per 100€.