Precisament perquè l’art està viu –és fugisser, efímer–, durant el maig del 2023 caldrà anar al Teatre Condal per (re)veure Harakiri, l’espectacle de Les Impuxibles que reflexiona sobre el suïcidi i els aprenentatges que anem fent mentre som vius des d’un espai d’escolta alliberat d’estigmes i prejudicis. Recuperar el piano de Clara Peya i preguntar-nos, una vegada més: la mort allibera o empresona?
Així mateix, també serà un must have l’espectacle de claqué Sabor-Life is rhythm a la Sala Golem’S. I és que no hi ha millor manera de viatjar fins als orígens de la història del claqué que fent-ho guiats per cinc artistes que no només dominen a la perfecció l’art de la improvisació, sinó que també saben tocar –com a mínim– un instrument i l’incorporen a escena entre passos de ball. Perquè, com diria Iván Bouchain, un dels integrants del grup Tap Dance, la dansa és això: “imbricació de disciplines, i sabor, sobretot sabor”.
Alhora, cossos en moviment com els de Lali Ayguadé, Lisard Tranis, Clémentine Télesfort, Antonio Ruz i Akira Yoshida ens transportaran enrere en el temps, cada un a la seva manera i a partir d’espectacles que, de moment, romanen en cultiu i mantenen moltes sorpreses per anunciar. Consegüentment, serà interessant dur l’agenda ballarina al dia i anar revisant la programació del Mercat de les Flors, que inclou noms com Amarante Velarde, Olga de Soto, Pere Faura o Lia Rodrígues; del SAT!, que presentarà treballs de Kiko López o Thomas Noone Dance; l’aposta independent de l’Antic Teatre, amb les Iniciativa Sexual Femenina o Rojo Pandereta; la dansa La Caldera, que proposarà figures com Roser López Espinosa o Anna Rubirola; o la cartellera del Gran Teatre del Liceu on es deixaran veure figures com Akram Khan o el Ballet de Montecarlo.
Igualment importants seran les cites de festivals com el Sismògraf o l’ÉsDansa, tots dos de terres olotines, els quals l’any passat van comptar amb la participació d’artistes de la talla de Raquel Gualtero, Sol Picó, Eulàlia Bergadà o Cia. Maduixa amb el seu espectacular Migrare: un espectacle a càrrec de quatre ballarines resilients que gira entorn del rebuig de diferents països envers els refugiats i la necessitat que tenen de tornar a fer arrels, i que encara podrem tornar a veure en gira aquest 2023.
També el Deltebre Dansa i el Dansàneu tindran un paper important, així com el Dansa Metropolitana, evidentment, que ja ha fixat les dates d’enguany del 9 al 26 de març i que tornarà a omplir les places i carrers de les 12 ciutats metropolitanes que el constitueixen amb trobades culturals i molt talent: recordem que el 2022 va acollir artistes com les Mucha Muchacha i Pol Jiménez, així com l’espectacle Tradere de la Laia Santanach, una investigació coreogràfica i conceptual de la tradició que tornarà a ser als teatres aquesta nova temporada.
Més enllà de performances concretes, també serà important no perdre la pista a la programació de companyies com Los Informalls i Si Los Martes Fueran Viernes. I, sobretot, celebrar que aquest 2023 ve fort i amb ganes de ballar de tot i més, i treure’l a dansar.