Com serà la desescalada als teatres? Camí cap a la “nova normalitat”

Rubén Garcia Espelta

La “nova normalitat” ja és una realitat. El Govern Espanyol ha iniciat la transició cap a un escenari post-confinament aprovant, a través del Ministeri de Sanitat, tot un seguit de mesures d’obligatori compliment que marcaran la represa de l’activitat teatral i cultural.

El desconfinament cultural a les diferents fases

El passat 4 de maig, l’Executiu va anunciar com seria la “desescalada” al sector cultural. Un procés lent, reversible, asimètric i a remolc de l’evolució de la pandèmia i de l’índex de contagis.

A la FASE 1 (a partir de l’11 de maig) el Ministeri de Sanitat autoritza la celebració d’actes i espectacles culturals però amb certs condicionants:

  • En llocs tancats es limita l’accés a un màxim de 30 persones i complint amb la regla d’un terç de l’aforament.
  • A l’aire lliure es permet un aforament de fins a 200 persones assegudes i mantenint les distàncies de seguretat.

A la FASE 2 (estimada a partir del 25 de maig) podran obrir les seves portes els teatres i auditoris. Podran fer-ho només amb un terç de l’aforament de la sala i amb les butaques pre-asignades. Els actes i espectacles culturals a més tindran els següents condicionants:

  • En llocs tancats es limita l’accés a 50 persones i amb un terç de l’aforament.
  • A l’aire lliure l’aforament es limita a 400 persones assegudes i mantenint les distàncies de seguretat.

A la FASE 3 (que se situa al voltant del 8 de juny) l’aforament, si tot va bé, es podrà ampliar fins al 50%. En aquesta fase, podran reobrir també les denominen “sales d’arts escèniques i música“. Els actes i espectacles culturals a més tindran els següents condicionants:

  • En llocs tancats es limita l’accés a 80 persones i amb un 50% de l’aforament.
  • A l’aire lliure l’aforament es limita a 800 persones assegudes i mantenint les distàncies de seguretat.

Com serà la “nova normalitat teatral”?

A més de les diferents fases de desescalada els teatres, sales i espais escènics així com els espectadors haurem d’afrontar noves dinàmiques que haurem d’adoptar, temporalment, fins que puguem recuperar completament la normalitat.

Quan arribem al teatre tindrem la butaca assignada i haurem de respectar la distància de seguretat fixada per les autoritats sanitàries. Les noves normes assenyalen que s’haurà d’evitar, sempre que es pugui, el pas d’espectadors entre les files. L’entrada i sortida dels diferents recintes s’haurà de fer manera escalonada i amb l’antelació necessària per evitar les aglomeracions. En aquest sentit, les autoritats també desaconsellen les pauses intermèdies.

Els programes de mà així com els serveis de cafeteries i guarda-roba estaran prohibits i la distància de seguretat també s’haurà de complir a sobre de l’escenari i, per tant, quan hi hagi diversos artistes simultàniament a escena, la direcció artística de procurar que es mantingui la distància marcada en el desenvolupament de l’espectacle. Els vestidors no es podran compartir entre els diferents repartiments si no s’han desinfectat abans i els tècnics hauran d’utilitzar dispositius electrònics personals i intransferibles.

Tots els recintes hauran de garantir la seva neteja, com a mínim, un cop al dia i abans de l’entrada dels espectadors. Els teatres que tinguin diferents funcions ho hauran de fer amb cada canvi de públic.


Mentre esperem que el teatre torni a les nostres vides podeu seguir gaudint de les moltes iniciatives digitals que han sorgit aquests dies per poder seguir culturitzats des del sofà de casa. També ho pot seguir a través del nostre Twitter.

Escrit per

Periodista i gestor cultural. Responsable de continguts editorials de TeatreBarcelona.com Ha treballat a mitjans com Catalunya Ràdio, El Periódico de Catalunya, La Xarxa, Ràdio 4 o Rac1.

Articles relacionats
La màgia del teatre en família

La màgia del teatre en família

El 2025 arriba carregada de propostes que aposten per apropar el món del teatre als més petits amb propostes innovadores que transmeten valors com la solidaritat, l’empatia, la creativitat i […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!