MERCAT DE LES FLORS

‘Copiar’, mola

Del 27 de desembre al 12 de gener, Animal Religion s'instal·la al Mercat de les flors amb dos espectacles

Un corrent d’energia molt especial travessa el pati de butaques quan el públic és el protagonista. I si el formen nenes i nens l’eufòria esclata. A Copiar, la companyia Animal Religion proposa un joc escènic compartit de moviment, llums i música que amaga una idea tan senzilla com crucial: els nostres caps són caixes plenes (de somnis, d’idees, d’imaginació), només cal obrir-les i deixar-se emportar per aquest “superpoder”.

Quim Girón, Moon Ribas, Joan Cot i Jou Serra signen col·legiadament els espectacles d’aquesta companyia de nou circ que, des que va arribar a l’escena, l’ha enriquit amb propostes interdisciplinàries, molta originalitat en forma i en fons, i una experimentació amb els codis. Com assenyala Joan Cot: “Treballem col·lectivament, cap disciplina està per sobre de l’altra. Fem servir les nostres eines d’una manera o d’una altra segons el que volem contar”.

Copiar, que és una coproducció de laSala de Sabadell i el Mercat de les Flors, és la darrera de les seves apreciades creacions, entre les quals trobem I les idees volen…, Fang, Sifonòfor (per la qual van rebre el Premi Especial Ciutat de Barcelona), Chicken leg o Indomador. Aquesta darrera, que posava en el centre la qüestió de l’animalitat humana, va suposar l’any 2014 l’inici d’una fructífera etapa com a col·lectiu, amb Quim Girón, un preparadíssim artista de circ, com a frontman.

Tots som únics

El ressort narratiu que fan servir a Copiar té a veure amb la tendència, o capacitat innata que tots tenim per imitar el que fa l’altre, un instint que ells reivindiquen i utilitzen per convertir el teatre en un espai de participació. Amb Quim Girón com a conductor, els escolars imiten els seus moviments i sons des de les butaques i des del primer minut. Un petit grup d’ells pujarà a l’escenari gran part de l’obra per acompanyar-lo. Alçar les mans, saltar, girar, llançar-se a terra o fer lliscar els braços, tota una sèrie de tasques que es completen amb la manipulació d’unes caixes lumíniques de diverses mides que donen un gran joc visual. Veu, so i música conformen un mapa sonor variat que enforteix la textura contemporània de la peça, estrenada ara fa un any.

Per a Girón, els darrers treballs amb infants els nodreixen com a creadors, “experimentar en arts escèniques és un aprenentatge per la vida, obre i dona perspectiva. Aquesta pràctica ens beneficia a nosaltres. Pels nens és un joc que els fa entrar dins d’un imaginari. Quan són en un espai escènic envoltats de llums i sons el viatge és més fort, trepitjar l’escena fa que l’experiència siga molt més forta”.

Adreçat a infants de 8 a 10 anys, a Copiar la participació d’aquest petit grup convidat a pujar a l’escena és el que marca el pols de la proposta. “Com que la imitació és un codi que existeix molt a dins nostre, quan l’activem, surt. Per fer-ho a mi només em cal passar-m’ho bé jo mateix, proposar coses molt honestes i amb llibertat. Amb aquesta confiança el grup es va sumant i quan estem tots ja no ens atura ningú. El truc és deixar-se anar”, conclou.

Més informació, imatges i entrades:


Escrit per

Llicenciada en Periodisme i diplomada en Gestió d’Arts Escèniques, ha desenvolupat gran part de la seva carrera professional a l’àmbit de la memòria oral, la cultura i la dansa. Ha treballat en gabinets de comunicació, institucionals i artístics, i en nombrosos projectes propis. Ha estat redactora i crítica de dansa a revistes especialitzades i directora editorial de publicacions informatives i promocionals per diferents institucions.

Articles relacionats
La màgia del teatre en família

La màgia del teatre en família

El 2025 arriba carregada de propostes que aposten per apropar el món del teatre als més petits amb propostes innovadores que transmeten valors com la solidaritat, l’empatia, la creativitat i […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!