TORNA EL MUSICAL CATALÀ MÉS MÍTIC

Dagoll Dagom hissa les veles de ‘Mar i cel’ per últim cop

El musical torna a partir del 14 de setembre al Teatre Victòria

Redacció

La companyia Dagoll Dagom ha anunciat una nova producció de Mar i cel, el musical que ha fet història, per a l’any 2024, 10 anys després de la seva darrera reposició. El drama escrit per Àngel Guimerà, reconvertit en un musical èpic amb música d’Albert Guinovart i llibret de Xavier Bru de Sala. L’espectacle puja a escena per quart cop amb un nou repartiment per celebrar els 50 anys de Dagoll Dagom i acomiadar la formació, que ja ha anunciat la seva retirada definitiva.

Mar i Cel el Musical

Una història d’amor marcada per la intolerància

L’espectacle tracta sobre la intolerància i la incomprensió entre dos mons, orient i occident. Basat en la pirateria de la mediterrània del segle XVII i en l’expulsió del regne d’Espanya de 300.000 moriscos decretada per Felip II l’any 1609, on existien dues religions eternament enfrontades – la islàmica i la cristiana-. En aquest context naixerà una història d’amor impossible entre una noia cristiana, Blanca, i un corsari morisc, Saïd. L’espectacle s’ha mantingut vigent gràcies als innombrables paral·lelismes amb el món en què vivim.

L’obra explica com el morisc Saïd, expulsat de València el 1609, quan tot just era un nen, capitaneja un vaixell algerí de cors que ha capturat una nau cristiana. Malgrat les morts que ha causat l’abordatge, el botí és ric i els presoners, valuosos. Entre els captius cristians, hi ha la jove Blanca que, en un rampell d’odi, intenta d’atemptar contra Saïd, que li perdona la vida. De la incomprensió mútua passen, tot i pertànyer a mons enfrontats, a l’amor recíproc, exaltat, impossible. L’enamorament entre tots dos topa no tan sols amb les diferències socioculturals i religioses, sinó també amb l’oposició dels uns i dels altres. Víctimes de la traïció i la incomprensió, Saïd i Blanca volen alliberar-se de tot allò que els impedeix d’estimar-se. Mar i cel és un cant a acceptar l’altre, a comprendre les raons i els sentiments dels qui ens fan por i tenim per enemics, a treballar per la pau i la llibertat com a valors universals.

Un espectacle amb història

L’any 1988 Joan Lluís Bozzo, Xavier Bru de Sala, Anna Rosa Cisquella i Miquel Periel van impulsar el primer Mar i Cel, basada en l’obra original d’Àngel Guimerà i adaptada per Xavier Bru de Sala. El 7 de febrer del mateix any es va fer la primera representació amb la música i l’orquestració de l’Albert Guinovart o el gran enginy escenogràfic de l’Isidre Prunés i de Montse Amenós, creadors del vaixell pirata més famós de Catalunya.

Les veus d’aquest primer muntatge formen part de la memòria de Catalunya: Àngels Gonyalons i Carlos Gramaje, acompanyats per altres actors com Pep Cruz, Muntsa Rius, Roser Batalla, Joan Crosas o el mateix Miquel Periel, entre d’altres. Aquest èxit va estar precedit per dos anys de gira per l’Estat Espanyol.

16 anys després, al 2004, Dagoll Dagom tornava a apostar per aquesta història, aquest cop amb coproducció amb el TNC i amb un repartiment amb algunes cares noves i molt joves com la televisiva Elena Gadel, que debutava als escenaris com a Blanca, l’Anna Moliner o Salva Racero, la veu de Lax’n’Busto, en el paper d’Osman. Mar i cel tornava, primer al Teatre Nacional de Catalunya i després al Teatre Victòria.

L’any 2006 el musical va provar sort a la Gran Via madrilenya amb una versió castellana interpretada pel mateixa Gramaje i la veu de Julia Möller. Spoiler: no va sortir bé… Però escoltar-ho en altres idiomes és, almenys, curiós.

A fora de la península, el musical va sonar en alemany, amb el títol de Der Himmel und das Meer! Sí, no és broma… comprova-ho.

10 anys després, coincidint amb els 40 anys de Dagoll Dagoll, torna el musical amb veus renovades: amb Roger Berruezo, com a Saïd, i una nova Blanca en l’excel·lent veu la de la gallega Ana San Martin.

Mar i cel escriu nova pàgina en la seva història i tornarà al setembre de 2024 sota la direcció pe primera vegada de l’Ana Rosa Cisquella. Serà l’últim projecte abans de la dissolució de l’emblemàtica companyia de teatre musical, Dagoll Dagom, que enguany celebra els cincuanta anys sobre els escenaris.

Com serà el nou ‘Mar i Cel’? Ens colem als càstings! Clic aquí

Tota la informació del muntatge:

Escrit per

Teatre Barcelona és el mitjà de comunicació escènic de referència a Catalunya. Cada setmana t’actualitzem amb les millors novetats, entrevistes, reportatges exclusius, seleccions d’espectacles, pòdcasts… No et perdis res del que passa a la cartellera teatral!

Articles relacionats
La Bella Otero desafia el vers a ‘Prosopopeya’

La Bella Otero desafia el vers a ‘Prosopopeya’

La companyia La Bella Otero, formada per Emma Arquillué i Pablo Macho Otero, presenta el seu nou espectacle: Prosopopeya, una peça multidisciplinària en vers que parla de la identitat i que es podrà veure del […]

24 espectacles per reviure el llegat de Joan Brossa

24 espectacles per reviure el llegat de Joan Brossa

El Centre de les Arts Lliure de la Fundació Joan Brossa ha presentat la programació del segon trimestre de la temporada 2024-2025, una aposta decidida per la transgressió, la hibridació artística […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!