El Mercat de les flors, Casa de la dansa, ha presentat la programació de la temporada 2019-2020. Sota l’eix temàtic Dansa i territori, Territoris compartits Perspectives diverses, la seva directora, Àngels Margarit, ha explicat com la programació d’aquest eix vol incidir en el fet que tot i que vivim una cultura global, el territori concret on vivim afecta i contextualitza la creació dels artistes.Aquest context afecta el creador i sovint resulta important tant per ell, com per comprendre la seva peça.
Així la nova programació ens convida a fer una travessa per obres que ens ofereixen altres perspectives i provoquen un canvi de mirada. Creacions que ens proposen una experiència singular, obres que posen la dansa, el cos i la pell com a testimoni, com a esperança.
Hi haurà artistes internacionals, que provenen de realitats diferents de la nostra, com Lia Rodrigues, Robyn Orlin i Bruno Beltrão, i d’altres que tot i estar més a prop ens ofereixen altres visions, com ara Christian Rizzo, Maguy Marin, Societat Doctor Alonso, Roger Bernat, Andrés Corchero, Marina Mascarell, Quim Bigas…
Així hi ha peces que porten dansa d’arrel a una torsió contemporània posant en diàleg llenguatges tradicionals i mirada actual, com els treballs Erritu, de Kukai Dantza amb Sharon Fridman, Un cuerpo infinito, d’ Olga Pericet, i la peça Doce, de Juan Carlos Lérida, una primera part del projecte més llarg La liturgia de las horas, que està coproduït pel Mercat de les flors.
Dins la programació cal destacar que hi ha 12 coproduccions, 3 d’elles amb coreògrafs internacionals: Marina Mascarell (artista associada al Mercat de les flors), el francès Christian Rizzo i el brasiler Bruno Beltrão.
També s’ha destacat el fet que es tornen a programar algunes peces donant al públic una nova oportunitat de gaudir d’aquestes obres. Es tracta d’equilibrar la producció i la difusió i donar més visibilitat als creadors
És el cas del darrer solo de Pep Ramis / Mal Pelo, Flamingos d’ Albert Quesada, Set of Sets de Guy Nader i Maria Campos i Novembre de Roser López Espinosa, i cal destacar especialment La consagració de la primavera de Roger Bernat que celebra els 10 anys en gira.
Trobarem dues Constel·lacions aquesta temporada: una amb Societat Doctor Alonso, que tindrà diferents presentacions, amb peces sempre sorprenents plantejades des de perspectives fines i transgressores.
I l’altra amb Lia Rodrigues, coreògrafa brasilera que ja ha estat al Mercat de les Flors en diferents ocasions, i que ha desenvolupat un gran treball en un estrat desfavorit de la societat brasilera des de la dansa contemporània. El seu és un compromís ètic, estètic i polític.
Es programen tres peces seves, i un treball de la coreògrafa francesa Maguy Marin amb qui va treballar.
Pel que fa a festivals i cicles El Mercat acollirà una nova edició d’ El Més Petit de Tots, Hacer Historia(s) vol III, HOP, Africa Moment i SÂLMON, entre d’altres. A destacar especialment una nova edició de CIRC D’ARA MATEIX, un cicle propi que és una mostra de la creació de circ d’aquí amb artistes com Joan Català o Mumusic Circus.