Els darrers anys Barcelona ha viscut una transformació profunda, que també s’ha vist reflexada en l’escena cultural. Els grans cinemes i teatres, com el Rex, els Urgell, el Novedades o el Barcelona Teatre Musical, han anat desapareixent per convertir-se en supermercats, blocs de pisos i hotels. Però també ha suposat l’efervescència i consolidació d’una potent xarxa de Teatres de Proximitat: espais de creació i exhibició que reivindiquen la singularitat de la vivència del teatre de prop. Ara han decidit fer un pas endavant i donar forma a aquesta xarxa posant-se sota un mateix paraigües: el web TeatresDeProximitat.cat.
La unió dels onze teatres de Barcelona que integren el projecte segueix donant els seus fruits. El Teatre Akadèmia, l’Atrium, l’Antic Teatre, La Badabadoc, Teatre Eòlia, La Gleva, la Sala Fènix, la Flyhard, El Maldà, el Teatre Tantarantana i la Sala Versus Glòries han presentat la iniciativa #SomXarxa, per fer visibles un seguit de reflexions que els ha permès explorar la seva singular realitat, valors i objectius. Els podràs seguir en una sèrie de peces audiovisuals que t’anirem presentant a TeatreBarcelona!
En elles descobriràs els testimonis de persones involucrades en el procés del fet teatral, com gestores, directores, tècniques, personal de sala, intèrprets, companyies, productores, públics, crítics…i les imatges que acompanyen el seu relat són els fils conductor que han teixit aquesta primera peça audiovisual.
Podreu descobrir la
història completa el pròxim 20 de maig!
Un univers infinit d’emocions
Els 11 teatres de proximitat son espais al voltant de les 100 localitats, repartits per tots els barris de la ciutat, on els intèrprets i el públic estan a tocar. Totes elles reivindiquen la proximitat “com a eina capaç de despertar els sentits del públic, fer sentir les emocions a flor de pell, commoure, en definitiva, sentir-se vius”. A més, han creat un abonament que et permet disposar de 10 entrades a un preu molt assequible per descobrir tots i cadascun dels equipaments de proximitat!
La proximitat no només un factor físic: també és la senya d’identitat artística dels projectes teatrals, una manera de fer artesanal que explica, i qüestiona la nostra identitat com a societat. Per això són molt espais molt atents als què passa al voltant: anualment obren una convocatòria de textos contemporanis per portar a escena les veus de d’ara i aquí.
També arriben a més gent, ja que ofereixen una oferta extensa i econòmicament assequible, desenvolupen culturalment el territori: les produccions de les sales de proximitat fan gires més àmplies, que arriben als pobles més petits que disposen de menys equipaments culturals.
Les sales de proximitat són un important motor de producció: ja sigui amb companyies pròpies com externes, es comprometen amb projectes artístics i donen la possibilitat d’exhibir-se a petites creacions que acaben impulsant a creadors fins als grans teatres del país. Juntes comparteixen recursos i lluiten per la millora de les condicions de totes les professionals del sector.