GREC 2022

Desperta’t! Acrobàcies a ritme de scratch

Rubén Garcia Espelta

Aquests 15 intèrprets escollits pel Groupe Acrobatique de Tanger, després d’unes intenses audicions que es van fer per tot el Marroc, us deixaran amb la boca oberta. El títol és tota una declaració d’intencions: FIQ, que en marroquí significa ‘desperta’t’.

La proposta barreja tot l’univers acrobàtic: començant pels exercicis de terra, que són els més tradicionals, passant per altres de més moderns, moviments impossibles i disciplines com el break, el taekwondo i el foot freestyle (futbol d’estil lliure). Tot això combinat amb la música punxada en directe pel DJ marroquí Key, que oferirà un repertori que va des de la música electrònica a l’scratch. “És un espectacle boig, on res és simple, on no es dona res per fet”, explicava als mitjans francesos Sanae El Kamouni, fundadora de la companyia. L’espectacle també té el vestuari i posada en escena pop i colorista del fotògraf i artista Hassan Hajjaj, conegut també com l’Andy Warhol del Marroc.

La Najwa, l’Atlanta, el Samir, el Hamza, el Hammad, la Manon, el Youssef, el Tarik, el Hassan, la Bouchra, l’Ayoub, el Zhor, l’Elias, l’Achraf i la Nora són els 15 nous integrants d’una companyia on es parla àrab, francès, anglès i espanyol, però sobretot es parla el llenguatge universal de l’acrobàcia, un art molt arrelat al Marroc que es remunta al segle XV. A l’escenari salten, ballen, donen voltes, fan acrobàcies i volen pels aires, són vitalitat extrema. Els i les acròbates s’envolten d’elements quotidians per oferir un espectacle que vol ser un crit a la llibertat a què aspira la jove generació marroquina: “Aquests artistes es debaten entre la tradició i la modernitat, volen que les coses canviïn tant a casa com a la resta de llocs. El missatge d’aquest espectacle és que cal ser actiu i reactiu“, explica El Kamouni.

Llibertat, tradició i modernitat

No és el primer cop que trepitgen Barcelona, de fet, potser recordeu les piràmides humanes que tant caracteritzen els seus espectacles i que ja han passat pel Grec en edicions anteriors: el 2008 amb Taoub i la posada en escena del francès Aurélien Bory; el 2010 amb Chouf ouchouf, dirigit per Martin Zimmermann i Dimitri de Perrot; el 2013 amb Azimut, i el 2017 amb Halka. Ara tornen sota el guiatge de Maroussia Diaz Verbèke, una directora que coincideix amb la filosofia de la companyia: portar la tradició a l’actualitat, torçar els tòpics i apostar per integrar aquests nous artistes com a mostra de la creativitat i l’evolució cultural del Marroc.

FIQ és el més nou d’una companyia nascuda a les platges de Tànger l’any 2003, quan un grup de joves marroquins que perfeccionaven la seva tècnica es van convertir en ambaixadors de l’acrobàcia tradicional de la seva terra. El nexe d’unió entre els orígens del circ i l’art urbà.

Més informació, imatges i entrades a:

Escrit per

Periodista i gestor cultural. Responsable de continguts editorials de TeatreBarcelona.com Ha treballat a mitjans com Catalunya Ràdio, El Periódico de Catalunya, La Xarxa, Ràdio 4 o Rac1.

Articles relacionats
‘Chicago’: Fama, crims i espectacle

‘Chicago’: Fama, crims i espectacle

El 2025 començarà al Tívoli amb el retorn de Chicago. Un musical de tall clàssic que ens transportarà als glamurosos i decadents anys 20 a ritme d’èxits immortals com All […]

‘Copiar’, mola

‘Copiar’, mola

Un corrent d’energia molt especial travessa el pati de butaques quan el públic és el protagonista. I si el formen nenes i nens l’eufòria esclata. A Copiar, la companyia Animal […]

Una nit per celebrar la vida

Una nit per celebrar la vida

Oriol Puig Grau (1992) és dramaturg i director, habitual a la Sala Beckett. Com a autor i director, hi va estrenar Karaoke Elusia (Premi Revelació als Premis de la Crítica […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!