‘El llarg dinar de Nadal’ torna al Maldà

Redacció

90 dinars de Nadal en 60 minuts, actors que envelleixen a escena i la història de quatre generacions d’una família sense talls, canvis d’escena ni teló. Després de l’èxit d’El llarg dinar de Nadal, el Maldà torna a programar aquest singular joc teatral de Thornton Wilder a partir del 15 de desembre. Serà la quarta temporada consecutiva del que ja es coneixen com ‘Els Pastorets del Maldà’, que arriben a les 100 funcions.

TEATRE_BARCELONA-el_llarg_dinar_de_nadal-REVISTA_1

Escrita l’any 1931 per Thornton Wilder, guanyador de tres premis Pulitzer, El llarg dinar de Nadal ens transporta a la societat americana del segle XIX i principis del XX a través d’un fabulós joc del pas del temps que permet mostrar, en una hora i sense cap tall, 90 anys de la vida de la família Bayard. Una família benestant, propietària de diverses fàbriques, amb qui viurem els canvis d’hàbits i costums al llarg de gairebé un segle, la repetició de codis de conducta generació a generació, la frustració per les pèrdues, la cerca de la felicitat i, sobretot, el propi pas del temps.

“És com un sol dinar sostingut, no hi ha cap tall en escena, els personatges envelleixen a l’escenari”, explica el director de l’obra, Alberto Díaz, integrant de La Ruta 40, juntament amb Albert Prat i Sergi Torrecilla. “És un repte interpretatiu molt bèstia i especial, a la segona pàgina ja han passat 5 anys!”, segueix. Els set actors, que interpreten diferents papers de fins a quatre generacions, han fet un treball físic “molt subtil”, per no anar cap a la caricatura. Al text original l’autor proposa un exercici de mim, amb un vestuari pràcticament negre i perruques, “però no li hem fet cas, hem optat per treballar els ritmes i una lleugera construcció física que recordi la vellesa. Hem revisat codis que el 1931 van ser molt trencadors, però que ara toca renovar”, afegeix Díaz. A més d’aquest interessant joc de concentració i acceleració del temps hi ha, per exemple, un joc amb les portes: una porta de naixements, i una porta de defuncions.

Un joc teatral singular a cavall entre el drama i la comèdia que no és només la història d’una família, explica Albert Prat, sinó que també és la història d’una casa. “L’obra s’inicia amb el primer dinar de Nadal en una casa nova i s’acaba després de 90 anys, quan decideixen marxar de la casa”. És per això, diuen, que El Maldà, situat a l’antiga Casa Cortada, el Palau del Baró de Maldà, és un lloc immillorable per a representar-la. Per això, i perquè el gestionen Els Pirates, una companyia afí generacionalment i que també està implicada en el moviment de companyies joves de Barcelona, que fan pinya per apropar-se a nous públics.

TEATRE_BARCELONA-el_llarg_dinar_de_nadal-REVISTA_2

TEATRE ARTESÀ I DE PETIT FORMAT

La Ruta 40 és una companyia formada el 2011 que aposta “per un teatre d’històries i actors, artesà i de petit format” i que ha portat a l’escenari obres com La col·lecció a la Sala Beckett, To Ramona al Teatre Lliure o Selecció a la Seca-Espai Brossa. Aquest octubre, a més, han estrenat Cúbit al Temporada Alta, un text de Josep Maria Miró que arribarà al maig al Teatre Lliure i que explica la història de dos fills que tornen a casa per passar-hi un parell de dies i es troben que la mare hi té instal·lat un noi de la seva edat.

Text i fotografies: Mercè Rubià

Escrit per
Articles relacionats
#estoyrara arriba a la Sala Barts

#estoyrara arriba a la Sala Barts

La Sala Barts acollirà el show Estoy rara, un espectacle còmic carregat d’humor negre, que ve precedit pel seu rotund èxit a les xarxes, amb més de 500.000 visualitzacions a […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!