Directores, autores, dramaturgues i actrius. Els escenaris s’omplen, per fi, de dones. A la cartellera hi trobareu diverses obres protagonitzades, escrites o dirigides per dones que, a més, parlen també de les dones.
JANE EYRE I LA LLUITA PER LA LLIBERTAT
Carme Portaceli dirigeix l’adaptació d’Anna Maria Ricart d’un dels grans clàssics de la literatura britànica, Jane Eyre, escrit per Charlotte Brönte. Ariadna Gil es posa a la pell de la protagonista, una heroïna íntegra i lluitadora que, malgrat totes les adversitats, mai es dóna per vençuda.
UN BRINDIS PER LA INDEPENDÈNCIA FEMENINA
I de Charlotte Brönte a una altra gran autora de la literatura europea, Mercè Rodoreda. El TNC torna a portar a escena La senyora Florentina i el seu gran amor Homer, 22 anys després del gran muntatge de Mario Gas. Mercè Sampietro es posa a la pell d’una professora de piano burgesa i soltera que, acompanyada de tres grans amigues (Margarida Minguillon, Teresa Urroz i Carme Callol), aconsegueix forjar una personalitat forta i lliure en un món dominat pels homes. Elisabet Casanovas encarna la jove Zerafina, la minyona que acabarà de sacsejar-ne els seus fonaments. Una oportunitat fantàstica per gaudir no només d’un gran text d’una gran autora catalana, en aquest cas en forma de comèdia amarga i un brindis a l’alegria, sinó també de reivindicar els papers per a les dones de més de 40 anys.
‘HOMES’, UNA COMÈDIA DE DONES
Cinc actrius, Anna Barrachina, Agnès Busquets, Alba Florejachs, Mireia Portas i Glòria Sirvent, i una directora, Carol López. El títol: Homes. Però “quan parlem dels homes, al final acabem parlant de les dones”, diu l’actriu Mireia Portas. I això és el que passa a l’adaptació de l’exitosa comèdia de T de Teatre convertida en un musical que adopta el format de cabaret contemporani amb successius esquetxos que fan que rebi absolutament tothom.
EL MALDÀ REIVINDICA LA HISTÒRIA DE LES DONES
Barbes de balena, amb dramatúrgia d’Anna Maria Ricart i dirigit per Mònica Bofill, fa un recorregut per la vida de la doctora Dolors Aleu i Riera (1857-1913), la primera dona llicenciada en medicina a Catalunya i a l’estat espanyol. La seva va ser una carrera plena d’obstacles, que va anar superant, per exercir una professió aleshores vetada a les dones. A partir de la seva figura, l’espectacle fa memòria de les àvies i besàvies i reflexiona sobre les dones d’avui amb dia amb un equip format per set creadores de diferents disciplines.
LA REVOLUCIÓ DELS GÈNERES, A LA BECKETT
La Sala Beckett no vol ser només un espai d’exhibició, sinó també de debat i reflexió. Després d’un cicle dedicat a les migracions i la Mediterrània, ara enceta el cicle La revolució dels gèneres. La construcció d’estereotips en la ficció per posar en evidència els esquemes i models culturals d’un món eminentment masculí i patriarcal. Espectacles, tallers i xerrades reflexionaran al voltant de quatre temàtiques, una per setmana, per parlar d’un canvi de paradigma imprescindible per fer trontollar les estructures actuals.
LA VINDICACIÓ DE MARY SHELLEY
Felipe Cabezas cus a Mary Frankenstein Shelley vida i obra de l’autora de Frankenstein en un relat fantàstic i grotesc a quatre veus que combina projeccions, titelles, còmic, ombres i música en directe. Les actrius Alba Valldaura, Elena Visus i Aleyda Puerto interpreten tots els papers. “La tria d’actrius per interpretar personatges masculins és absolutament volguda”, explica el director, que ha volgut “jugar amb allò androgin”. El muntatge pretén “rescatar el nom de l’escriptora, la seva lluita per la llibertat i la seva dignitat com a dona, artista i creadora” per tal de reflexionar sobre allò que espera la societat d’una dona “i sobre el poder de la dona per decidir el seu paper en la societat”.
YERMA, LA NOSTRA CONTEMPORÀNIA
Després de versionar amb èxit dos Shakespeare -Hamlet i Romeu i Julieta- i portar a escena una de les obres més difícils de Caryl Churchill –Top Grils-, el Projecte Ingenu s’endinsa en l’univers lorquià amb una versió contemporània de Yerma que vol constatar-ne la vigència i que esdevingui un mirall del nostre temps. Alba José encarna la jove protagonista, una dona que es va curcant paulatinament perquè, malgrat desitjar-ho amb delit, no aconsegueix quedar-se embarassada.
EL DOLOR D’UNA MARE
Emma Vilarasau és l’Anne, la protagonista de La mare, una dona que després de més de 20 anys de dedicació als fills i la casa, veu com va perdent el seu rol i es queda absolutament descol·locada. “Em vaig casar amb 22 anys i no sabia res. Ens enganyen”, li diu a l’inici de l’obra al seu marit. I a poc a poc tot el que envolta aquesta dona entregada, o potser ella mateixa, es va desmoronant.
LES PRINCESES ROSA TAMBÉ ES REBEL·LEN
En l’àmbit familiar, la companyia Grappa Teatre porta l’adaptació del llibre de Raquel Díaz Hi ha res més avorrit que ser una princesa rosa? al cicle Viu el Teatre. Una aventura musical a partir de 3 anys que desmunta els estereotips infantils de princeses roses que fan petons a gripaus.