El circ es reivindica als Zirkòlika

Redacció TeatreBarcelona

Aquest dimarts s’han lliurat els Premis Zirkòlika a la carpa del Circ Raluy en una Nit de Circ que ha reivindicat la regulació dels animals al circ i que vol servir d’empenta per a la difusió de les arts del circ.

TEATRE_BARCELONA-nit_del_circ-premis_zirkolika-neus_riba-REVISTA_1

Animació, moltíssima gent, paradetes de menjar, música… Els Premis Zirkòlika premien el millor espectacle de circ, el millor director o la millor música, però són, sobretot, una festa, una reivindicació del circ i una eina que pretén ajudar a la professionalització dels artistes i les companyies. Només cal fer un cop d’ull als premis: contractació a la Fira Trapezi de Reus, al Festival de Circ Mirabilla (Itàlia) o al Centre Cultural de Terrassa, estand a la Fira Mediterrània de Manresa i FiraTàrrega o residència a La Central del Circ. I, com a novetat, el Gran Premi BBVA, una gira per quatre ciutats de Catalunya valorada en 14.000 euros per al millor espectacle de circ, que es va endur el Circ Pistolet amb el seu Incert, que partia amb quatre nominacions i que va guanyar el premi a Millor director, per Anne Morin i Martí Salvat.

Els premis, però, van quedar força repartits. El Col·lectiu La Persiana es va endur els premis a Millor espectacle de carrer i Millor musica original; Manolo Alcántara el Millor espectacle de sala amb els seus equilibris impossibles a Rudo; Animal Religion la Millor posada en escena per Chicken Legz, una experiència única en una granja a FiraTàrrega; Juana Beltrán i les seves Verticals el Millor número de circ; les Esquerdes de l’Hotel Iocandi el premi a Millor companyia novell i l’Aula de Circ La Crica de Manresa, que forma infants, joves i adults, el premi a la Iniciativa per a la projecció del circ. Per primer cop es va lliurar un premi al Millor espectacle de Pallassos, que es va endur Rhum, l’homenatge a un dels nostres pallassos més estimats i enyorats, Monti (Joan Muntanyès), estrenat durant el Grec i ara en cartell al Teatre Lliure. La categoria amb menys misteri, però, va ser la de Millor espectacle de circ de carpa. Només hi havia una candidatura, Bemoll Sostingut, del Circ Cric i Tortell Poltrona, que va ser ben ben clar: “Si us trobeu en Mascarell, pregunteu-li com és que no hi ha més circ de carpa!”.

TEATRE_BARCELONA-nit_del_circ-premis_zirkolika-neus_riba-REVISTA_18

La reivindicació de la nit, però, anava dirigida a la regulació dels animals del circ. Kiku Mistu, vingut des del seu Centre Cultural Imaginari amb el seu burro Platero, va dir un “no rotund” a la prohibició d’espectacles amb animals que està tramitant el Parlament “en nom dels espectadors del circ i de tots els animals”. Tot i que només van sortir bèsties escèniques a la pista, les referències als animals van ser una constant de l’espectacle previ als premis. Uns dies abans, Vicent Llorca, director de la Revista Zirkòlika i Marcel Barrera, periodista i crític de circ, aprofitaven la presentació dels premis per explicar en quina situació es troba la tramitació de la llei per a la prohibició dels animals del circ. Dels partits de l’arc parlamentari cinc (CiU, ERC, PSC, ICV i la CUP) van votar-hi favorablement, mentre que només PP i C’s van votar-hi en contra. Ara, però, sembla que alguns partits estarien fent passos a favor de regularitzar la presència d’animals domèstics, tot i que cap accepta acostar posicions amb els professionals del circ, que volen que també es regularitzin els animals salvatges i que, en cap cas, es prohibeixi. Barrera també va fer un repàs a la situació general del circ, una disciplina que té el seu pitjor enemic en la manca d’espais d’exhibició i la por dels programadors dels teatres a programar-ne espectacles. Però no són els únics, les retallades també han afectat severament el sector, que ha passat de tenir un pressupost de 4’3 milions d’euros el 2010 a 1’4 milions el 2013.

Malgrat tot, tant Llorca com Barrera es van mostrar optimistes en altres aspectes. Els clowns viuen un bon moment, amb la recuperació del Festival Internacional de Pallasses, la programació de diversos espectacles a Barcelona i el reconeixement mitjançant diversos premis a artistes com Tortell Poltrona, Merche Ochoa, Pepa Plana o Jordi Muntanyès (Monti), que ha rebut la Creu de Sant Jordi a títol pòstum. També s’ha recuperat el Festival Trapezi de Reus, a Tarragona ha nascut el Tandarica Circus, el Circ du Soleil es quedarà com a mínim fins el 2020, Figueres es consolida com un gran festival europeu del circ, el Raluy gaudeix d’un gran èxit de temporada i la Revista Zirkòlika fa deu anys. I encara més, l’ocupació dels espectacles de circ del Festival Grec van tenir el percentatge d’ocupació més alt, per sobre del teatre, la dansa i la música. Ens quedem amb les paraules de Joan Ramon Gaell durant els premis: “gràcies a la institució que més diners destina al circ, el públic”.

Us deixem amb algunes fotografies de l’espectacle dirigit per Xavier Erra (Millor director 2013), amb el mag Odoroff com a mestre de cermiònies i la participació de companyies com Leandre i La Tal, Quim Girón d’Animal Religion, les acròbates Kimberley i Jillian Raluy, Joel Martí de Circo Afilado, el Fakir Kirman, el grup musical Sakapatú, i els alumnes de l’escola Rogelio Rivel (Millor iniciativa per a la difusió del circ 2013).

TEATRE_BARCELONA-nit_del_circ-premis_zirkolika-neus_riba-REVISTA_3

TEATRE_BARCELONA-nit_del_circ-premis_zirkolika-neus_riba-REVISTA_4

TEATRE_BARCELONA-nit_del_circ-premis_zirkolika-neus_riba-REVISTA_5

TEATRE_BARCELONA-nit_del_circ-premis_zirkolika-neus_riba-REVISTA_2

TEATRE_BARCELONA-nit_del_circ-premis_zirkolika-neus_riba-REVISTA_6

TEATRE_BARCELONA-nit_del_circ-premis_zirkolika-neus_riba-REVISTA_8

TEATRE_BARCELONA-nit_del_circ-premis_zirkolika-neus_riba-REVISTA_9

TEATRE_BARCELONA-nit_del_circ-premis_zirkolika-neus_riba-REVISTA_10

TEATRE_BARCELONA-nit_del_circ-premis_zirkolika-neus_riba-REVISTA_11

TEATRE_BARCELONA-nit_del_circ-premis_zirkolika-neus_riba-REVISTA_12

TEATRE_BARCELONA-nit_del_circ-premis_zirkolika-neus_riba-REVISTA_13

TEATRE_BARCELONA-nit_del_circ-premis_zirkolika-neus_riba-REVISTA_14

TEATRE_BARCELONA-nit_del_circ-premis_zirkolika-neus_riba-REVISTA_15

Fotografies: Neus Riba / Text: Mercè Rubià

Articles relacionats
La Bella Otero desafia el vers a ‘Prosopopeya’

La Bella Otero desafia el vers a ‘Prosopopeya’

La companyia La Bella Otero, formada per Emma Arquillué i Pablo Macho Otero, presenta el seu nou espectacle: Prosopopeya, una peça multidisciplinària en vers que parla de la identitat i que es podrà veure del […]

24 espectacles per reviure el llegat de Joan Brossa

24 espectacles per reviure el llegat de Joan Brossa

El Centre de les Arts Lliure de la Fundació Joan Brossa ha presentat la programació del segon trimestre de la temporada 2024-2025, una aposta decidida per la transgressió, la hibridació artística […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!