El cos com a objecte escènic en la nova edició de l’IF Barcelona

Redacció TeatreBarcelona

Del 9 al 24 de novembre es celebra la quarta edició de l’IF Barcelona, que té per objectiu posar el teatre visual, de figures i titelles en la centralitat cultural que ocupa avui en dia arreu del món. Tot i que es tracta d’una de les àrees més importants de les arts escèniques a Catalunya quant a creativitat i projecció internacional, encara manca del reconeixement que la faria ocupar el lloc que és mereix.

En tracta d’un projecte biennal, que es presenta en cicles de dos anys de durada. En els anys parells es concentra en la recerca i suport a la producció de teatre visual, d’objectes i titelles, i els imparells en una programació internacional en forma de festival.

Després del període 2016-2017, en què es va centrar en les dramatúrgies de l’objecte, en la biennal actual, 2018-2019, explora la potencialitat de les figures del cos i la seva versatilitat com a objecte escènic, ultrapassant els patrons habituals i convencionals de la realitat corporal.

Un dels espectacles ‘acabats’ que formen part del programa d’aquest 2018 és We Wood, creat per Federica Porello i Les Chasseurs Cueilleurs amb el suport del mateix projecte IF Barcelona i la Sala Hiroshima. Un diàleg entre tres personatges que s’amaguen i es revelen a través de les seves relacions amb els objectes. De la relació entre els tres cossos sorgeix una polifonia de situacions surrealistes, paisatges cubistes i música visual. Aquesta peça es celebrarà els dies 9 i 10 de novembre a la Sala Hiroshima.

En el marc de Lluèrnia, festival del foc i de la llum d’Olot, es podrà veure l’altre espectacle que composa la programació de l’IF: Lumímic. La companyia Besllum en col·laboració amb el músic Octavi Rumbau, realitza aquesta proposta basada en la investigació sobre llums i ombres en diferents objectes, que es converteixen en titelles amb vida pròpia gràcies a la manipulació. El 10 de novembre, a Sant Joan de les Fonts.

A part d’aquests dos espectacles, també es podran veure altres peces en procés de creació. L’Arts Santa Mònica i l’Estruch de Sabadell acolliran la mostra de 5 projectes en residència. Las Hermanas Verán, d’Andrea Cruz, és un projecte treballa el moviment a partir de la fotografia, coreografies estàtiques i jocs de performance. Corpus, de Carine Gualdaroni, és un projecte dramatúrgic sobre la multiplicació dels cossos. La coreògrafa i ballarina Minako Seki presentarà el seu procés Human Form II- Puppets, sobre el desdoblament corporal amb titelles d’escala real. També es presentarà el veure el treball de Pep Aymerich, que pren la presència del cos com a punt de referència i el de Pietro Marullo que amb HIVE revisa el concepte i la imatge bíblica de la Sagrada Família.

A part de les propostes artístiques, l’IF Barcelona també actúa com a motor d’investigació i reflexió, i per això els dies 15 i 16 de novembre organitza el simposi internacional Figura i Cos a l’Institut del Teatre, així com d’altres tallers i laboratoris.

Pots trobar més informació de la proposta aquí .

Articles relacionats
Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

L’escena de teatre infantil i familiar de Barcelona té una llarga tradició: aprofita-la, treu-los de casa i porta’ls a un dels molts espais culturals que programen espectacles per a diferents […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!