L’anomenat teatre de proximitat és del que més ha crescut l’última temporada. Però no només això, sinó també és el que està aconseguint acostar nous públics al teatre. Ho diuen les xifres, i fins i tot el Conseller de Cultura, Ferran Mascarell, a la presentació de temporada del Grup Focus, una de les empreses d’arts escèniques més grans del país. Aquestes últimes setmanes El Maldà, La Seca-Espai Brossa i el Teatre Akadèmia han presentat la seva programació per aquesta temporada, i totes tres sales coincideixen en presentar muntatges ben diferents per acostar-se a un públic intergeneracional.
EL MALDÀ: MUSICALS, CABARET I TEATRE D’ARREL LITERÀRIA
Aquesta serà la tercera temporada que Els Pirates Teatre són al capdavant de la programació i la gestió d’El Maldà. Després d’assolir 13.000 espectadors i un 75% d’ocupació, ara afronten el nou curs amb 18 muntatges centrats en el musical de petit format, el teatre de text d’arrel literària i el cabaret. A més a més, segueixen amb la seva aposta per acollir companyies i “per ser un teatre intergeneracional”.
De les propostes d’aquesta temporada destaquen La Mel, un text de Tonino Guerra interpretat per Xicu Masó; Humor Humà de les T de Teatre a partir de textos de Santiago Rusiñol, Jesús Moncada, Pere Calders i Josep Carner; el tercer retorn d‘El llarg dinar de nadal; el musical Homes Foscos, de Clara Peya i David Pintó, artífex de l’èxit Mares i filles de la temporada passada o Ronda naval sota la boira, una versió d’Els Pirates a partir de l’obra de Pere Calders. La mateixa companyia també portarà una de les novetats a la sala: el Balneari Maldà, un cabaret d’actualitat amb dramatúrgia d’Anna Maria Ricart, Adrià Aubert i Xavi Morató que es farà cada dilluns.
LA SECA – ESPAI BROSSA: COMPROMÍS AMB L’ACTUALITAT
Com a Fàbrica de Creació i plataforma d’exhibició pública, diu Hermann Bonnín, director de La Seca, “volem testimoniar l’adhesió a tota una generació emergent que des d’un decidit compromís amb l’aquí i ara ens posen davant un mirall embruixat”, de manera que “cadascuna de les obres ens parli de tu a tu des d’una voluntat de compromís”.
Els muntatges per aquesta temporada van, doncs, des d’El Bon Lladre de Josep Julien a La Crida de Ferran Joanmiquel, un monòleg que mostra com el populisme i l’extrema dreta s’alimenten del descontentament social actual. També s’hi podrà veure Fuenteovejuna, una adaptació de l’obra de Lope de Vega guanyadora del Premi Max i Paulina, una adaptació de La casa de la fuerza d’Angélica Lidell, la història d’una dona raptada, violada i assassinada el 2008 a Mèxic. Altres propostes són el dolç Réfugié poétique de Claire Ducreux, el retorn de la Trilogia Mozart de Dei Furbi o un Romeu i Julieta interpretat pels joves Carlos Cuevas i Clàudia Benito. Joan Ollé, per la seva part, presentarà Paraules d’amor, que posarà en escena el “diccionari tòntu”, un elogi al barbarisme i d’altres barbaritats de la parla catalana.
TEATRE AKADÈMIA: APOSTA PELS CLÀSSICS
El Teatre Akadèmia va tancar la temporada passada amb un número creixent d’espectadors. A més, dues de les produccions pròpies, La Gavina i Com us plagui, van tenir un 100% d’ocupació. És per això que, explica la seva directora, Mercè Managuerra, han decidit mantenir i treballar per consolidar la mateixa línia artística: aposta pels clàssics, la paraula i la importància de l’encontre director-intèrpret.
D’entre els onze espectacles de la temporada, tres seran de producció pròpia: La importància de ser Frank, d’Oscar Wilde, Falstaff, una tragicomèdia a partir de les obres de Shakespeare i Història del Zoo, d’Edward Albee, que dirigirà el rus Boris Rotenstein. Abans, però, s’hi podrà veure Ciara, de David Harrower, Troianes 15, inspirat en Les Troianes de Jean Paul Sartre, Top Girls de Caryl Churchil o els Vespres de la Beata Verge d’Antonio Tarantino protagonitzat per Oriol Genís.