El Sismògraf aposta pels millenials, les dones i propostes en clau de gènere

Redacció

El Festival Sismògraf de dansa aposta aquest any pel talent ‘millennial’ en una programació amb un alt percentatge de coreògrafs i ballarins nascuts en la dècada dels noranta, entre els quals hi ha molts noms femenins i diverses propostes en clau de gènere. Segons ha informat la seva directora, Tena Busquets, el festival reunirà una cinquantena d’espectacles entre el 25 i el 29 d’abril en diversos emplaçaments d’Olot (Girona).

A més de donar visibilitat a tota una generació de nous ballarins que formen part del present de la dansa, Sismògraf 2019 presenta un mostrari de propostes que miren cap al passat i el porten cap al present. L’onzena edició de Sismògraf s’inaugurarà amb un exemple d’aquests dos elements en els quals el festival posa el focus: Raquel Gualtero i Anaïs Oliveras, una parella d’artistes joves que reivindiquen el patrimoni mundial de dos compositors de l’Edat mitjana en Nuà. També formen part d’aquesta nova generació Javier Guerrero, Tuixén Benet, Daniel Fernández i Irene García, quatre creadors finalistes del Premi de Dansa de l’Institut del Teatre 2018, que mostraran les seves coreografies agrupades en una única peça en Apilats.

La mirada femenina es reforça dins del programa amb espectacles com a Picnic on the moon, producció belga de les catalanes Alexa Moya i Júlia Godino; 360 grams de bellesa, d’Ada Vilaró; La bugada, de Labuena compañía; i Mercedes Máis Eu, de Janet Novás i Mercedes Peón. Una de les novetats d’aquesta edició és la creació de l’Itinerari amb bicicleta, que vol fer arribar la dansa a espais on no ho fa habitualment. L’itinerari seguirà una ruta guiada amb tres parades en alguns altres espectacles programats: JINX103, dels suïssos József Trefeli i Gábor Varga; Meeting point, dels bascos Ertza; i Pinkfish, de la jove andalusa Ana Borrosa.

La naturalesa també serà clau en l’espectacle Erritu, que comptarà amb la participació del cor de dones d’Olot Fructus Temporis i tindrà lloc en el cràter del volcà Montsacopa, així com en Loin, de la Débordante Cie, una proposta de cinc ballarins pensada per a ser vista des de lluny i en un espai obert. “Busquem espectacles que puguin anar després a altres localitats, però també volem inspirar a altres municipis amb propostes com la del volcà. No tothom té un volcà, com té Olot, però tots tenen llocs emblemàtics on poden programar dansa”, ha dit Busquets.

L’oferta d’espectacles al carrer ocuparà les principals places de la ciutat i serà diversa, amb exemples com la ja tradicional trobada de dansa urbana Sismohop, dissenyat pel Hop Festival. El director de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), Miquel Curanta, ha destacat la importància del festival com a espai generador de nous públics, impulsor de contractacions i facilitador de la internacionalització dels artistes catalans. En la seva opinió, les xifres corroboren aquestes afirmacions perquè “el 54% de les contractacions de dansa de Catalunya són producte de les presentacions en Sismògraf, el públic s’ha incrementat en 5.000 persones en dos anys, aconseguit els 20.000 espectadors, i el 22% dels programadors que assisteixen són de fora de Catalunya”.

Escrit per
Arxivat a
Articles relacionats
La Bella Otero desafia el vers a ‘Prosopopeya’

La Bella Otero desafia el vers a ‘Prosopopeya’

La companyia La Bella Otero, formada per Emma Arquillué i Pablo Macho Otero, presenta el seu nou espectacle: Prosopopeya, una peça multidisciplinària en vers que parla de la identitat i que es podrà veure del […]

24 espectacles per reviure el llegat de Joan Brossa

24 espectacles per reviure el llegat de Joan Brossa

El Centre de les Arts Lliure de la Fundació Joan Brossa ha presentat la programació del segon trimestre de la temporada 2024-2025, una aposta decidida per la transgressió, la hibridació artística […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!