El Sismògraf Olot presenta una nova edició que repensa present i futur

Redacció

El Sismògraf, el festival que converteix durant quatre dies la ciutat d’Olot en l’epicentre de la dansa de Catalunya, arriba a la seva dotzena edició del 23 al 26 d’abril de 2020. Una quarantena d’espectacles formaran la graella d’un festival que començarà el dia de Sant Jordi amb tres peces –Balla’m un llibre– que uniran la dansa amb la literatura de Brossa, El Quixot i Lolita.

En aquesta edició el festival aposta per la responsabilitat social i centra la seva gestió i programació en temes que preocupen la societat actual: la nova democràcia ecològica i el compromís social, econòmic i estètic. En aquesta línia, i en el seu sisè any com a mercat estratègic de la dansa a Catalunya, el Sismògraf proposa, per exemple, una jornada dedicada als professionals del sector que buscarà repensar les arts escèniques des d’una perspectiva responsable i sostenible.

L’entorn paisatgístic privilegiat d’Olot i la seva singularitat inspiradora seran un any més l’escenari de moltes de les propostes que es faran a l’aire lliure i seran totalment gratuïtes. Un binomi, el de dansa i paisatge, que converteix el Sismògraf com a pla ideal de cap de setmana per a tota mena de públics. El festival Sismògraf està organitzat per la Generalitat de Catalunya i per l’Ajuntament d’Olot i rep el suport de la Diputació de Girona.

Cap a un festival més sostenible i compromès

El Sismògraf treballa actualment per assolir la màxima responsabilitat ecològica, social, econòmica i estètica. Tant des de la seva gestió com a festival, com des de la vessant artística programant propostes que treuen a la llum temes que es troben en l’agenda pública. Artistes que, com a reflex de la societat i compromesos amb el moment actual, exploren com gestionar algunes qüestions que preocupen i angoixen els ciutadans. Com podem viure i compartir el planeta els diferents éssers vius?

En aquesta línia, del 23 al 26 d’abril es podran veure espectacles com el de la companyia sueca Recoil que amb Mass-bloom explorations presentarà una instal·lació performativa on els protagonistes seran uns cucs que devoren plàstic. O Ívida Cynara que treballarà amb material 100% vegetal en el seu espectacle Ívides.

Per la seva banda, la companyia anglesa Stopgap presentarà Frock, una peça de dansa inclusiva interpretada per persones amb diversitat funcional. I la companyia belga Reckless Sleepers presentarà A string section: cinc dones, cadires, serres i molta visceralitat.

I, sense oblidar la connexió amb l’entorn natural, es torna a repetir l’Itinerari amb bici que tant èxit va tenir l’edició passada amb les propostes enguany de Lali Ayguadé (Underneath), Proyecto Larrua (Idi Begi), Arnau Pérez (Young blood) i Ivona (Manbusha). I l’Itinerari al Parc Nou el diumenge, últim dia de festival, amb les propostes de carrer d’Antes Collado (¿A quién le importan las heridas cuando se está bailando? 1,2,3), Osa+Mujika (Expectations will not kill you), Daniel Doña Compañía de Danza (Campo cerrado), Cia Sebastián García Ferro (Upper) i Promenade d’artiste (Street Pantone).

I en el camí per ser més sostenible, el festival Sismògraf ha programat una petita acció simbòlica: convertirà la petjada de carboni de tots els artistes i professionals desplaçats a Olot en llavors que es plantaran.

Estrenes i talent de proximitat

La Cia. Mar Gómez estrenarà al Sismògraf la peça Sempreviva, un espectacle que comptarà amb la música en directe de Marcelo Mercadante i l’escenografia de LaClosca i que ens mostrarà una història de supervivència i alliberació. L’estrena internacional d’aquesta edició serà el de la portuguesa Claudia Dias que presentarà Thursday, una peça marxista i feminista creada amb la complicitat de la creadora Idoia Zabaleta.

Entre la resta d’estrenes, Les Impuxibles preestrenaran X-U, una peça que ens descobrirà la sexualitat com a dispositiu de poder i que, com ja va passar en el seu últim espectacle, inclourà la llengua de signes com a llenguatge escènic; Cia. eSseLa presentarà QuoVadis!, una autèntica festa dels 80’s creada i guiada per Guille Vidal-Ribas i Nàdia Pesarrodona.

Per altra banda, Àngel Duran estrenarà la versió de carrer de The beauty of it, una peça sobre la fragilitat de l’home. I Lorena Nogal presentarà el solo Ello, que neix a partir d’un dels conceptes d’identitat de Freud. A més, Juan Carlos Lérida presentarà el procés de creació Las horas del sacrificio que convertirà la Plaça de braus d’Olot en un gimnàs gens convencional. Es tracta d’un treball que forma part de La liturgia de las horas, l’obra d’investigació iniciada el 2018 i que es formalitzarà en un futur en una peça itinerant de 12 hores. Antes Collado estrenarà a Olot Crisálida, una perfomance en una espècie de terrari que s’instal·larà al pati de l’Hospici. Finalment, la Cia Moveo presentarà un work in progress d’Echoes a la Plaça Major.

El Sismògraf, com a epicentre de la dansa a Catalunya, també fa possible que es puguin tornar a veure peces aplaudides pel públic i la crítica. Així, s’ha programat Trama de Roser López Espinosa, Rise de la Companyia Wonderground i Immortels-Le nid de la companyia francesa Adhok.

I com cada any, la peça de carrer Cinc minuts de dansa, amb alumnes de l’Institut del Teatre dirigits aquest any per Roberto Olivan.

Escrit per
Arxivat a
Articles relacionats
La Bella Otero desafia el vers a ‘Prosopopeya’

La Bella Otero desafia el vers a ‘Prosopopeya’

La companyia La Bella Otero, formada per Emma Arquillué i Pablo Macho Otero, presenta el seu nou espectacle: Prosopopeya, una peça multidisciplinària en vers que parla de la identitat i que es podrà veure del […]

24 espectacles per reviure el llegat de Joan Brossa

24 espectacles per reviure el llegat de Joan Brossa

El Centre de les Arts Lliure de la Fundació Joan Brossa ha presentat la programació del segon trimestre de la temporada 2024-2025, una aposta decidida per la transgressió, la hibridació artística […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!