El Teatre Lliure ha presentat avui la programació del primer semestre de la Temporada 19/20. Com bé ha explicat Juan Carlos Martel Bayod, director de la institució, la proposta artística de setembre del 2019 a gener del 2020 respon a una “consciència diversa” que vol ser inclusiva en tots els aspectes possibles, com ara l’edat, el gènere o l’accessibilitat.
Aquest primer semestre, la programació esbossada per Martel Bayod, Georgina Oliva, adjunta a la direcció artística, i la companyia convidada a programar l’Espai Lliure, La Ruta 40, compta amb 16 espectacles, 7 propostes artístiques especials sota el segell de &katharsis, 4 projectes de residència, un workshop internacional i nombroses accions per a tots els públics. “Totes les propostes del programa que vaig presentar al gener estan engegades i la programació ha buscat aproximar-se al màxim als desitjos inicials”, ha afirmat Martel Bayod.
Una de les novetats més visibles d’enguany és l’agrupament dels espectacles en sis branques, que responen a les motivacions a partir de les quals s’han escollit i programat les diverses propostes artístiques. Així, dins de &ciutat hi trobem els projectes amb col·laboració directa amb altres institucions culturals, educatives o socials de Barcelona. &lliure inclou els espectacles que tenen per finalitat la professionalització dels artistes i creadors, mentre que totes les propostes internacionals s’agrupen a &int. &katharsis engloba projectes que viuen als marges de la definició convencional però sense perdre la seva essència, i sota la branca &espai, es presenten els espectacles programats per una companyia externa escollida des del Lliure, en aquest cas, La Ruta 40. Finalment, les residències, el programa educatiu, els debats, diàlegs i altres activitats de reflexió s’inclouen en la branca &acciódirecta.
A més, a partir d’ara es vol posar l’accent sobretot en els creadors, més que en les propostes artístiques. Seguint aquesta filosofia, a &lliure s’ha programat el Col·lectiu VVAA (This is Real Love); La Calòrica, que celebra 10 anys el 2020 amb la reposició del seu primer muntatge (Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I) i el projecte Artefactes musicals, coordinat per David Albet.
A &ciutat, Blaï Mateu Trias i Camille Decourtye de Baró d’evel presenten Falaise, (la continuació de Là, que va ser al Lliure la temporada passada); Marc Artigau i el mateix Martel Bayod, Càsting Giulietta, i Hattie Naylor i Pep Pla, Abans que es faci fosc. Tots tres espectacles, en col·laboració amb el GREC Festival de Barcelona, de qui el Lliure subscriu les línies programàtiques. Amb el MIRA Digital Arts Festival, un festival jove i innovador que s’ha fet ja imprescindible avui en dia a la ciutat, Sote presenta Sacred Horror in Design amb Tarik Barri, Arash Bolouri i Behrouz Pashahei, i Colin Self, Siblings. Es reforcen els lligams amb l’Institut del Teatre per facilitar la professionalització dels estudiants presentant la jove companyia ITTeatre, que ens oferirà Flam dirigit per Roger Bernat.
Pel que fa a les propostes internacionals, comptaran amb la companyia holandesa Theater Arthemis, dirigida per Jetse Batelaan (The Story of the Story); l’artista visual belga Miet Warlop en una producció d’Irene Wool vzw & CAMPO (Mystery Magnet) i la companyia xilena La Re-Sentida, dirigida per Marco Layera (Paisajes para no colorear). Tots tres espectacles han estat premiats internacionalment i es programen amb la voluntat de contribuir a la creació de nous públics (joves i internacional).
Amb el mateix esperit, i per portar a terme projectes destinats a les generacions del segle xxi, el Lliure s’adhereix a la carta 18/xxi, nascuda al Théâtre de la Ville de París. amb els espectacles ja citats Flam, This is Real Love, The Story of the Story i Paisajes para no colorear.
&katharsis permetrà conèixer el treball de Susanne Kennedy i Helena Eckert (Drei Schwestern), Olivier de Sagazan(Hybridation), Sarah Vanhee (Oblivion), Julia Mariscal (Ocell-text-onades); Marc Villanueva Mir (El candidato ‒o candidata), Lolo & Sosaku (C言語 c Language P系。 Tipo P) i el rap freestyle en viu d’una Batalla de galls. Totes aquestes propostes redefineixen el concepte de teatre i en recuperen l’essència partint de la definició aristotèlica de catarsi, alhora que reivindiquen conceptes com la contemplació, l’escolta, el reconeixement i el judici.
D’octubre a gener, l’Espai Lliure queda en mans de La Ruta 40, que s’encarrega de programar-lo. Defensora de la reflexió i el diàleg, la companyia catalana proposa al públic els projectes artístics d’Azkona&Toloza (Tierras del Sur), d’Alícia Gorina i la companyia Indi Gest (In Wonderland), d’Atresbandes, Bertrand Lesca i Nasi Voutsas (It don’t worry me). La companyia recupera també un espectacle seu amb text de Josep Maria Miró (Cúbit) i estrenarà un projecte nou amb Ferran Dordal (Reiseführer).
Educació, cultura i societat
La branca &acciódirecta és l’encarregada de dotar de contingut tranversal la programació escènica i lligar els tres vectors programàtics d’educació, cultura i societat.
L’ampli programa de residències porta el nom de Carlota Soldevila, en el centenari del seu naixement. El componen Carla Rovira com a artista resident, amb una proposta al voltant de la mort (Posaré el meu cor en una safata); el col·lectiu Mos Maiorum com a companyia resident, amb un projecte sobre la mobilització de masses (Turba). El programa compta també amb residències creatives d’intercanvi que es faran en col·laboració amb la Hammana Artist House del Líban, i que contemplen el projecte Herois anònims de Joan Aguiló i Catalina Inés i l’Aphrodites de la fotògrafa libanesa Myriam Boulos. Magda Puig tanca les residències formant part de Creadors En Residència, un programa de l’ICUB destinat a alumnes de secundària en què el Lliure participa per segon any consecutiu.
Per tal de promoure la reflexió, el Lliure organitza cafès filosòfics, experiències de debat i diàleg previs als espectacles al Foyer/1. Impulsa també l’Escola de pensament, un espai per al debat dinamitzat per Marina Garcés i Albert Lladó, que organitzarà vuit sessions durant tota la temporada i establirà ponts entre la filosofia i el teatre. El Lliure vol organitzar també workshops internacionals, el primer dels quals tindrà lloc al setembre sota el títol With-in the city, que comptarà amb la participació de l’Acadèmia de Teatre de Noruega, la Universitat Politècnica de Catalunya, l’Institut del Teatre, l’ESMUC, l’Escola d’Hostaleria Hofmann i la Fundació Arrels.
D’altra banda, El Lliure del futur engloba tota les accions educatives pensades per a escoles i centres educatius de primària, secundària i batxillerat.
Horaris i preus: novetats
Des de la branca &públic arriben les novetats horàries i de preus. A partir de setembre, s’afegeixen noves franges horàries a les funcions ja existents: n’hi haurà entre setmana a les 11h. i a les 16h., i les funcions de les 20:30h. s’avancen a les 20h. per conciliar el teatre amb la vida privada i professional.
Creix també l’àmbit de l’accessibilitat dels espectacles, amb un total de 21 funcions accessibles (la temporada passada en van ser set), òptimes per al públic amb diversitat funcional.
Respecte dels preus de les entrades, s’opta per una política igualitària que faciliti l’accés al teatre a tot tipus de públic i, a banda de l’Abonament 10 i el Passi 4, hi haurà packs relacionats amb cada branca de programació, el carnet gratuït Generació Lliure amb entrades a 9 euros a qualsevol hora, i descomptes del 50% per a aturats, persones amb diversitat funcional, famílies nombroses, monoparentals i d’acollida.
Avançament del segon semestre
A la presentació, s’han avançat també alguns noms que seran al Lliure al segon semestre (febrer – juny 2020), com ara, Raquel Cors, Gonzalo Cunill, Lara Díez, Carol López, Julio Manrique, Juan Navarro o Carlota Subirós. També s’han avançat els espectacles inclosos a El Lliure del futur: La Bruixa de la tramuntana de Marc Rosich a partir d’un conte de Miquel Berga, Poulette Crevette de la companyia francesa La Baleine Cargo i la nova proposta de la companyia El Conde de Torrefiel de títol provisional Los protagonistas.