UN PULITZER AL TEATRE

El Teatre Lliure és transforma en un cinema

El muntatge dirigit per Marilia Samper transcorre en un vell cinema analògic i està protagonitzat per Sara Diego, David Marcé i Ton Vieira

Redacció

El Teatre Lliure de Gràcia s’ha convertit en un cinema per acollir l’estrena d’El cine, un drama còmic de la dramaturga nord-americana Annie Baker que dirigeix Marilia Samper.

El muntatge transcorre en un cine atrotinat d’una ciutat qualsevol de Massachusetts on encara no s’han passat al format digital. Allà treballen el Sam (David Marcé), la Rose (Sara Diego) i l’Avery (Ton Vieira Poblet), que guanyen just per sobre del salari mínim venent entrades, netejant la sala i fent funcionar el projector de 35 mm.

El text de Baker, que es va estrenar als Estats Units fa 10 anys amb el nom de The Flick i va rebre el premi Obie de dramatúrgia 2013 i Pulitzer de teatre 2014, parla de precarietat laboral, d’inestabilitat econòmica, de salut mental, d’identitat, de discriminació racial, de futur, d’incertesa i de cinema. Serà observant la rutina dels tres protagonistes que el públic comprendrà el perquè de la seva tristesa, la seva solitud i les seves inseguretats. El Sam, el veterà, es troba estancat laboralment i personalment; la Rose s’ha creat una cuirassa d’agressivitat per no patir i l’Avery, el més jove, ha tirat la tovallola massa aviat i només troba consol en les pel·lícules. Les referències cinematogràfiques són múltiples al llarg de la funció i serveixen de mecanisme per comunicar-se entre els personatges, que troben en la ficció un espai on estar fora de perill.

Una de les particularitats de l’espectacle és el tempo que marca el text. “Em va fascinar la quantitat de silencis que s’estenia per tota l’obra, la qual cosa implica un repte a l’hora de dirigir i, alhora, un espai on poder trobar tot allò que s’amaga més enllà de les paraules”, explica Samper. “Quan als assajos les escenes no funcionaven, tornàvem a revisar el text i ens adonàvem que ens havíem saltat una acotació que ens indicava pausa“, afegeix.

En una història que transcorre més en els silencis que en les paraules, El cine convida el públic a abaixar revolucions, frenar el ritme de vida frenètic, abandonar-se a les pauses i deixar-se endur per l’experiència.

Més informació, imatges i entrades a:

Escrit per

Teatre Barcelona és el mitjà de comunicació escènic de referència a Catalunya. Cada setmana t’actualitzem amb les millors novetats, entrevistes, reportatges exclusius, seleccions d’espectacles, pòdcasts… No et perdis res del que passa a la cartellera teatral!

Articles relacionats
‘Un sublime error’: retrat d’una amistat

‘Un sublime error’: retrat d’una amistat

Un sublime error és un espectacle sobre l’amistat, la felicitat i el dol. Un projecte artístic que dibuixa somriures i neix de la confiança que atorguen trenta anys de compartir […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!