El teatre pren la paraula

Comunicació

El Romea acull les segones jornades de debat envers les arts escèniques, on intervendran reputats professionals de la cultura i el teatre.

LES NOVES AUTORIES TEATRALS:

CAP A UN CANVI DE PARADIGMA EN EL TEATRE ESPANYOL?

Tornen les Jornades EL TEATRE PREN LA PARAULA, en aquesta segona edició de la mà de la Fundació Romea i Barcelona Internacional Teatre, per seguir mantenint un fòrum de debat amb personalitats de les arts escèniques i la cultura sobre les formes i els relats que pren el teatre al moment actual.

Al llarg dels últims anys la Fundació Romea ha desenvolupat una llarga experiència en la producció de lectures dramatitzades. Aquesta activitat coincideix amb una realitat emergent en el teatre espanyol: l’aparició de noves autories que posen en valor la producció dels dramaturgs transformant el panorama escènic nacional. D’un temps ençà hem passat, i la Fundació ha contribuït a això amb força, d’un teatre de directors a un teatre d’autors. Per això hem volgut organitzar una trobada d’autors, directors i productors de tot l’Estat, amb l’objectiu de fixar alguns dels paràmetres que han de permetre avaluar aquesta realitat i consolidar-la a escala cultural i comercial.

TEATRE_BARCELONA_Pren_La_Paraula

La segona edició de les jornades de debat El teatre pren la Paraula, amb el títol genèric Les noves autories teatrals, es constitueix com a una sèrie de diàlegs al voltant de 6 temes:

  1. Teatre i audiovisual. L’aparició d’un nou espai narratiu
  2. Els límits del teatre tradicional. Les noves fronteres escèniques
  3. Productores i companyies de teatre. L’autonomia del dramaturg
  4. El teatre i el conflicte social: entre la descripció i el compromís
  5. El text i la seva interpretació. L’autor davant la posada en escena
  6. El teatre i el món. L’autor local en un món global

Cadascun d’aquests temes es desenvoluparà a partir d’un debat entre dues personalitats rellevants de l’ escena espanyola, moderat per una figura important de la gestió cultural i escènica.

Les jornades tindran lloc entre novembre de 2014 i maig de 2015 al Teatre Romea i comptaran amb el suport de l’ Instituto Nacional de las Artes Escénicas y la Música (INAEM) i de l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona (ICUB).

Com a l’anterior edició de 2013, aquestes jornades s’enregistraran en format audiovisual, a fi de poder disposar-ne com a material de consulta i per a convertir-se posteriorment en un documental televisiu.

Accés gratuït limitat a la capacitat del Teatre Romea.

Ordre de les sessions:

  1. Els límits del teatre tradicional. Les noves fronteres escèniques

teatre-barcelona-gas-sanzol-bonnin

DIMARTS 9 DE DESEMBRE

Els autors disposen de recursos renovats. Alguns provenen de les noves aportacions tecnològiques, altres d’un “des-corsetament” de les formes històriques del teatre. D’altra banda els públics demanden i esperen una major complexitat en les formes narratives.

La incorporació de mitjans audiovisuals al teatre és molt evident.

Més enllà dels experiments multidisciplinaris llargament assajats i realitzats amb èxit arreu, cada dia és més habitual cercar formules dramatúrgiques amb un gran impacte estètic i comunicatiu.

Ponents

Mario Gas: Actor i director

Alfredo Sanzol: Autor i director

Moderador

Hermann Bonnín: Actor i director

2. Productores i companyies de teatre. L’autonomia del dramaturg

teatre-barcelona-juan-echanove-conversaciones-con-mama

DILLUNS 2 DE FEBRER

L’eclosió de l’autor com a protagonista integral del fet teatral genera una nova manera de produir teatre. Sovint l’autor esdevé el líder d’una companyia (ens recorda el rock and roll?), sovint produeix i dirigeix els seus propis textos.

D’una banda retornem al paper de l’antic autor-dramaturg (recordem l’ autor David Lodge), d’altra canviem l’ statu quo tradicional que sotmetia a l’autor a un mer receptor passiu de drets d’autor.

Ponents

Salvador Sunyer: Director artístic del festival Temporada Alta

Ángeles González-Sinde: Autora, Ex ministra de Cultura

Moderador

Bet Orfila: Productora i gerent de La Perla 29

  1. El teatre i el conflicte social. Entre la descripció i el compromís

teatreprenparaula2

DILLUNS 16 DE FEBRER

No sorprèn a ningú l’escassa presència del teatre en el debat sociopolític actual? Malgrat una realitat punyent, el teatre polític no és massa habitual als nostres escenaris; potser la sàtira i l’ humor més o menys inofensiu que ironitza, sense entrar a fons, amb el poder.

És la victòria de l’espectacle sobre la cultura? És l’èxit de la subvenció sobre la llibertat i l’autonomia de pensament i expressió?

Ponents

Mariano Barroso: Autor y director

Fernando Bernués: Fundador i director de Tanttaka Teatroa

Moderador

Carme Portaceli: Directora

  1. El text i la seva interpretació. L’autor davant la posada en escena

DILLUNS 9 DE MARÇ

L’autor que dirigeix i produeix no es un creador neutre (de fet mai no ho són, malgrat que les circumstàncies puguin fer-ho pensar). Si te èxit, o si aconsegueix esdevenir un motor comercial per a les seves pròpies obres, ho és encara mes.

Posarà això en qüestió el paper sacre dels directors que ens ha acompanyat en els darrers 20 anys?.

Es l’autor un nou decisor que allarga el seu braç fins a la posta en escena i la interpretació ultima de l’espectacle?

Ponents

Juan Margallo: Actor. Fundador i director de Tábano, El Buho i El Gayo Vallecano

Joan Font: Director – fundador de la companyia Comediants

Moderador

Toni Casares: Director d’escena i director de la Sala Beckett

  1. El teatre i el món. L’autor local en un món global

DILLUNS 30 DE MARÇ

Internacionalitzar-se implica fer produccions singulars, innovadores, d’altra qualitat, però també, i de manera creixent, tractar temes que puguin interessar arreu.

Una cosa és fer un Ibsen extraordinari, una altra, vendre un text actual. Artistes i directors són objecte d’un mercat global, però els textos també ho són.

Com es treballa aquest objectiu, conjuntament amb l’exigència d’una major implicació en la problemàtica concreta que ens afecta a casa nostra?

Ponents

Guillem Clua: Autor i director

Andrés Lima: Director d’escena i fundador de la companyia Animalario

Moderador

Borja Sitjà: Director artístic del Teatre Romea

Escrit per
Articles relacionats
La Bella Otero desafia el vers a ‘Prosopopeya’

La Bella Otero desafia el vers a ‘Prosopopeya’

La companyia La Bella Otero, formada per Emma Arquillué i Pablo Macho Otero, presenta el seu nou espectacle: Prosopopeya, una peça multidisciplinària en vers que parla de la identitat i que es podrà veure del […]

24 espectacles per reviure el llegat de Joan Brossa

24 espectacles per reviure el llegat de Joan Brossa

El Centre de les Arts Lliure de la Fundació Joan Brossa ha presentat la programació del segon trimestre de la temporada 2024-2025, una aposta decidida per la transgressió, la hibridació artística […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!