SANT JORDI 2024

El teatre que es llegeix

El mercat editorial també té espai per publicar textos dramàtics contemporanis i Sant Jordi és un gran moment per descobrir-ho

Segur que alguna vegada has tingut llargs minuts de patiment en veure que fas tard al teatre. Sortir tard de la feina per un imprevist, el bus que sempre passa avui no sembla aparèixer, el metro s’ha avariat, hi ha un embús descomunal… i és que al teatre, quan es tanquen portes ja no s’hi pot entrar. Per sort, també hi ha l’opció de gaudir del teatre on i quan es vulgui, lluny de les presses del dia a dia. Un matí a la platja o abans d’anar a dormir. Un dilluns de gener o un dimecres d’agost. I és que el teatre, també es pot llegir. De fet, el teatre també s’hauria de llegir!

Ara mateix, al mercat hi ha un ampli ventall d’editorials i col·leccions centrades en textos teatrals tant contemporanis com clàssics. És cert que el directe és pràcticament insuperable, però un peça editada sempre acostuma a tenir un pròleg per entendre millor l’obra, les acotacions i, el més important, la possibilitat de revisitar-la sempre que es tingui l’impuls de fer-ho.

Teatre d’ara mateix

Pot haver-hi la creença que les peces disponibles en una llibreria són només Casa de nines, El rei Lear, Medea, Maria Rosa o similars. Més enllà d’aquests grans clàssics, però, també hi trobarem una pila d’obres actuals. Un dels grans èxits de la temporada: Travy, l’autoficció d’Oriol Pla i Pau Matas ja està disponible a la col·lecció Dramaticles de l’editorial Comanegra. Una col·lecció que també compta amb títols com Fairfly de La Calòrica, actualment a l’Espai Texas, o La nostra ciutat, representada a principis de temporada al Lliure.

Aquesta col·lecció va començar el 2016 en col·laboració amb l’Institut del Teatre per “reivindicar el text teatral com a gènere imprescindible per a la configuració d’una cultura literària”. Ara mateix compten amb 45 títols publicats, entre els que s’inclouen diversos reculls de dramatúrgies estrangeres contemporànies. A més, ofereixen la possibilitat de subscriure’t a la col·lecció i rebre les novetats a casa amb descompte. Consulta tota la informació aquí.

Dramaticles, però, no és l’únic racó de l’editorial Comanegra dedicada a les arts escèniques. Fa poc ha editat En aquest món hi ha d’haver de tot del ballarí, coreògraf i docent Andrés Corchero. Una col·lecció de textos sobre dansa i professionals catalans del sector a cura de Corchero, qui participarà en el festival Grec d’enguany.

També et pot interessar: ‘Les Teresines publiquen la seva biografia’, clic aquí

Una altra editorial que cal conèixer és Arola Editors. Igual que a la col·lecció anterior també editen peces i reculls. Aquesta editorial és l’encarregada de publicar alguns dels textos representats al Teatre Lliure, tot i que hi ha molta més oferta. Fa poc que s’hi ha afegit Sísif fa o no fa de Jordi Oriol; L’imperatiu categòric de Victoria Spunzberg o Història d’un senglar de Gabriel Calderón. Els reculls d’Arola Editors se centren en dramaturgs i dramaturgues de casa nostra, sent Queralt Riera i Mercè Sarrias les dues últimes incorporacions a la col·lecció, que porta per nom Teatre Reunit. També hi trobem volums amb les peces de Sergi Belbel, Lluïsa Cunillé, Jordi Prat i Coll, Víctor Català, Marta Buchaca o Helena Tornero, entre molts d’altres.

Els teatres també editen

Per altra banda, hi ha sales de teatre que també publiquen les seves obres en format paper. Comprar el text després de veure l’obra és una molt bona manera de reviure no només la peça sinó l’experiència dins la sala. En general, s’opta per editar el text que s’acaba de representar, amb les possibles modificacions que pugui haver-hi, a més de tenir imprès per sempre qui representava tots els papers de l’auca. És molt interessant, en aquests casos, observar les notes al peu de pàgina o les acotacions.

Es poden trobar textos editats a la Sala Flyhard o al TNC, entre d’altres. En aquest últim cas, és divertit destacar com es compren. Per un mòdic preu de 5 euros, pots fer ús de la màquina expenedora de llibres. Dos conceptes que és complicat imaginar junts, però que fan molt de goig.

Escrit per

Periodista cultural. Creador de contingut cultural a @Desdelgalliner. Gestor de xarxes socials. Redacto i locutor a Ràdio Sabadell
Articles relacionats
La Bella Otero desafia el vers a ‘Prosopopeya’

La Bella Otero desafia el vers a ‘Prosopopeya’

La companyia La Bella Otero, formada per Emma Arquillué i Pablo Macho Otero, presenta el seu nou espectacle: Prosopopeya, una peça multidisciplinària en vers que parla de la identitat i que es podrà veure del […]

24 espectacles per reviure el llegat de Joan Brossa

24 espectacles per reviure el llegat de Joan Brossa

El Centre de les Arts Lliure de la Fundació Joan Brossa ha presentat la programació del segon trimestre de la temporada 2024-2025, una aposta decidida per la transgressió, la hibridació artística […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!