Encara hi ha algú al bosc arriba a partir del 14 de gener a la Sala Petita del Teatre Nacional de Catalunya per donar visibilitat a l’experiència de les dones que van ser violades durant la guerra de Bòsnia, al conflicte dels Balcans. L’espectacle, que forma part d’un projecte més gran que inclou també un documental i instal·lació fotogràfica al centre cultural La Model, és un idea original de l’equip Cultura i Conflicte.
La proposta neix d’un treball de recerca basat en diversos viatges a Bòsnia i Hercegovina amb l’objectiu de recuperar la memòria de les dones víctimes del conflicte i dels fills nascuts de les violacions que van patir: “L’espectacle parla d’avui, les dones protagonistes i els seus fills parlen i ens interpel·len des de l’ara i això fa més greu la història. Perquè: quan acaba una guerra? quan deixa de ser notícia?“, comenta el director de la peça Joan Arqué Solà.
“Part de l’obra són la seva paraules, tal com ens les van dir i per la seva manera de parlar veiem com de dur és explicar segons que històries i les trampes que ens posa la memòria“, explica la dramaturga de Encara hi ha algú al bosc, Anna Maria Ricart. L’espectacle, basat en testimonis real, recull el relat d’algunes d’aquestes víctimes de la violència sexual, es calcula que entre 25.000 i 50.000 dones van ser víctimes de violació durant el conflicte. Mentre això passava Barcelona estava submergida en les glorioses Olimpíades del 1992 un fet que “contraposa les seves històries a les nostres“, segons Ricart, que vol que les joves generacions coneguin aquest moment.
L’obra està protagonitzada Montse Esteve, Judit Farrés, Erol Ileri, Òscar Muñoz, Pep Pascual, Magda Puig i per Ariadna Gil que considera la peça com “una bufetada pensar que aquestes coses continuen passant i com les estem vivint“.
Encara hi ha algú al bosc estarà en cartell fins al 7 de febrer. Més info, imatges i entrades a: