El TNC presenta una temporada 2019-2020 totalment paritària

Redacció

El Teatre Nacional de Catalunya (TNC) ja ha presentat tota la programació de la temporada 2019-2020. Sota la direcció de Xavier Albertí que, després de sis, es troba en el seu penúltim any al davant de la sala, la proposta artística destaca per ser, per primera vegada, paritària al 50% (tenint en compte autoria i direcció), continua posant la mirada en el públic jove i porta com a lema “conquesta i resistència“. “És sobre la fragilitat que s’edifiquen els principals terrenys de la identitat. Si volem comprometre’ns activament amb la dignitat humana, només ho podem fer a través d’aquesta”, diu Albertí.

La programació té 28 espectacles on destaquen noms com Joan Ollé, Lali Álvarez, Jordi Oriol, Vero Cendoya, Josep Maria Miró, Guillem Clua, Joan Arqué, Carme Portaceli, Josep M. Mestres, Sergi Belbel o Sol Picó, entre d’altres.

Epicentre pioneres

Enguany l’epicentre està dedicat a les dramaturgues pioneres de la història del teatre català, les carreres de les quals van tenir una notable brevetat, sovint per causes biogràfiques. El TNC s’ha proposat ajudar a rescatar de l’oblit algunes d’aquestes veus femenines fonamentals per comprendre la nostra herència dramàtica.

Entre les obres que es presentaran, trobem Passat Ridorta, una adaptació de la novel·la Solitud de Víctor Català, dirigida per Alícia Gorina, L’huracà de Carme Montoriol amb direcció de Mònica Bofill o Solitud a Stromboli. Somnis, signes i símbols de Rosa Delor amb direcció d’Imma Colomer, entre d’altres.

Espectacles destacats

El director encarregat d’obrir la temporada serà Jordi Prat i Coll que, després de l’èxit d’Els jocs florals de Canprosa, posarà en escena a la Sala Gran La rambla de les floristes de Josep Maria de Sagarra. La música tornarà a tenir una presència clara en aquest muntatge que, en paraules d’Albertí, “ajudarà a seguir sistematitzant una de les claus que perseguim amb la programació dels darrers anys: trobar una confluència entre els autors tradicionals del nostre teatre i els directors més joves”.

També a la Sala Gran s’estrenarà una versió de Mrs. Dalloway de Virginia Woolf dirigida per Carme Portaceli i protagonitzada per Blanca Portillo; Justícia, un text amb el qual Guillem Clua debuta a la Sala Gran protagonitzat per Josep Maria Pou i Vicky Peña; i Les veus interiors, una comèdia d’Eduardo De Filippo dirigida pel mateix Xavier Albertí, entre d’altres propostes.

A la Sala Petita, destaquen espectacles com La mort i la primavera, adaptació de Joan Ollé de l’obra mestra de Mercè Rodoreda, Solo una actriz de teatro, l’homenatge a Margarida Xirgu que commemora els 50 anys de la seva mort i els 80 d’exili amb l’actriu Estela Medina o Monroe-Lamarr dirigida per Sergi Belbel.

Finalment, a la Sala Tallers es podran veure espectacles com L’amic retrobat, obra basada en la novel·la de Fred Uhlman sota la direcció de Joan Arqué, Gazoline, una història escrita per Jordi Casanovas i posada en escena per La Joven Compañía o Malditas plumas, la nova creació de la coreògrafa Sol Picó.

Pel públic jove

En paraules de Xavier Albertí, “el TNC continua esforçant-se per portar al públic jove al teatre”. Per aquest motiu, continuaran les funcions de les 11 del matí entre setmana destinades a la assistència dels alumnes de centre educatius. Però, més enllà d’això, hi ha descomptes pensats pels joves com el pack 10 jove (fins a 35 anys) que redueix el preu de les entrades a 10 euros o el preu jove que fa descomptes de fins el 50%. Segons dades del mateix teatre, està “comprovat que els joves que acudeixen a veure teatre acompanyats del seu entorn familiar es fidelitzen molt més que els que acudeixen amb l’entorn educatiu”.

Els espectacles pensats directament pel públic familiar d’aquesta temporada són La nena dels pardals escrita per Jordi Palet i dirigida per Joan Maria Segura i Bernadas, Kàtia de Teatre Nu i Ex-libris, espectacle on la companyia Voël parla, a través del circ, de la falta de comunicació i la recerca de la felicitat al dia a dia.

Podeu consultar, detalladament, tota la programació i accedir a la compra d’entrades en aquest enllaç.

Escrit per
Articles relacionats
La Bella Otero desafia el vers a ‘Prosopopeya’

La Bella Otero desafia el vers a ‘Prosopopeya’

La companyia La Bella Otero, formada per Emma Arquillué i Pablo Macho Otero, presenta el seu nou espectacle: Prosopopeya, una peça multidisciplinària en vers que parla de la identitat i que es podrà veure del […]

24 espectacles per reviure el llegat de Joan Brossa

24 espectacles per reviure el llegat de Joan Brossa

El Centre de les Arts Lliure de la Fundació Joan Brossa ha presentat la programació del segon trimestre de la temporada 2024-2025, una aposta decidida per la transgressió, la hibridació artística […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!