Els Cinemes Comèdia tornaran a ser un espai teatral gràcies al nou projecte que, a més de rehabilitar l’històric edifici, els convertirà en espai polivalent. Les obres s’iniciaran després de les properes vacances de Nadal, a inicis del 2016, i tot i que duraran un any preveuen que es reiniciarà l’activitat, progressivament, a partir de la tardor del 2016.
Les actuals cinc sales es reconvertiran en tres: una gran sala amb 800 localitats i dues de més reduïdes de 100 i 240 seients. Mentre les dos petites es dedicaran exclusivament al cinema, garantint la continuïtat de l’actual programació, que seguirà a càrrec de Cinesa, a la gran s’hi construirà de nou una caixa escènica. Aquesta sala principial alternarà una programació d’espectacles teatrals amb cinema –sobretot els dies que no hi hagi funció–. S’hi podrà veure obres catalanes, estatals i internacionals, incloent grans musicals, segurament en estades curtes. L’espai “treurà fum”, ha explicat el nou director artístic, Joan Lluís Goas, ja que també podrà acollir concerts i gales.
UN ESPAI HISTÒRIC
La renovació coincidirà amb el 75è aniversari de la primera obra de teatre que s’hi va estrenar, el 1941, i comportarà també l’apertura de l’edifici cap al carrer, ja que, ara, les finestres estan tapiades perquè no coincideixen amb el nivell dels pisos. La reforma obrirà l’edifici al Passeig de Gràcia, permetent que el públic que prengui alguna cosa al bar que també hi construiran pugui estar-se a la terrassa. A més, també s’ampliarà el hall de l’entrada i es treballarà per millorar el confort i la visibilitat de totes les localitats, segons l’arquitecte Oriol Serra de l’Oficina d’Urbanisme Arquitectura (OUA).
L’edifici, que mantindrà la façana, està situat sobre el Palau Marcet, una residència privada burgesa del 1890, que formava part del Quadrat d’Or de l’Eixample. El 1939, després dels bombardejos que va rebre durant la Guerra Civil, l’edifici es va remodelar i es va transformar en teatre. No va ser fins el 1960 que es va canviar la caixa escènica pel projector i es va convertir en els actuals Cinemes Comèdia.
OFERTES DE BOTIGUES DE LUXE
Darrere la gestió dels cinemes s’hi troba una empresa familiar, els Padró, que tot i haver rebut ofertes “i força pressió” de marques de luxe, que volien convertir-los en una botiga més del centre comercial que és el Passeig de Gràcia i els haurien suposat “millores econòmiques”, s’han mantingut fidels a la seva ànima cinèfila. Així ho ha explicat Ramón Colom, president d’Abordar, la productora que juntament amb Paradigma Arts Inverts han aportat el capital. El projecte costarà tres milions y tindrà un finançament totalment privat, “a càrrec d’inversos barcelonins –ha detallat Colom–… Que a vegades ens pregunten si són russos…però no!”.
Els Comèdia es veien “abocats al tancament”: de fet, “per ingressos, hauríem d’haver tancat fa dos anys”, s’ha sincerat el Josep Maria Padró, l’actual director gerent dels cinemes, que s’ha mostrat agraït de la corda que, a més de treure’ls del pou, manté el que és l’últim reducte cultural del Passeig de Gràcia.
Il·lustracions: Mercè Iglesias / Fotografies: Wikipedia
Text: Neus Riba