REPORTATGE

Els dilluns també hi ha teatre

“Els dilluns no existeixen per al teatre”… s’ha dit tradicionalment del dia que el sector teatral s’ha agafat per descansar. Avui en dia, però, aquesta afirmació va perdent el sentit i és que cada cop són més les sales que opten per canviar els dies de parada i programar teatre per començar la setmana.

Un experiment amb bon resultats

La Sala Flyhard va ser una de les primeres sales a apostar pels dilluns i d’això en va fer tret característic del seu projecte. “Des del primer ho vam tenir clar, volíem que la gent del sector teatral vingués a veure el que estàvem fent, però a més el nostre públic ha respost molt bé”, diu Sergio Matamala com a director d’aquest petit teatre de Sants: “L’afluència de públic però, crec que depèn de l’interés que el públic tingui de l’obra que estigui en cartell”.

Un altra sala de proximitat han seguit el model és La Badabadoc, a Gràcia, que ha apostat per començar la setmana amb les portes obertes i oferint als espectadors incentius per omplir la platea: “Vam apostar pels dilluns perquè el dimecres no teníem públic i, tot ser dels pocs en fer-ho, ara ens funciona molt bé”, comenta Àngel Grisalvo, codirector de la sala: “A més és el nostre Dia de l’Espectador, oferim descomptes, i a més també donem obrim les portes de la sala a les companyes de professió que treballen la resta de dies de la setmana”.

Sales com la Sala Àtrium s’està plantejant també obrir en futur proper els dilluns, i n’hi ha d’altres on l’experiència no ha funcionat com és el cas d’El Maldà que deixarà d’apostar pels dilluns per provar nous horàris que comencen a triomfar: els diumenges al matí.

De les sales de proximitat als grans equipaments

L’èxit ha fet que empreses més grans empeses com el Grup Focus també comenci ha apostar per fer-ho en d’alguns espectacles del Teatre Goya o el Teatre Condal, que aprofita aquest dia per donar oportunitats a nous projectes o donar nova vida a èxits de petit format. “La nostra idea és aprofitar els dilluns i donar espai a propostes que per la seva qualitat necessiten exhibir-se en un teatre com el Condal per tal que es generi un bon efecte boca-orella, com és el que va passar amb el musical Una llum tímida“, comenta el director del teatre, Daniel Anglès: “Aquesta nova finestra hem dona més llibertat per arriscar, més enllà de la programació regular, i donar cabuda a espectacles que no tenen espai o recuperar perles escèniques com You say tomato“.

Un altre gran equipament que aposta per programar noves línies de programació els dilluns és el Teatre Poliorama. La seva aposta és donar una nova vida i dimensió a peces nascudes en espai més petits i noves oportunitats a companyies més joves, però també repartir el risc: “Els costos d’un teatre son molt elevats i tenim estudiat que quants mes espectacles programem, sempre tenint en compte la qualitat i comercialitat, menys riscos tenim de no assolir els objectius”, diu Ana Victori, responsable de programació del teatre. Victori esmenta que programar el dilluns també permet a les companyies que pugui fer gires el cap de setmana, però és necessita molta coordinació d’equip per tal que tothom pugui descansar i les companyies no se sentin desateses.

Què veureu el dilluns a la cartellera?

Hi trobareu per exemple perles musicals que el Teatre Condal decideix reuperar els dilluns com Akelarre de The Feliuettes. Un cabaret genuí, amb música, gamberrisme, reivindicació, comèdia i autoparòdia, dirigides per Míriam Escurriola, amb textos de Clàudia Cedó, Cristina Clemente, Xavi Morató, Mireia Giró, Gerard Sesé, The Feliuettes i Míriam Escurriola i música de Clara Peya, Arnau Tordera, Ariadna Cabiró i Gerard Sesé.

A la Sala Flyhard hi podreu veure Família (Im)possible de Carol Lòpez, una divertida reflexió sobre la diversitat de gènere i els models de família. Després arribarà La nit del peix Kiwi de Josep Julien, un monòleg que protagonitza Santi Ricart, sobre un actor barceloní, professional de la mentida i de la ficció, que de cop i volta té una revelació.

A Gràcia, a La Badabadoc, podreu veure un espectacle de dansa i teatre que reflexiona sobre la consicència Nunc Stans; després tornarà un l’èxit Malparida, una comèdia dramàtica de la cia La Maièutica que denuncia la violència obstètrica; tancarà temporada El mecanismo de Alaska, una obra LGTBI que parla de la descendència a partir de la història d’una parella que decideix adoptar un gat.

Un clàssic del dilluns és l’Assajar de covards. Proveu de començar la setmana al Tantarantana amb aquesta proposta que cada dilluns canvia: humor, gamberrisme, talent, improvització, música, participació del públic… Tota una experiència!

T’agrada la comèdia? Et flipen els jocs tipus trivial? Doncs estàs de sort, perquè Feismo Cool és el primer open mic que combina 7 monòlegs dels millors còmics de la ciutat amb un divertit quiz de cultura popular kinki, amb premis i tot! Presentat per Arnau García i Adri Romeo.

Acosta’t a gaudir com a públic d’una nit de música, cançó, poesia, humor… en què diferents artistes aniran passant per l’escenari i tindran set minuts per desenvolupar el seu art. Descobreix els/les artistes emergents de la Barcelona del moment o, si ho desitges, també pots participar-hi apuntant-te a la llista per ordre d’arribada a l’hora de l’esdeveniment.

Escrit per

Periodista i gestor cultural. Responsable de continguts editorials de TeatreBarcelona.com Ha treballat a mitjans com Catalunya Ràdio, El Periódico de Catalunya, La Xarxa, Ràdio 4 o Rac1.

Articles relacionats
La Bella Otero desafia el vers a ‘Prosopopeya’

La Bella Otero desafia el vers a ‘Prosopopeya’

La companyia La Bella Otero, formada per Emma Arquillué i Pablo Macho Otero, presenta el seu nou espectacle: Prosopopeya, una peça multidisciplinària en vers que parla de la identitat i que es podrà veure del […]

24 espectacles per reviure el llegat de Joan Brossa

24 espectacles per reviure el llegat de Joan Brossa

El Centre de les Arts Lliure de la Fundació Joan Brossa ha presentat la programació del segon trimestre de la temporada 2024-2025, una aposta decidida per la transgressió, la hibridació artística […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!