Que dues de les televisions públiques de Catalunya, TV3 i TVE, recuperin el late night és una excel·lentíssima notícia. Aquest format de programa és el gimnàs i camp de proves de comunicadors i humoristes, on s’han consolidat personatges com Andreu Buenafuente, Corbacho, Santi Millán, Jordi Évole, Toni Soler, Toni Clapés o Marc Giró, que enguany estrenarà el seu propi late. Perfils de molts tipus –quasi tots homes, això sí– que s’han entrenat en el triple salt mortal de defensar 55 minuts divertits cada dia.
Les noves generacions trobaran ara a la pantalla alguns dels joves humoristes que fins ara estaven amagats a les sales de guió i a l’underground barceloní! El Col·lapse de Ricard Ustrell tira de valors segurs amb Ignasi Taltavull i Tomàs Fuentes, dos guionistes increïbles que es van decidir a enregistrar un pòdcast a la rerebotiga de la llibreria La Llama –la meca estatal de la comèdia. Aquest mes La ruina compleix 100 programes i celebra l’èxit amb una gira arreu d’Espanya que acabarà al Borràs (amb entrades esgotades!).
Ara bé, la gran desfilada de còmics la trobem al Zona Franca de Joel Díaz. Aquest programa d’horaris impossibles acull a Andrés Fajngold, un dels noms més singulars de l’escena local. Dotat d’un sentit de l’humor amb segell propi, com el tenien Gila, Capri o Rubianes, Fajngold et noqueja amb un control absolut del temps, de les pauses i del silenci. El seu estil innocent i absurd desconcerta i fa pixar de riure a parts iguals.
Tampoc li treguis l’ull de sobre a Irene Minovas. A aquesta actriu i còmica la reconeixeràs fàcilment perquè enguany és la imatge de la Grossa de Cap d’Any, però la recordaràs per uns monòlegs on la ironia va més carregada que els cubates de Plataforma i per un delivery –la manera com es llança el text– sobri i contingut.
Però si necessites metralla per contrarestar la sobrietat formal de Fajngold i Minovas, et donem l’antídot: Raquel Hervás, la catalanomurciana, còmica, guionista i creadora de mems que ens va acompanyar a la gala d’entrega dels Premis TeatreBarcelona. Aquesta temporada ha presentat el seu primer unipersonal: BLOQ+MAYUS, on vomita totes les frustracions d’una generació que esmorza cafè amb ansietat i viu a 500 per hora. Més noms imprescindibles. Si ets dels qui t’agrada tenir per 569a vegada la conversa sobre els límits de l’humor, passa’t a veure a l’Ana López.
Aquesta còmica té una gran predilecció per l’humor negre, malgrat que ella el vesteixi de purpurina i consciència social. Fins i tot regenta un micro obert, Hamor negro, dedicat a aquest subgènere que treu petroli als temes més polèmics.
A qui també li agrada caminar per la corda fluixa de la provocació és a Adri Romeo, que et desarma amb reflexions crues, enginyoses i hilarants. Amb Taltavull també tenen una versió escènica del pòdcast d’improvisació ambulant Aquí estamos. És una de les propostes més originals que ha sorgit darrerament en format audible, i el salt als escenaris els ha portat a nou estadi amb… música improvisada en directe!