VETERANA COMPANYIA

Els Joglars defensen la llibertat de l’art a ‘¡Que salga Aristófanes!’

La formació celebra 60 anys de trajectòria al Teatre Apolo

Redacció

L’any 2022 Els Joglars van complir 60 anys del seu naixement, convertint-se en la companyia teatral privada en actiu més antiga d’Europa, i en tot aquest temps no han parat de fer allò que tant els agrada: ficar el dit a la nafra a través del teatre, la sàtira, la paròdia i la comèdia. Per celebrar-ho van crear el seu espectacle número 40 i van emprendre una gira nacional que ara farà parada al Teatre Apolo del 3 al 7 de maig.

Per celebrar el seu 60è aniversari la companyia ha triat la figura d’un dramaturg i poeta del segle V a.c: “El gran Aristòfanes representa la llibertat del teatre”, afirma el director de la companya, Ramon Fontserè, i afegeix: “A través del riure, que és una forma extraordinària d’higiene mental, el teatre i els còmics hem desencadenant des de la més remota antiguitat les rialles més catàrtiques en el públic”. ¡Que salga Aristófanes! proposa un viatge als orígens del teatre amb el qual Joglars volen retre homenatge a la comèdia amb majúscules “tan necessària en aquests temps”.

L’obra se centra en la història d’un catedràtic de Clàssiques destituït de la Universitat que és internat en un Centre de Reeducació Psicocultural, a causa de les seqüeles mentals produïdes pel cessament. El seu coneixement i admiració pel món clàssic el fa assumir per moments el personatge d’Aristòfanes, que considera, vint-i-cinc segles després, un gran símbol llibertari. Així, entre la realitat i la ficció, imagina el dramaturg grec com a model de llibertat davant d’una societat cada cop més plena de tabús intocables.

Joglars afirmen que la seva proposta pretén reivindicar “la llibertat de l’art en un moment en què és víctima d’una societat sobreprotectora”. Amb una dramatúrgia contemporània que combina música, dansa o literatura, la companyia posa el focus en la infantilització del món adult, que comporta viure en una il·lusió, en un “món Disney” on l’art ha de ser “correcte , fàcil i que no faci mal”. “L’art és un espai de llibertat no moral” ja que aquesta “és una mica canviant: allò que es prohibia fa uns segles, ara és trending topic”, comenta la companyia. “Des de l’humor i la sàtira mostrem la perversió del bonisme, que assenyala, delata i linxa els discrepants a les noves fogueres de les xarxes socials”, on escriure, comentar i compartir es converteix, segons la mateixa companyia, en una tasca “d’alt risc”.

Amb aquest espectacle Joglar també celebren els 10 anys de Ramon Fontserè al capdavant de la direcció de la companyia, en substitució de l’Albert Boadella que va deixar la companyia el 2012. El mateix director encapçala un repartiment que completen Pilar Sáenz, Dolors Tuneu, Xevi Vilà, Alberto Castrillo-Ferrer i Angelo Crotti.

Més informació, imatges i entrades a:

Escrit per

Teatre Barcelona és el mitjà de comunicació escènic de referència a Catalunya. Cada setmana t’actualitzem amb les millors novetats, entrevistes, reportatges exclusius, seleccions d’espectacles, pòdcasts… No et perdis res del que passa a la cartellera teatral!

Articles relacionats
La Bella Otero desafia el vers a ‘Prosopopeya’

La Bella Otero desafia el vers a ‘Prosopopeya’

La companyia La Bella Otero, formada per Emma Arquillué i Pablo Macho Otero, presenta el seu nou espectacle: Prosopopeya, una peça multidisciplinària en vers que parla de la identitat i que es podrà veure del […]

24 espectacles per reviure el llegat de Joan Brossa

24 espectacles per reviure el llegat de Joan Brossa

El Centre de les Arts Lliure de la Fundació Joan Brossa ha presentat la programació del segon trimestre de la temporada 2024-2025, una aposta decidida per la transgressió, la hibridació artística […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!