Els professionals de l’escena es reivindiquen pel Dia Mundial del Teatre

Redacció

L’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) organitza com cada any una acció reivindicativa que es durà a terme en el marc d’actes de celebració del Dia Mundial del Teatre.

La cita, del dissabte 27 de març, serà una concentració a la Plaça del Teatre a partir de les 12:00h davant del monument dedicat a Serafí Pitarra Pitarra, el fundador del teatre català, i just davant del primer teatre que va obrir a Barcelona, el Teatre Principal. La jornada tindrà per objectiu reclamar que la cultura i el teatre ocupin la posició que els pertoca a la societat i que són bens necessaris i essencials.

La presentació de l’acte reivindicatiu anirà a càrrec del president de l’AADPC, Àlex Casanovas. A continuació les actrius Ester Bartomeu, Rosa Andreu i Ariadna de Guzmán, llegiran el Manifest de l’AADPC, que aquest any està escrit col·lectivament per tots els membres de l’entitat. I que podeu llegir a continuació:

La Cultura és segura.

Potser és aquesta la frase que més sovint, i amb més convenciment, hem pronunciat durant el darrer any tant professionals del sector com tota aquella gent que n’és consumidora habitual, i fins i tot esporàdica.

La Cultura és segura, i tant!, però no només perquè en els nostres llocs de feina oferim i apliquem protocols estrictes que protegeixen tant l’artista com el públic. sinó perquè, des dels seus diferents àmbits, la Cultura ha continuat demostrant que es referma en el seu propòsit de ser un instrument bàsic de sanació de l’intel·lecte i l’ànima de les persones i, per tant, de la societat.

La Cultura és segura perquè no defalleix en el seu camí, molt i massa sovint ple d’entrebancs i fins i tot de pals a les rodes, per part de qui preferiria un poble que no reflexiona, que no es planteja punts de vista diferents, que no obre la seva ment… en definitiva, que no pensa.

La Cultura és segura perquè és un bé essencial i, com a tal, es comporta avançant cap a la seva fita de transmetre i nodrir-nos d’eines indispensables: la capacitat de comprensió, el coneixement de la diversitat, la importància de la solidaritat…

Perquè la Cultura continuï essent segura en aquest aspecte, els Governs i les Administracions han d’admetre i reconèixer que és en efecte un bé de primera necessitat. I que per a mantenir-la en el seu status no n’hi ha prou amb una “declaració d’intencions”. Cal destinar-hi els recursos necessaris i vetllar perquè tota la gent que participa en la seva construcció i desenvolupament estigui reconeguda i protegida; especialment aquelles persones que són la part més fràgil -i alhora més visible- de la cadena i que han patit i pateixen una situació de vulnerabilitat: els artistes i les artistes.

La Cultura és segura perquè és el lloc íntim d’aixopluc de les persones. L’espai que ningú no pot envair. La riquesa que ningú no pot prendre’ns. La clau per a trobar la nostra valentia, la nostra força, la nostra integritat.

La Cultura és segura, també, perquè preserva la nostra memòria col·lectiva i ens la posa al davant. Ara mateix travessem aquesta època marcada per un virus que encara no coneixem prou per a poder eradicar totalment, i ens veiem amb l’obligació de modificar i prescindir de part de la nostra vida social. És al nostre abast donar-li la volta a aquesta situació d’aïllament i transformar la solitud en coneixement del propi jo. Aprofitar per comunicar-nos més amb qui som i descobrir-nos cada vegada més immunes a vells virus que sí coneixem: les ideologies autoritàries i dictatorials, els comportaments abusius, la manca d’ètica i la por que ens vol frenar a l’hora d’enfrontar-nos-hi.

La Cultura és segura, finalment: segura de sí mateixa per a continuar essent un mirall on reflectir totes les nostres febleses i grandeses, com a individuals i com a societat; per a continuar explicant la nostra història, les nostres històries, esperonant la imaginació i la creativitat inherents a qualsevol ésser humà, i propiciant així els canvis cap a un món més lliure, més just i més sà.

La cultura som nosaltres #NosaltresSomElTeatre

AADPC

Seguidament, serà l’actor Joan Vàzquez, guardonat amb diversos premis pel seu paper de l’espectacle Ocaña, Reina de Las Ramblas, qui farà la lectura del Manifest Internacional, escrit enguany per l’actriu anglesa Helen Millen. El podeu veure aquí:

Ha estat un temps molt difícil per a la representació en viu i molts artistes, tècnics, artesans i dones han lluitat per una professió que ja està marcada per la inseguretat.

Potser aquesta inseguretat sempre present els ha fet més capaços de sobreviure aquesta pandèmia amb enginy i coratge.

La seva imaginació s’ha traduït, en aquestes noves circumstàncies, en maneres creatives, entretingudes i commovedores de comunicar, gràcies en gran mesura a Internet, per descomptat.

Els éssers humans s’han explicat històries des que habiten al planeta. La meravellosa cultura del teatre viurà sempre que estiguem aquí.

L’afany creatiu d’escriptors, dissenyadors, ballarins, cantants, actors, músics, directors mai no serà sufocada i en un futur immediat florirà de nou amb una energia renovada i una nova comprensió del món que tots compartim.

No puc esperar!

Helen Mirren

Escrit per

Teatre Barcelona és el mitjà de comunicació escènic de referència a Catalunya. Cada setmana t’actualitzem amb les millors novetats, entrevistes, reportatges exclusius, seleccions d’espectacles, pòdcasts… No et perdis res del que passa a la cartellera teatral!

Articles relacionats
La Bella Otero desafia el vers a ‘Prosopopeya’

La Bella Otero desafia el vers a ‘Prosopopeya’

La companyia La Bella Otero, formada per Emma Arquillué i Pablo Macho Otero, presenta el seu nou espectacle: Prosopopeya, una peça multidisciplinària en vers que parla de la identitat i que es podrà veure del […]

24 espectacles per reviure el llegat de Joan Brossa

24 espectacles per reviure el llegat de Joan Brossa

El Centre de les Arts Lliure de la Fundació Joan Brossa ha presentat la programació del segon trimestre de la temporada 2024-2025, una aposta decidida per la transgressió, la hibridació artística […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!