TEATRE AKADÈMIA

‘Entre monstres’, una reflexió sobre la violència intrafamiliar

Israel Solà dirigeix aquest thriller oníric, amb dramatúrgia de Manel Moreno de la companyia 42 Km

Redacció

El Teatre Akadèmia acull fins al 16 de febrer Entre monstres de la companyia 42KM dirigit per Israel Solà. L’espectacle, amb aires de thriller teatral, reflexiona sobre la memòria, els traumes i el significat de la casa com a espai de seguretat i identitat.

Entre monstres parteix d’una la visita d’un comprador potencial a un pis en venda que s’acaba convertint en un viatge al passat del protagonista, on les estances buides es van omplint de records i figures que l’obliguen a enfrontar-se a un trauma infantil. “El que més em va impactar d’aquest text va ser el seu to poètic i inquietant, amb ressonàncies lorquianes i beckettianes”, destaca el director, Israel Solà. “És com caure per la llodriguera d’Alícia, on les primeres imatges et desconcerten, però t’atrapen fins que vols descobrir el trencadís complet”.

Una obra per desmitificar i humanitzar

Entre monstres és un text que va sorgir durant el confinament per la COVID-19, quan els membres de la companyia van compartir reflexions sobre les seves pròpies experiències amb la llar i la infantesa. Aquestes trobades van evidenciar una veritat dolorosa: la casa no sempre és un espai segur. “El sistema ens educa per creure que la família és indestructible i un refugi incondicional”, expliquen des de 42KM, “però, per moltes persones, és l’epicentre d’una violència que es perpetua en el silenci”.

L’obra posa el focus en la necessitat de parlar de les violències intrafamiliars, un tema encara massa sovint tabú. “El que no es diu corre el risc de convertir-se en un buit, que no se’n va”, reflexiona Solà. Per aquest motiu, el muntatge aposta per desmitificar els abusadors: “No són bèsties o monstres mitològics, són persones, i aquesta humanització és necessària per comprendre i responsabilitzar-nos com a societat”, afegeix la companyia.

Montse Esteve, David Bagés, Georgina Latre i Rafa Delacroix donen vida a personatges que són alhora reals i projeccions simbòliques del subconscient del protagonista. “Aquests ‘monstres’ són veus, pors i records que conviuen dins nostre com imatges deformades d’un trencadís”, explica Solà. Tot i tractar temàtiques complexes com la violència vicària i els abusos, l’obra sap trobar moments d’humor i esperança. “És una obra sobre el dolor, sí, però també sobre la possibilitat de transformar-lo. Les situacions poètiques i els personatges ens ajuden a explicar l’inexplicable”, assegura Latre.

Més informació, imatges i entrades a:

Escrit per

Teatre Barcelona és el mitjà de comunicació escènic de referència a Catalunya. Cada setmana t’actualitzem amb les millors novetats, entrevistes, reportatges exclusius, seleccions d’espectacles, pòdcasts… No et perdis res del que passa a la cartellera teatral!

Articles relacionats
Carmen Polo, sàtira i herència al Tantarantana

Carmen Polo, sàtira i herència al Tantarantana

Fins al 9 de febrer el Teatre Tantarantana recupera Dama dictadura, una creació de la companyia Hermanas Picohueso. Interpretada per Josep Orfila i Lluki Portas, qui assumeix també la direcció, […]

La Bella Otero desafia el vers a ‘Prosopopeya’

La Bella Otero desafia el vers a ‘Prosopopeya’

La companyia La Bella Otero, formada per Emma Arquillué i Pablo Macho Otero, presenta el seu nou espectacle: Prosopopeya, una peça multidisciplinària en vers que parla de la identitat i que es podrà veure del […]

24 espectacles per reviure el llegat de Joan Brossa

24 espectacles per reviure el llegat de Joan Brossa

El Centre de les Arts Lliure de la Fundació Joan Brossa ha presentat la programació del segon trimestre de la temporada 2024-2025, una aposta decidida per la transgressió, la hibridació artística […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!