IL·LUSIONISME

‘Experi/mental’: de la il·lusió al pensament crític

“Pots llençar-lo diverses vegades per comprovar que surten números diferents”. Raül López Cancho, mentalista al capdavant de l’espectacle Experi/mental, treu un dau de la seva bossa de tela groga i me l’ofereix. “Quan vulguis, fes un llançament definitiu, mira discretament i no diguis res”, afegeix. López em convida a jugar, divertit, i jo no m’hi puc negar. En aquesta ocasió, però, l’escenari és la terrassa d’una cafeteria, i no tenim cap focus al damunt. “Jugarem a l’associació d’idees. Jo et diré un número i tu has de dir la primera paraula senzilla que et vingui al cap”. El cinc. Cafè. El tres. Mocador. L’u. Arbre. El sis. Paper. Quatre. Mòbil. Dos. Edifici. “Estic entre dos números”, comparteix. El tres. Mandarina. L’u. Poma. “Estàs pensant en l’u?”. En Raül encerta, i em convida a jugar de nou perquè, com bé diu, podria haver estat casualitat. Perquè per López, formular preguntes és més important que buscar respostes. Donar-li voltes, tornar-ho a fer. Al dau hi surt el quatre i en Raül l’encerta, de nou.

Experi/mental és un espectacle que uneix il·lusionisme, màgia, filosofia i experiments mentals. Tot i que hi ha qui creu que el fet de posar etiquetes limita les possibilitats, per a López té sentit parlar sobre la distinció entre màgia i mentalisme. Considera que la màgia té a veure amb tot allò que és impossible, i el mentalisme amb tots els fenòmens que són reals, com pot ser la intuïció o la detecció de mentides. “Es podria dir que la màgia no és real i que el mentalisme són capacitats reals humanes”, exposa. “Per mi el mentalisme és un tipus de màgia, però diferent de la que es podria fer amb objectes. El mentalisme treballa amb informació. Jo li dic màgia mental”.

Per a López tot va començar quan feia classes de filosofia en un institut. Arran d’un fet, que explica a l’espectacle, va introduir efectes d’il·lusionisme a les seves classes. I d’aquí, al teatre. És per això que tots els experiments i els jocs van lligats a una de les clàssiques preguntes de la tradició filosòfica. En què consisteix la mort? Com sabem si les nostres decisions són lliures? Per què no és ètic dir mentides?

Experi/mental convida el públic a reflexionar i, també, a participar. “Si el públic hi participa, s’elimina la hipòtesi que hi ha persones còmplices. Jo no faig servir còmplices, és l’únic requisit ètic que m’imposo i així ho explicito”, aclareix. Ja és la quarta temporada que Raül López i Experi/mental estan sobre els escenaris i, tot i que l’espectacle ha evolucionat molt durant tot aquest temps, sempre es fa sota la mateixa premissa. “La ciència s’encarrega de comprendre el món i la màgia de fer-lo més divertit”, i això, López no només ho té clar, sinó que també ho demostra un cop al mes sobre l’escenari.

Més informació, imatges i entrades:

Escrit per

Periodista i fotògrafa documental. Ha treballat en mitjans com Betevé, TV3, a l’agència EFE o Núvol.

Articles relacionats
‘La Música’ del desig de Marguerite Duras

‘La Música’ del desig de Marguerite Duras

Un any després de publicar el seu llibre més conegut, L’Amant (1984), Marguerite Duras recupera La Música (1965), una peça teatral que havia escrit anys enrere, i en confecciona una […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!