Fama: coneix totes les versions del musical que va esdevenir una icona pop

Andreu Rami
Andreu Rami Bastante

Fama, el musical és un emblema que forma part de la cultura dels musicals“, explica Coco Comín, la directora de l’adaptació del musical que es representa al Teatre Apolo des del 8 d’octubre de 2021. “Al segle XXI s’ha creat moltes produccions de musicals, com ‘Grease’ o ‘West Side Story’, i sé que aquest musical és un dels grans“. I no n’hi ha per menys: el fenomen mundial que ha suposat les històries al voltant de l’escola de dansa de Nova York ha enamorat a diferents generacions gràcies a les adaptacions a la gran i petita pantalla, als escenaris o amb altres programes que s’hi inspiren. De la cançó d’Irene Cara a UPA Dance!, repassem la influència que ha tingut aquesta icona pop al llarg de les dècades.

El musical Fama està basat en una pel·lícula que, amb el mateix nom, es va estrenar l’any 1980 sota la direcció d’Alan Parker (Evita, Angel Heart, Mississippi burning, The Wall). Aquell petit musical es va convertir en poc temps en un film de culte que va catapultar la carrera d’estrelles com Irene Cara, va fer que moltes i molts joves volguessin dedicar-se al món de l’espectacle i han inspirat series i, fins i tot, una sèrie de televisió produïda per la NBC. Com a detonant de l’explosió vuitantera de l’aeròbic, les malles i els escalfadors, la pel·lícula va rebre diversos premis i nominacions, entre els quals hi ha 4 Oscars, un d’ells al millor tema original, 3 BAFTA, 3 Globus d’Or i 1 Grammy.

Elenc de ‘Fame’ a la sèrie de la NCL (1982)

Una ràpida adaptació a l’escena

L’espectacle de teatre musical es va estrenar l’any 1987 al Coconut Grove Playhouse de Miami. L’èxit de la proposta es va veure reflectit immediatament: en pocs anys es va estrenar a 28 països diferents. Alemanya, Brasil, la Xina, Corea, Dinamarca, Finlandia, França, Polònia, Sudàfrica o Tailàndia són alguns dels països que han acollit adaptacions de Fama.

Tràiler de Fame al Sadler’s Wells Theatre de Londres

La producció londinenca de l’any 1995 va ser nominada als prestigiosos Premis Laurence Olivier com a Millor nou musical, Millor Coreògraf Novell per Lars Bettke o Millor Actor Principal per John Jacob. Fame, the musical s’ha pogut veure ininterrompudament als escenaris d’arreu del món d’ençà que es va estrenar. Només es va aturar durant la pandèmia per la covid-19, però va ser un dels espectacles que va participar del moviment en suport de les arts escèniques The show must go on! fent públics alguns dels números més representatius del musical, com el d’obertura Hard Work o There she goes / Fame:

A la península Ibèrica es va poder veure per primer cop l’any 2004, quan es va estrenar al Teatre Tívoli una versió produïda per Jordi Arqué, qui s’encarrega també del muntatge d’enguany, i la direcció de Coco Comín.

La versió espanyola de Fama va girar fins al 2009, realitzant 1.175 funcions.

I del teatre, torna a la televisió

Les noves generacions s’han aproximat al fenomen de Fama gràcies a la popularitat de Un paso adelante. Aquesta sèrie espanyola protagonitzada per Pablo Puyol, Beatriz Luengo, Móniza Cruz i Miguel Ángel Muñoz, reproduïa l’esquema de la sèrie americana: una acadèmia de dansa on joves aprenen a ballar, però també sobre l’amor, l’amistat i la vida.

La sèrie ambientada en l’escola de dansa de Carmen Arranz (interpretada per la magistral Lola Herrera) es va convertir en una gran sensació entre el públic jove i va popularitzar a escala massiva la dansa urbana, el jazz i el claqué, entre els late millenials. Aquest fenomen de coreografies i escalfadors de ben segur va propiciar que l’any 2008 s’estrenés a Cuatro el talent show Fama, ¡a bailar! presentat per Paula Vázquez i Tania Llasera i produït per Zeppelin TV. Va estar en antena fins al 2011, i va tornar a la petita pantalla l’any 2018 amb l’aparició del mitjà de pagament Movistar #0.

La nova producció del musical Fama assegura altes dosis de ritme, música en directe i coreografies espectaculars amb un elenc de més de 30 intèrprets en escena. S’estrenarà el 8 d’octubre al Teatre Apolo. Trobaràs tota la informació, entrades i imatges a:

Escrit per
Andreu Rami

Comunicador, creador i productor cultural. Fundador de TeatreBarcelona.com i TeatroMadrid.com. Presentador del pòdcast d’arts escèniques Els Imprescindibles. Impulsor de La Llama Fest, Festival de Comèdia Alternativa de Barcelona.

Articles relacionats
‘Chicago’: Fama, crims i espectacle

‘Chicago’: Fama, crims i espectacle

El 2025 començarà al Tívoli amb el retorn de Chicago. Un musical de tall clàssic que ens transportarà als glamurosos i decadents anys 20 a ritme d’èxits immortals com All […]

‘Copiar’, mola

‘Copiar’, mola

Un corrent d’energia molt especial travessa el pati de butaques quan el públic és el protagonista. I si el formen nenes i nens l’eufòria esclata. A Copiar, la companyia Animal […]

Una nit per celebrar la vida

Una nit per celebrar la vida

Oriol Puig Grau (1992) és dramaturg i director, habitual a la Sala Beckett. Com a autor i director, hi va estrenar Karaoke Elusia (Premi Revelació als Premis de la Crítica […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!