El Mercat de les Flors acull la quarta edició del Festival Ciutat Flamenco amb una una aposta ferma per la creació de nous espectacles i la trobada d’artistes de diferents disciplines amb l’objectiu de transformar, barrejar i transgredir el flamenc contemporani. I per fer-ho, s’envolta de ‘Las Cármenes’, dones amb una gran força i personalitat com Maruja Garrido, Eva Yerbabuena, Sol Picó o Pastora Galván, com a cloenda de l’Any Carmen Amaya.
Lluís Cabrera, del Taller de Músics, ha explicat que el Ciutat Flamenco té la voluntat d’oferir a la ciutat quatre dies de vida flamenca amb més de trenta artistes i espectacles inèdits, encarregats pel mateix festival o bé que fins al moment no han estrenat a Barcelona. En aquest sentit, Cesc Casadesús, director del Mercat de les Flors, ha explicat que volen fer una aposta per la innovació i per oferir un espai d’experimentació. A més, han treballat amb diverses entitats perquè el festival sigui més inclusiu i accessible, amb l’objectiu que les persones sordes també puguin gaudir-ne.
L’espectacle d’obertura serà ¡Ay! d’Eva Yerbabuena, espectacle amb diverses nominacions als premis MAX i que ha viatjat a ciutats com Londres, on ha estat aclamada per la crítica, però que fins ara no s’ha pogut veure a Barcelona. Divendres serà el torn de la companyia de la Barceloneta Increpación Danza, amb la ballarina Montse Sánchez, un dels màxims exponents del flamenc contemporani actual i que actuarà per primer cop en solitari. Esperanza Fernández i Pastora Galván portaran Mi voz en tu palabra, un espectacle basat en la figura de José Saramago.
Espectacles irrepetibles
Un dels plats forts del festival arriba dissabte, amb l’actuació de Maruja Garrido, un terratrèmol ple de caràcter i un dels referents del flamenco i la rumba catalana, que torna excepcionalment després de 18 anys fora dels escenaris per oferir una nit de Rumba surreal, dirigida per Luis Troquel. Poden semblar molts anys sense pujar a un escenari, però Maruja Garrido conserva l’energia, el salero i una veu potent. “No se hace, se nace”, diu. Per demostrar-ho s’aixeca enmig de la presentació del festival per cantar El Bardo, d’Antonio Machín, que arrenca els aplaudiments de tots els assistents.
Excepcional també serà la trobada de la coreògrafa Sol Picó amb l’actriu Candela Peña i la cantant La Shica. “Fa un any vaig veure Candela Peña en un cabaret espectacular i em vaig dir, he de fer alguna cosa amb aquesta dona”, explica Sol Picó. Ara, el Ciutat Flamenco els ha donat l’oportunitat. Sense guitarres, només amb percussió i un contrabaix les tres intèrprets buscaran contaminar-se mútuament, trobar-se a partir del moviment i explicar què hi ha entre elles a partir del paper de la dona en la societat actual. “No és un espectacle, és una trobada única i irrepetible” insisteix Sol Picó, que assegura que només s’han trobat tres cops abans de l’actuació amb públic. “El flamenc és fusió de cultures, hi cap tot. Hem jugat, hem treballat a través d’improvitzacions i n’ha sortit una cosa màgica”, afegeix La Shica.
Tricentenari flamenco
“Los mejores cantaores y bailaores de flamenco ni en Andalucia ni en Madrid, en Barcelona” diu Maruja Garrido. Lluís Cabrera també ho té clar: “Barcelona i València li han donat molt al flamenco, per molt que la història digui el què digui”. Així que no és d’estranyar que el Tricentenari canti flamenco amb Les Trinxeres de 1714, un espectacle que retrata la Barcelona canalla, portuària, de la prostitució, la pilleria i el contraband. “Tot i que en aquella època no existia el flamenc tal i com l’entenem ara, sí que hi havia un substrat”, aclareix Cabrera. Al timó hi ha la veu de Pere Martínez que, amb només 24 anys, “té un futur prometedor en el món del flamenc”, assegura Cabrera.
Activitats gratuïtes al Hall
El Hall del Mercat de les Flors acollirà també activitats divendres i dissabte. Dr. Batonga! homenatja divendres Carmen Amaya amb Honor a quien honor se merece, que pretén connectar el seu art amb les generacions actuals amb una barreja de la veu i filmacions de ‘la capitana’ amb el flamenc com a banda sonora. I dissabte Marco Vargas & Chloé Brûle presenten Por casualidad, una proposta inspirada en trobades casuals entre desconeguts.
Activitats paral·leles
El bailaor sevillà José de la Vega ha cedit la seva col·lecció de quadres i objectes del mestre Vicente Escudero, que es podrà veure per primer cop a Barcelona, a la recent estrenada sala d’exposicions del Mercat de les Flors. De la Vega també oferirà una conferència sobre Carmen Amaya i Vicente Escudero. “No serà una conferència a l’ús, ni inspirada en el que ha dit el seu biògraf. Seran records de les vivències i el tracte que he tingut amb ells”, explica.
L’artista Juan Carlos Lérida oferirà un taller d’introducció al flamenc per a tots els públics, amb atenció especial a les persones amb discapacitat auditiva. Amb aquest objectiu, s’han afegit quatre paraules al glossari de la llengua de signes: baile, toque, cante i Ciutat Flamenco.
Amb la voluntat de “tacar la ciutat de flamenco”, explica Cabrera, també es podran veure actuacions al vestíbul de les estacions del metro de Diagonal i Plaça Universitat, que acolliran dues propostes de flamenco atrevit i modern, Carolus Trio i Salao Eléctrico.
Text: Mercè Rubià