Festival Deltebre Dansa: 15 anys d’avantguarda

Yolanda Toledano

Entre el 8 i el 21 de juliol el municipi de Deltebre es convertirà en l’epicentre de les arts del moviment gràcies a la 15a edició del Festival Deltebre Dansa. Durant dues setmanes la cita oferirà 48 espectacles de dansa i circ contemporanis d’alt nivell i d’arreu del món a diferents espais de la població, situada al bell mig d’un territori natural excepcional com és el Parc Natural del Delta de l’Ebre.

Sota la direcció artística de Roberto Olivan, el Festival s’ha consolidat com una Meca de les arts escèniques que ofereix la possibilitat de generar un intercanvi cultural i integració entre el paisatge, el moviment i les persones. Avui en dia és una de les fites culturals més insòlites i destacades de l’àmbit internacional on ballarins de tot el món tenen l’oportunitat de submergir-se durant 15 dies en les arts del moviment i d’experimentar llenguatges molt diferents en un mateix espai.

El Festival es basa per una banda en la programació de dansa contemporània i circ, i en la formació de professionals.

Pel que fa a la programació es podran veure propostes de dansa i circ d’avantguarda molt diferents tant a escala nacional com internacional. Destaquen els espectacles de la bailaora i coreògrafa Rocío Molina, recentment guardonada amb el premi Max, la companyia granadina de circ Vaivén Circo, la parella grega-moçambiquesa de dansa Linda Kapetanea i Edivaldo Ernesto o la companyia de circ francesa La Contrebande.

Respecte a la formació per professionals el Festival compta amb 27 professors entre els quals destaquen el belga Tomislav English o el veneçolà David Zambrano.

PROGRAMACIÓ DE DANSA

La programació de dansa contemporània està formada per un total de 27 espectacles tant de companyies internacionals i nacionals d’alta qualitat com d’artistes consolidats i emergents.

Un dels plats forts del Festival serà l’espectacle Impulso de la Compañía Rocío Molina. La bailaora i coreògrafa Rocío Molina, que acaba de ser guardonada amb el premi Max al millor espectacle de dansa per Grito Pelao, pujarà a l’escenari de Deltebre junt amb la ballarina Rosalba Torres Guerrero amb un espectacle que investiga nous camins desconeguts del flamenc contemporani. Una altra de les peces més esperades serà Half The Truth de la parella grega-moçambiquesa Linda Kapetanea i Edivaldo Ernesto. Linda i Edivaldo estrenaran una peça on es mostra el virtuosisme dels moviments i la capacitat d’expressar emocions a través de la dansa. Routes, de la companyia austríaca BODHI PROJECT i dirigida per Guy Nader i Maria Campos serà una altra de les joies del Festival que mostrarà el viatge corporal d’un grup de persones que desafien constantment la gravetat.

El Festival també acollirà moltes altres propostes de dansa contemporània com la de la catalana Lali Ayguadé Company que aquest cop s’endinsa en la força del moviment amb Underneath o l’australiana Lilian Steiner que explora la fina línia entre l’honestedat i l’engany amb Siren Dance.


Enguany el Festival aposta per potenciar la programació de la dansa contemporània més trencadora i arriscada en el marc de l’anomenat Espai B. És en aquest espai de programació alternativa que es podran veure propostes tan transgressores com la de la companyia hongaresa Hodworks amb l’espectacle Mirage, la del creador Alexander Vantournhout que amb l’espectacle Screws posa ballarins amb grampons sobre l’escenari o Beat del Nóra Horváth/Collective Dope, entre d’altres.

Pel que fa a la dansa també cal destacar la Nit de Solos durant la qual es podran veure un total de 5 espectacles en què un sol ballarí puja a l’escenari per explicar una història a través del moviment. En aquesta ocasió podrem veure solos de la parisenca Sonia Bel Hadj Brahim, més coneguda com SonYa, l’eslovac Peter Jasko, la canadenca Clara Furey, l’argentí Juan Jesús Guiraldi o la mexicana Paola Madrid.

Per als amants del maridatge entre arts escèniques i natura, el Festival proposa un any més el Circuit Deltebre, atracció natural. Aquesta iniciativa, que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Deltebre, consisteix en una ruta amb diverses propostes artístiques que tenen lloc enmig de paisatges únics del Delta de l’Ebre. La segona edició del circuit comptarà amb 11 propostes artístiques ben diverses com la de la parella formada per Akira Yoshida i Dunya Narli, l’espectacle Socarrel de Roberto Olivan Performing Arts o Pedestres de Lina Valverde i Camilo Regueyra, guanyadors del concurs SóLODOS EN DANZA 2019.

PROGRAMACIÓ DE CIRC

Enguany la programació de circ està formada per un total de 13 espectacles entre els quals destaca Russian bar, la proposta de la premiada companyia canadenca Barcode Circus Company, finalista al programa francès Got Talent 2016. Es tracta d’un espectacle on els elements tècnics del circ es combinen perfectament amb la dramatúrgia de l’obra i serveixen per impulsar el tema cap endavant, desenvolupant, així, un llenguatge acrobàtic diferent que subratlla la marca única del col·lectiu Barcode. També cal destacar la peça Do Not Disturb. No Molestar de la companyia de circ de Granada Vaivén Circo, un espectacle que ens trasllada a un dia de treball quotidià a qualsevol fàbrica de principis del segle XX. Un altre dels espectacles més esperats pel que fa a acrobàcies i equilibris serà Bal Trap de la companyia francesa de circ La Contrebande on sis acròbates utilitzaran malabars i jugaran amb els límits del risc. Finalment, un altre dels plats forts del Festival serà l’espectacle Flaque de la companyia francesa Defracto que crea espectacles absurds i abstractes amb una banda sonora original i uns malabarismes experimentals i càndids.

Una de les nits més esperades del Festival serà la ja clàssica Nit Solidària i del Circ on el circ contemporani i la solidaritat es donen la mà. La mestra de cerimònies de la vetllada serà la pallassa catalana Alba Sarraute, qui donarà pas a diverses propostes on el circ contemporani serà el principal protagonista. Sobre aquest fons de disciplines variades, tindrà lloc l’anual recollida solidària d’aliments que organitza el Festival. La campanya s’iniciarà a les 20 h, i tothom que vulgui hi pot participar amb la donació d’aliments de llarga duració i productes d’higiene personal.

FORMACIÓ DE PROFESSIONALS

Més de 150 professionals de la dansa i del circ contemporanis de més d’una cinquantena de països es desplacen cada any fins a Deltebre per rebre formació de profes­sors de prestigi internacional a través d’una àmplia varietat de tallers. Enguany el Festival compta amb 27 professors entre els quals destaquen la catalana Lali Ayguadé, la parella Rootlessroot formada per la grega Linda Kapetanea i l’eslovac Jozef Frucek, el belga Tomislav English o el veneçolà David Zambrano.

Escrit per
Articles relacionats
‘Un sublime error’: retrat d’una amistat

‘Un sublime error’: retrat d’una amistat

Un sublime error és un espectacle sobre l’amistat, la felicitat i el dol. Un projecte artístic que dibuixa somriures i neix de la confiança que atorguen trenta anys de compartir […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!