Futbolers i culturetes: en Pep us convoca

Arriba a La Seca Espai Brossa Pep Talk, el monòleg que barreja esport i cultura, en una sessió de coach fictícia que juga amb la realitat de personatges molt coneguts.

Al cartell hi figura dues vegades el nom de Pep, però una es refereix a l’actor que protagonitza el muntatge, en Pep Garcia-Pascual, i l’altre és el títol, Pep Talk, que en anglès significa arenga, discurs encoratjador. Però tot i que no hi figuri el cognom del protagonista real, ni cap fotografia, tampoc no ens cal per a saber de qui es tracta: a l’imaginari col·lectiu tots hi tenim un lloc, i sovint privilegiat, per aquest ex-entrenador de futbol que va guanyar-se el cor d’un país, amb els seus valors i el seu estil característics, i “va saber apropar la passió per l’esport a aquells que no els havia interessat fins aleshores“, explica l’equip de Pep Talk.

El seu Guardiola es desmarca dels que hem vist fins ara, ja que “la premissa de l’espectacle no és imitar-lo, sinó explicar una història i transmetre l’essència d’uns valors“, manifesta el director Iban Beltran.

UNA HISTÒRIA D’ÈPICA I NEGOCIS

Prenent com a punt de partida real conferències que l’ex-entrenador del Barça va realitzar, el monòleg ens situa en una reunió ultra-secreta de Guardiola amb un públic d’elit, reduït, amb mòbils inhibits i d’on no pot sortir res del que confessi, com a ell li agrada. En Pep, a esquenes del Bayern de Munich, havia d’oferir una xerrada a Dortmund, la ciutat del Borrussia, etern antagonista del club on entrena, però l’acaba oferint a Barcelona, d’amagat: “Ve a parlar de negocis, però acaba parlant de moltes coses” explica l’autor del text, Albert Ramos.

Per tots és sabut que l’ex jugador va revolucionar el vestuari, i molts l’han estudiat per la seva gestió del club, explica Beltran, i totes les possibilitats que ofereix si s’equipara a la gestió del món empresarial. Però d’altres, en canvi, el que veuen en l’època del tècnic al Futbol Club Barcelona és èpica cinematogràfica: “veure l’Abidal aixecant la copa a Wembley, després que l’equip superés obstacles més enllà dels esportius, com el càncer del jugador i el del Tito Vilanova, o la campanya de desprestigi de Mourinho, és com veure el final d’una pel·lícula de Hollywood“, confessa Garcia-Pascual. I Ramos, autor del monòleg, ha pres la faceta del Guardiola gestor i l’ha sumada a la d’heroi d’històries per portar-nos un text que ens transportarà, amb aquest aire mític que envoltava l’equip, a un retrobament amb el Messi, l’Iniesta, el Xavi i el Puyol, però també amb els seus punts foscos, com el Darth Vader de Mourinho.

TEATRE_BARCELONA-Pep_Talk_0

EL MILLOR DE DOS MÓNS

Però tot i que és cert que els acèrrims culés hi trobaran el Pep que tant troben a faltar últimament, ser fanàtic del futbol no és condició sine qua non per gaudir de l’espectacle: també s’hi sentiran satisfets els amants de les coses ben fetes, dels valors d’humilitat i de la nostra cultura catalana, amb un Guardiola fictici fora del seu habitat natural i la vessant esportiva.

“És un espectacle que motiva perquè suma dos públics”, explica Garcia-Pascual, i és que l’equip de Pep Talk s’ha proposat esborrar la frontera fictícia entre esport i cultura que, en aquest país, separa futbol i teatre, i ens porten l’espectacle que duen un any representant arreu del món: des de Nova York i Dublín fins a Tarragona i Esparraguera. Els ha vist, fins i tot, els productors que preparen una pel·lícula sobre Guardiola. El seu públic, expliquen, uneix tan freaks dels esports com catalans nostàlgics d’arreu del món, i, ¿perquè no? també aquells que necessiten una bona sessió de 50 minuts de coach per aixecar els ànims.

Text: Neus Riba

Articles relacionats
La Bella Otero desafia el vers a ‘Prosopopeya’

La Bella Otero desafia el vers a ‘Prosopopeya’

La companyia La Bella Otero, formada per Emma Arquillué i Pablo Macho Otero, presenta el seu nou espectacle: Prosopopeya, una peça multidisciplinària en vers que parla de la identitat i que es podrà veure del […]

24 espectacles per reviure el llegat de Joan Brossa

24 espectacles per reviure el llegat de Joan Brossa

El Centre de les Arts Lliure de la Fundació Joan Brossa ha presentat la programació del segon trimestre de la temporada 2024-2025, una aposta decidida per la transgressió, la hibridació artística […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!