Entre el 1936 i el 1938, 59.380 voluntaris van arribar de 54 paisos per defensar la nostra llibertat. 9.934 d’aquests voluntaris mai van tornar a casa …
“Goodbye Barcelona” és un musical apassionat sobre una mare britànica i el seu fill quan ambdós es veuen implicats en la Guerra Civil espanyola. Explica la història d’en Sam, un jove anglès de 18 anys, que l’any 1936 deixa Londres i se’n va a Espanya per a unir-se a les Brigades Internacionals en la lluita contra el feixisme. La Rebecca, la seva mare, el seguirà.
El musical està inspirat en la vida real dels brigadistes; voluntaris britànics i homes i dones d’arreu del món que van decidir unir-se a les Brigades Internacionals per a lluitar contra el feixisme durant la Guerra Civil espanyola (1936-1939).
Consta d’un repartiment de 9 actors i 3 músics. La música es compon de 21 cançons amb una combinació d’estils que inclouen música espanyola i cançons de marxa tradicionals dels brigadistes, motiu que fa de “Goodbye Barcelona”, segons el director d’escena Fran Arráez, un musical del tot inusual.
DE LONDRES A BARCELONA
La producció inicial va tenir lloc de novembre a desembre de 2011 al Teatre Arcola, a Londres, a temps per commemorar el 75é aniversari de la Guerra Civil i de la formació de les Brigades Internacionals. La sala del Teatre Arcola es va omplir cada nit i el musical va rebre molt bones crítiques dels mitjans tant anglesos com catalans i espanyols. Ara, després de dos anys, el Teatre del Raval s’ha ofert per dur a terme una producció completament nova del musical en català.
PERQUÈ “GOODBYE BARCELONA”?
Els autors de l’espectacle, K.S Lewkowicz i Judith Johnson, van tenir la idea de fer “Goodbye, Barcelona” llegint un article al diari The Guardian que recopilava entrevistes amb supervivents de les brigades internacionals britàniques: “L’article ens va fascinar. Aquells homes i dones que de forma voluntària s’enrolaven a una guerra que aparentment no tenia res a veure amb les seves vides, era per a nosaltres un misteri difícil d’entendre”.
“El nostre desig més sincer sobre “Goobye Barcelona” consisteix en mantenir viu el record d’aquella gent ordinària que va ser tan extraordinària. Confiem en haver fet justícia als brigadistes i als seus ideals. Amb el espectacle volem que la gent s’ho passi bé, s’emocioni i pensi en tot el que va passar, com a testimoni de gratitud al seu coratge.”, van dir els autors en la introducció de l’espectacle.
FINANÇAT AMB MICROMECENATGE
Produïr un musical d’aquestes magnituds, en la tesitura en la qual es troba el sector de les arts escèniques, és un repte que molts no estàn disposats a assumir. El Teatre del Raval ha apostat fort i espera igualar l’èxit de la seva anterior producció musical, “La Vampira del Raval”. Per aconseguir tirar endavant el muntatge de “Goodbye Barcelona” els ha calgut equilibrar els pressupostos a través campanya de micromecenatge a la plataforma Verkami. L’èxit de participació va fer que al llarg de l’estiu, la col·laboració de 166 mecenes fes pujar la recaptació total a 6.610 euros.
ELS COL·LABORADORS TB HAN DIT
“Aneu a veure-la; us adonareu que tres músics en estat de gràcia poden sonar com una orquestra i nou cantants t’emocionen perquè a més són grans actors.” (Josep Maria Ribaudí i Martí)
“Goodbye Barcelona és un gran exercici de memòria col·lectiva, una teràpia contra l’oblit i una advertència cara al futur. (…) Trobareu un gran musical amb una interessant música (amb aires aflamencats), defensada per actorassos amb bones veus i una interessant posada en escena, que ha resolt la manca de recursos i la petitesa de l’escenari amb un intel·ligent joc coreogràfic.” (Andreu Rami)
MÉS INFORMACIÓ I VENDA D’ENTRADES
Si vols saber quins dies i a quines hores hi ha funcions d’aquest musical, com arribar al Teatre del Raval i llegir més recomanacions dels nostres col·laboradors o deixar la teva opinió, visita la fitxa de l’espectacle.