El Grec compleix 40 anys amb més dansa, circ i espectacles gratuïts

Redacció

El Festival Grec ha anunciat aquest matí alguns dels espectacles d’aquesta edició, que arriba al 40è aniversari. Andrés Lima serà l’encarregat de dirigir la inauguració del festival, l’1 de juliol, amb un Miller: Les bruixes de Salem. Abans, el dia 30, es farà una celebració popular a la Plaça Margarita Xirgu amb l’Orquestra Plateria, que s’acomiada dels escenaris en el que és també el seu 40è aniversari. La celebració serà, a més, un record a l’actor Carles Flavià.

TEATRE_BARCELONA-festival_Grec-REVISTA_1

El cartell del Festival Grec, amb una imatge formada per la superposició de diferents rostres, avança els tres conceptes principals de la programació del festival: hibridació, conflicte i creació.

“La cultura és un món de conflicte –diu Ramon Simó–. I només els espais de conflicte, el contrast d’idees, les àgores on els conflictes es dirimeixin amb la paraula són capaços d’evitar la violència”. Andrés Lima inaugurarà l’àgora del Teatre Grec amb un dels episodis més foscos de la història dels EUA, Les bruixes de Salem, d’Arthur Miller. L’acompanyarà un repartiment de luxe encapçalat per Lluís Homar, Nora Navas, Borja Espinosa, Nausicaa Bonnin, Carles Martínez, Carme Sansa i Anna Moliner. L’espectacle, una coproducció amb el Teatre Romea i el Centro Dramático Nacional, es podrà veure de l’1 al 5 de juliol al Teatre Grec i més tard a Madrid.

Les Bruixes de Salem al·ludeixen a un episodi d’histèria col·lectiva registrat a Salem (Massachusetts) el 1692, quan la sospita que hi ha bruixes i els enfrontaments entre colons per la possessió de terres, acaben provocant la mort de prop de vint-i-cinc persones, la major part dones. Per Simó, que assegura que és un bon moment per rellegir l’obra, Miller mostra com les societats que estableixen una norma de pensament fixa, acaben generant comportaments aberrants. “És una alerta actual. Cal parar atenció de la deriva de les societats més emmurallades que cada cop més limitacions als pensaments diversos”.

MÉS DANSA I CIRC

Simó ha avançat també alguns dels protagonistes de la programació en dansa i circ, que envairan durant uns quants dies la plaça Margarita Xirgu. El primer serà Jordi Galí amb la seva instal·lació Minbow, on s’explora la relació entre el cos i l’objecte amb la construcció d’un gran volum teixit per cinc artistes-constructors. El 7 i 8 de juliol hi arribarà La Central del Circ, que hi mostrarà alguns dels espectacles de les seves companyies residents i ja a finals de mes, el 21 i 22 de juliol, La partida de Vero Cendoya, que posa en diàleg la dansa contemporània i el futbol en una reflexió sobre les necessitats i prioritats de l’ésser humà.

En una edició que augmentarà la programació d’espectacles de dansa, al Teatre Grec també s’hi podran veure dues companyies que fins ara no s’han pogut veure mai a Barcelona: els isrealians Kibbutz Contemporary Dance, que presenten If at All i la companyia Alonzo King Lines Ballet amb Writing Ground/ Biophony. A més, el 30 de juliol, els Brodas Bros i Brincadeira mesclaran la seva energia a Brica Bros.

I després de 12 anys girant per diferents països d’Europa, el Circus Klezmer d’Adrián Schvarzstein s’acomiada a Barcelona amb un muntatge amb músics, actors, acròbates, malabaristes, equilibristes i pallassos, que ofereixen un espectacle ple d’humor, poesia i virtuosisme, a més d’una “sorpresa”.

LALI ÁLVAREZ POSA BARCELONA CONTRA LA PARET

Dintre del cicle IT Emergents també es podrà veure la nova creació de Lali Álvarez, recentment guardonada amb el Premi de la Crítica per Ragazzo. Serà Barcelona (Contra la paret), que barreja documental i ficció per endinsar-se al cantó més fosc de la ciutat, amb casos com el d’Esther Quintana, el 4-F o l’operació Pandora. Així mateix, es podrà tornar a veure Kohlhaas, de la Companyia Ignífuga, que es va estrenar al Cicló d’El Tantarantana.

TORNA EL MINIGREC

Un any més, els nens i nenes tindran una programació especialment pensada per a ells que se’ls presentarà amb diverses activitats i fragments dels espectacles el 26 de juny a la ja tradicional festa als Jardins del Teatre Grec.

La companyia madrilenya Aracaladanza, responsable de muntatges d’èxit com Constelaciones, Nubes o Pequeños Paraisos, que s’han pogut veure recentment al Mercat de les Flors, presentarà Vuelos al Sant Andreu Teatre. Al Teatre Lliure de Montjuïc s’hi podrà veure Loo, de la companyia Ponten Pie i a la Sala Fènix Ubuntu, d’Oliveira-Salcedo. Atikus Teatro presenta Maravilla en el país de las miserias al Teatre Romea i la Cia de Paper Dins la panxa del llop a la Fundació Miró.

Escrit per
Articles relacionats
‘Un sublime error’: retrat d’una amistat

‘Un sublime error’: retrat d’una amistat

Un sublime error és un espectacle sobre l’amistat, la felicitat i el dol. Un projecte artístic que dibuixa somriures i neix de la confiança que atorguen trenta anys de compartir […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!