GUIA COMPLETA: FESTIVAL GREC 2023

Grec 2023, un festival compromès que aposta per les sinergies creatives

Tot el que necessites saber sobre el Festival Grec 2023 que se celebrarà del 29 de juny al 30 juliol a Barcelona

El Festival Grec de Barcelona ha donat a conèixer la programació de l’edició 2023 que es durà a terme del 29 de juny al 30 de juliol a 62 espais escènics de Barcelona. Cesc Casadesús, que enguany celebra 8 anys com a director artístic del certamen, ha desgranat els 88 espectacles que conformen un programa en el qual s’ha apostat per crear sinergies artístiques entre el professionals locals i grans noms de l’escena internacional.

El Grec s’inaugura amb dos espectacles de circ

El 47è Grec ha estat concebut pel seu director com un festival sostenible, impactant i compromès fruit de la suma de complicitats, talents i creativitats. “El festival d’enguany girarà entorn de la idea de col·lectivitat, de com la consciència de grup subratlla i enriqueix les qualitats individuals”, explica Casadesús: “Hem apostat per la creació de sinergies entre diverses disciplines escèniques amb una presència destacada del circ i de les agrupacions corals”. De fet, aquest 2023 comptarà amb una doble inauguració amb el circ protagonista. La primera serà amb l’espectacle The Pulse de la reconeguda companyia australiana Gravity & Other Myths, un espectacle que comptarà amb la participació del Cor de Noies de l’Orfeó Català i que es veurà el dia 29 de juny al Teatre Grec.

La segona inauguració es produirà el 2 de juliol i serà gratuïta i oberta a tota la ciutadania amb un gran espectacle de carrer, que servirà per celebrar els 200 anys del Passeig de Gràcia. A Les Traceurs, de Rachid Ouramdane, un funambulista creurà tot el passeig fins Portal de l’Àngel sobre un cable d’acer.

Grans noms internacionals al Grec: Ivo van Hove, Sasha Waltz, Carolina Bianchi, David Lang…

“Tindrem una àmplia programació internacional per parlar del món d’avui, d’un present que ens obliga a compartir una preocupació constant per la conservació de la natura, la veu de les dones, les conseqüències de les guerres, la importància de donar la paraula a les persones en risc d’exclusió o la presència creixent de la intel·ligència artificial”, explica el director del festival.

En el terreny més teatral destaquen grans figures internacionals, algunes d’elles en col·laboració amb talents locals. Per exemple, de l’escena europea, destaquen el belga Ivo van Hove, amb el monòleg Who killed my father, o talent britànic de director com Alexander Zeldin, un dels grans deixebles de Peter Brook amb The Confessions, o Declan Donnellan que portarà el clàssic La vida es sueño de Calderón de la Barca amb la Compañía Nacional de Teatro Clásico que dirigeix Lluís Homar. També figuren al programa propostes amb gran compromís social com Ridding on a cloud, de l’actor, dramaturg i artista visual libanès Rabih Mroué, o la directora brasilera Carolina Bianchi que reflexionarà sobre qüestions gènere o violència sexual a la Trilogia Cadela Força. Hi seran presents directors americans com David Lang, que amb la col·laboració de la OBC i el Cor d’homes de l’Orfeó Català presentarà una reinterpretació contemporània i política de l’òpera Fidelio amb A prisoner of the state, o l’inclassificable Robert Wilson que amb Ubu posarà en relació el text d’Alfred Jarry amb Joan Miró.

En dansa i escena híbrida internacional hi podreu veure noms com l’alemanya Sasha Waltz que presentarà amb l’Orquestra Simfònica del Liceu Beethoven 7, una coreografia on farà dialogar ritmes electrònics amb una simfonia clàssica; o propostes multidisciplinars com Vessel, on el coreògraf francòfon Damien Jalet i l’artista plàstic japonès Kohei Naw han creat una proposta molt visual que combina el moviment amb ritmes electroacústics d’artistes com Marihiko Hara i Ruyichi Sakamoto.

Talent nacional al Grec: Carlota Subirós, Jordi Prat i Coll, Emma Vilarasau, Mercè Arànega, La Veronal…

Carlota Subirós dirigirà a l’amfiteatre del Teatre Grec de Montjuïc una revisió del clàssic de Mercè Rododera, La plaça del Diamant, en aquest interpretat per dotze actrius entre les quals hi ha noms com Lurdes Barba, Màrcia Cisteró, Paula Jornet, Vicenta N’Dongo, Neus Pàmies, Alba Pujol o Yolanda Sey.

Imatge promocional de l’espectacle ‘La plaça del Diamant’

Als teatres de la ciutat veureu propostes com Lali Symon on Emma Vilarasau dirigida per Sergi Belbel encarna a una monologuista que té una especial relació amb la seva mare i filla (Maife Gil i Júlia Bonjoch), al Teatre Romea. Eu Manzanes, que parlarà de les misèries familiars a Nessum Dorma (amb Anna Barrachina, Queralt Casasayas o Júlia Truyol, entre altres), compartirà la Beckett amb Xavier Alberti i Alberto Conejero, que ens aproximaran a L’Íliada amb el monòleg En mitad de tanto fuego protagonitzat per Rubén de Eguia. En aquesta mateix temàtica (la guerra, la política, el poder o la dissidència) s’emmarquen propostes com la que protagonitzarà Mercè Arànega a La Villarroel, Instruccions per ser feixista, o María Goiricelaya que amb Altsasu portarà a escena el cas judicial del 2016 on es va acusar vuit joves de terrorisme després d’una baralla amb la Guardia Civil. De l’escena teatral local també destaca Los juegos feroces (El día del Watusi, vol.1), una versió concert del que serà el nou projecte d’Ivan Morales on retrata la vida de la Barcelona del segle XX a través de la figura de Fernando Atienza (encarnat per Enric Auquer).

Emma Vilarassau a ‘Lali Symon’ de Sergi Belbel

En dansa s’hi representaran les noves propostes d’artistes com Rocío Molina amb El Niño de Eche, Carnación; THIS IS NOT “an act of Love & resistance de l’aclamada coreògrafa de Vilafranca del Penedès, Aina Alegre; Double Infinite. The Bluebird Call dels Mal Pelo; o l’últim de La Veronal que es vol aproximar al públic més jove amb Firmamento. L’Agrupación Señor Serrano proposarà una reflexió amb un llenguatge híbrid sobre l’individualisme i la col·lectivitat a Una isla.

Dues cites pels amants del teatre musical del Grec

El teatre musical tindrà dues grans cites. Al Teatre Grec hi haurà For Evita. Una astracanada musical, una adaptació al gran format que Jordi Prat i Coll de la seva pròpia obra Requiem for Evita (2017), sobre la figura d’Eva Perón amb Ivan Labanda, Ana Moliner, Andreu Gallén o Jordi Vidal.

L’altra cita serà al Teatre Condal amb Un amor particular, un musical de Jumon Erra i Daniela Feixas protagonitzada per dos personatges, que curiosament es diuen Ada (actriu, feminista i antisistema) i Xavier (tradicional empresari capitalista), que representen dues maneres molt diferents de veure i entendre el món. Amb Mara Jiménez i Xavier Navarro.

El Grec de proximitat: Cristina Clemente, Sixto Paz, Marc Angelet, Juana Dolores…

Hi destaca un projecte en el qual tres sales, El Maldà, la Flyhard i el Versus Glòries, estrenaran un projecte internacional que connectarà el teatre de Buenos Aires amb el de Barcelona. Es tracta d’una trilogia que estarà composta per les històries enllaçades de dues famílies: la família catalana i la família Argentina. L’argument gira al voltant de la relació de la Mercè i la Sílvia, les matriarques de les famílies. La paella dels dijous (de Cristina Clemente), Sílvia (de Nelson Valente) i Rovira vs. Rodríguez (creada i dirigida pels dos junts), es podran veure de forma independent o com a trilogia.

Al Teatre Akadèmia es podrà veure La Chispa de Marc Angelet, La Badabadoc apostarà per Holocaust de Queralt Riera, La Vide farà breu temporada al Centre de les Arts Lliures i Juana Dolores tornarà amb nou espectacle, *Hit if i’m pretty*, a l’Antic Teatre. La productora Sitxo Paz, per la seva banda, s’instal·larà a La Muriel de Gràcia, amb Bèsties que protagonitzarà Marta Marco.

El Grec en espais singulars

Com cada any el Grec portarà les arts escèniques a espai escènics no convenvionals:

  • Dipòsit del Rei Martí: un antic dipòsit de retenció d’aigua situat a tocar la torre Bellesguard de Barcelona. Construït a mitjan del segle XIX, havia quedat oblidat sota un bosc de pins fins que, l’any 2001, es va redescobrir de manera accidental. Aurora Bauzà i Pere Jou presenten A Begginning_expanded version.
  • Ateneu Barcelona: Òpera de Butxaca i el Gran Teatre del Liceu hi portaran òpera amb Quatre solos soles, on quatre veus femenines presentaran quatre creacions líriques contemporànies creades per Victoria Szpunberg i Lucas Peire, Helena Tornero i Mario G. Cortizo, Cristina Cordero i Joan Magrané, i Marc Rosich amb Raquel García-Tomás.
  • Antiga presó La Model: Josep Mª Miró i Roberto G. Alonso representaran Jo travesti, un espectacle que combina teatre, música i dansa per homenatjar l’art del transformisme i algunes de les travestis més cèlebres de la nostra cultura com Mirko, Leopoldo Fregoli, Pirondello, Ocaña, Carmen de Mairena o Ángel Pavlovski.
  • La Fundació Muñoz Ramonet: Amb un aspecte noble, entre modernista i classicista, i una façana a jardí creada per Jean Claude Nicolas Forestier, aquest espai albergarà funcions de Una casa en la montaña, d’Albert Boronat, un espectacle immersiu on el públic compartirà espai i reflexió amb actors com Sergi Torrecilla, Javier Betrán i el mateix creador de l’espectacle.
  • Casa-museu Verdaguer o Vil·la Joana: Una casa noble ubicada al cor de Collserola on la companyia Pagans ens ensenya El valor de res, una proposta immersiva pluridisciplinària que reflexions sobre el fet de llegir un llibre i on s’integren les arts escèniques, la literatura, la tecnologia i la natura.
  • Fundació Miró: L’artista Joan Català, un artista format en arts plàstiques, circ, dansa contemporània i teatre de gest, proposa amb Idiòfona un diàleg entre l’home i la matèria durant el qual es construeix una gran instal·lació amb la participació del públic.

El Dipòsit del rei marti

Propostes familiars al Grec

En aquesta edició del Grec 2023, la Plaça Margarida Xirgu es convertirà en un dels epicentres de les activitats familiars amb tallers i espectacles de circ. Hi veureu circ amb propostes familiars de circ com L’abolsu de la companyia Les Choses de Rien; el nou espectacle de Quim Girón i Moon Rivas que es diu Ramat Simfònic; o l’espectacle Hohihu. L’horrible història de la humanitat de Farres Brothers.

L’altre gran epicentre del Grec serà el Sant Andreu Teatre (SAT!), que albergarà quatre propostes més: Vetus Venustas de Leandro Mendoza; Dins el cor del món dels Engruna Teatre; o Jo sóc d’aquí de Roseland Musical.

Tota la cartellera del festival Grec 2023, informació, venda d’entrades i descomptes, aquí.

Escrit per

Periodista i gestor cultural. Responsable de continguts editorials de TeatreBarcelona.com Ha treballat a mitjans com Catalunya Ràdio, El Periódico de Catalunya, La Xarxa, Ràdio 4 o Rac1.

Articles relacionats
Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

L’escena de teatre infantil i familiar de Barcelona té una llarga tradició: aprofita-la, treu-los de casa i porta’ls a un dels molts espais culturals que programen espectacles per a diferents […]

‘Un sublime error’: retrat d’una amistat

‘Un sublime error’: retrat d’una amistat

Un sublime error és un espectacle sobre l’amistat, la felicitat i el dol. Un projecte artístic que dibuixa somriures i neix de la confiança que atorguen trenta anys de compartir […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!