Guanyen els Zhao, Llibert reivindica i Novell posa la professió dempeus

Redacció TeatreBarcelona

L’orfe del clan dels Zhao dirigit per Oriol Broggi arrasa amb sis premis Butaca, Llibert de Gemma Brió s’endú el butaca a millor text i espectacle de petit format i Rosa Novell rep el Butaca honorífic i un calurós homenatge de la professió.

Els Premis Butaca han arrencat la celebració de la 20a edició amb un Àngel Llàcer diva cantant a l’escenari del Teatre Principal en una gala presentada pels seus fundadors, Toni Martín i Glòria Cid que, com ja és marca de la casa, han fet un guió on rep tothom, des d’Emma Vilarassau per no recollir el premi l’any passat a Joel Joan, “a qui estem pagant tots la teràpia amb la sèrie d’El crac”.

TEATRE_BARCELONA-butaca_2014-REVISTA_1

TEATRE_BARCELONA-butaca_2014-REVISTA_2

TEATRE_BARCELONA-butaca_2014-REVISTA_3

ELS IMPRESCINDIBLES QUE SEMPRE SÓN DARRERE

Pràcticament sense temps d’adonar-nos que havia acabat el xou de Llàcer i amb algun problema de so, Sílvia Pérez Cruz ja era dalt de l’escenari per recollir el premi a millor banda sonora a Informe per a una Acadèmia. A ella també l’han agafat desprevinguda “menjant pastelitos“, però tenia clar que el premi anava per l’Ivan Benet, protagonista i codirector de l’obra amb Xavier Ricart, perquè “cal estar una mica locu i fer coses encara que comencin al menjador de casa”. L’Informe també s’ha endut el Butaca a millor escenografia de Jordi Queralt. Roc Mateu s’ha endut el premi a millor disseny d’espai sonor per la seva feina a El Caballero de Olmedo i Núria Llunell la millor caracterització per Doña Rosita la Soltera. Amb el vestuari de Berta Riera i la il·luminació de Pep Barcons s’entregaven els dos primers butaques a l’equip de La Perla 29 per L’orfe del Clan dels Zhao.

Banda sonora: Sílvia Pérez Cruz (Informe per a una Acadèmia)TEATRE_BARCELONA-butaca_2014-REVISTA_4

Disseny espai sonor: Roc Mateu (El Caballero de Olmedo)TEATRE_BARCELONA-butaca_2014-REVISTA_5

Caracterització: Núria Llunell (Doña Rosita la Soltera)TEATRE_BARCELONA-butaca_2014-REVISTA_6

Vestuari: Berta Riera (L’Orfe del clan dels Zhao)TEATRE_BARCELONA-butaca_2014-REVISTA_7

Il·luminació: Pep Barcons (L’Orfe del clan dels Zhao)TEATRE_BARCELONA-butaca_2014-REVISTA_8

Escenografia: Jordi Queralt (Informe per a una Acadèmia)TEATRE_BARCELONA-butaca_2014-REVISTA_9

SER COVER TENIA PREMI

La millor actuació de la nit ha estat, sense cap mena de dubte, la d’Albert Triola i Clara Segura, en el seu paper de patinadors romanesos que, encara que la fessin cada any, riuríem igual. Clara Segura però, s’ha endut el premi a millor actriu per un paper ben diferent a La Rosa Tatuada, un dels espectacles de més èxit de la temporada passada al TNC. L’actriu ha agraït als espectadors que malgrat les dificultats, segueixin anant al teatre. Mone Teruel s’ha endut el Butaca a millor actriu de musical per Marry me a Little, mentre que una emocionada Mar Ulldemolins recollia el de millor actriu de repartiment a El joc de l’amor i de l’atzar, que ha dedicat a Q-ars Teatre i l’enyorada Mercè Anglès.

Els premis a millor actor, Julio Manrique, i actor de repartiment, per Pablo Derqui, ja en sumaven quatre per a L’Orfe del clan del Zhao. Els dos actors, absents per motius laborals, han protagonitzat el moment freak de la nit “recollint” el premi via telèfon mòbil a mans dels companys d’equip, a qui han dedicat el premi. El més content de la nit, però, ha estat Benjamí Conesa, el cover de Roger Pera al musical Germans de Sang, que ha dedicat el Butaca “a tots els covers de musical, que se saben tots els papers de l’auca esperant que algun actor s’encostipi i que, sense ells, l’espectacle no podria continuar”.

TEATRE_BARCELONA-butaca_2014-REVISTA_14

TEATRE_BARCELONA-butaca_2014-REVISTA_31

TEATRE_BARCELONA-butaca_2014-REVISTA_16

Actriu de musical: Mone (Marry me a Little)TEATRE_BARCELONA-butaca_2014-REVISTA_12

Actriu de repartiment: Mar Ulldemolins (El joc de l’amor i de l’atzar)TEATRE_BARCELONA-butaca_2014-REVISTA_17

Actriu teatral: Clara Segura (La Rosa Tatuada)TEATRE_BARCELONA-butaca_2014-REVISTA_26

Actor de musical: Benjamí Conesa (Germans de Sang)TEATRE_BARCELONA-butaca_2014-REVISTA_13

Actor de repartiment: Pablo Derqui (L’orfe del clan dels Zhao)TEATRE_BARCELONA-butaca_2014-REVISTA_18

Actor teatral: Julio Manrique (L’orfe del clan dels Zhao)TEATRE_BARCELONA-butaca_2014-REVISTA_27

ELS MILLORS EN DANSA, MUSICAL I FAMILIAR

La coreògrafa Sol Picó i The Chanclettes, dues companyies que enguany també celebren els 20 anys, han estat els encarregats de lliurar els premis a millor espectacle de dansa i musical, que s’han endut Capricis, d’Àngels Margarit, estrenat al Festival Grec, i Germans de Sang, que ha fet temporada al Teatre del Raval i ara està de gira. Un espectacle, diuen, que ha intentat suplir la manca de mitjans amb el talent de l’equip i que tenia com a premissa allò de “si algú s’adona de la carrera de la mitja, és que alguna cosa no estem fent bé”. El premi a millor espectacle familiar se l’ha endut La Kompanyia del Lliure per Moby Dick, un viatge pel teatre, dirigida per Juan Carlos Martel i adaptada per Marc Artigau, que la temporada passada va exhaurir entrades i aquesta ha repetit èxit.

TEATRE_BARCELONA-butaca_2014-REVISTA_23

Millor espectacle de dansa: CapricisTEATRE_BARCELONA-butaca_2014-REVISTA_19

Millor espectacle musical: Germans de SangTEATRE_BARCELONA-butaca_2014-REVISTA_22

Millor espectacle familiar: Moby Dick, un viatge pel teatreTEATRE_BARCELONA-butaca_2014-REVISTA_11

LA REIVINDICACIÓ DE LES LLIBERTÀRIES

Llibert, escrit per Gemma Brió i dirigit per Norbert Martínez, s’ha endut el guardó a millor text teatral i millor espectacle de petit format. Brió ha aprofitat el moment per criticar la situació actual del teatre on “s’està imposant la idea neoliberal que cal fer fora la cultura de les subvencions” i ha preguntat “a aquells qui ens comparen amb la Coca-Cola” si estarien disposats a pagar 400 euros per una entrada d’un espectacle de petit format, “que és el que val”. L’actriu no s’ha quedat aquí i ha carregat contra el govern espanyol i la Generalitat, representada a la gala pel Conseller de Cultura, Ferran Mascarell, per subvencionar molt més una marca de cotxes que tota la industria cinematogràfica, “i ja no parlem del teatre”. “La Generalitat s’ha quedat el deute de Boí-Taüll. Es pot quedar el meu deute, senyor Mas? Encara hi ha persones de l’equip que no han cobrat”, afegia indignada.

Millor text teatral: Llibert, de Gemma BrióTEATRE_BARCELONA-butaca_2014-REVISTA_10

Millor espectacle de petit format: LlibertTEATRE_BARCELONA-butaca_2014-REVISTA_25

LA CORONACIÓ DELS ZHAO

L’Orfe del clan dels Zhao feia el ple, sis guardons de sis nominacions, amb els premis a millor muntatge teatral i millor director per Oriol Broggi, que l’ha dedicat a Rosa Novell, qui el va fer pujar per primer cop a l’escenari (precisament al Teatre Principal) i al país “que malgrat tot no està tant malament”. També ha volgut destacar la tasca a tota la companyia de La Perla 29, sobretot en aquest muntatge “que és el que més m’ha costat d’elaborar” i de Ferran Utzet, director de Traduccions/Translations, també produïda per La Perla, i amb qui competia en quatre categories, entre elles la de millor director.

Millor director: Oriol Broggi (L’orfe del clan dels Zhao)TEATRE_BARCELONA-butaca_2014-REVISTA_28

Millor muntatge teatral: L’orfe del clan dels ZhaoTEATRE_BARCELONA-butaca_2014-REVISTA_29

PREMI A LA TRAJECTÒRIA I EL CORATGE

La Butaca honorífica Anna Lizaran ha estat per l’actriu Rosa Novell, que ha rebut un llarg aplaudiment amb tota la professió dempeus. “Gràcies a l’Anna pel premi. L’admiro, l’estimo i la recordaré sempre”, deia emocionada, “gràcies als amics, família i la professió que m’ha fet costat en aquesta nova vida”. L’actriu, que ha patit una greu malaltia que l’ha deixat cega, ha mostrat una gran força i vitalitat i ha assegurat que “a mi ningú em traurà d’aquí. L’any vinent vindré a recollir un altre premi, ja us el podeu anar inventant”, i també ha tingut paraules per l’equip de L’última trobada, encapçalat per Abel Folk, qui l’ha ajudat a tornar a pujar als escenaris.

Butaca honorífica: Rosa NovellTEATRE_BARCELONA-butaca_2014-REVISTA_21

TEATRE_BARCELONA-butaca_2014-REVISTA_20

Un aire de família, que tenia set nominacions, no s’ha endut cap guardó, tampoc Traduccions, que partia amb quatre nominacions. El caballero de Olmedo i Doña Rosita la soltera, tots dos amb sis nominacions, s’han quedat finalment amb un guardó. Terra de ningú, La nit just abans dels boscos i La Pols, amb dues nominacions, són alguns dels altres espectacles que s’han quedat a les portes del premi.

TEATRE_BARCELONA-butaca_2014-REVISTA_30

Text: Mercè Rubià / Fotografies: Neus Riba

Articles relacionats
La Bella Otero desafia el vers a ‘Prosopopeya’

La Bella Otero desafia el vers a ‘Prosopopeya’

La companyia La Bella Otero, formada per Emma Arquillué i Pablo Macho Otero, presenta el seu nou espectacle: Prosopopeya, una peça multidisciplinària en vers que parla de la identitat i que es podrà veure del […]

24 espectacles per reviure el llegat de Joan Brossa

24 espectacles per reviure el llegat de Joan Brossa

El Centre de les Arts Lliure de la Fundació Joan Brossa ha presentat la programació del segon trimestre de la temporada 2024-2025, una aposta decidida per la transgressió, la hibridació artística […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!