COMÈDIA ROMÀNTICA

La segona part de ‘Smiley’ de Guillem Clua torna a La Villarroel

'Smiley. Després de l'amor' torna a la cartellera amb Ramón Pujol i Albert Triola, com a protagonistes

Rubén Garcia Espelta

El dramaturg i director Guillem Clua recupera a La Villarroel Smiley. Després de l’amor. L’obra, estrenada al 2020 a l’Aquitània Teatre, torna a la carteller amb la continuació de la història d’amor entre l’Àlex i el Bruno (Ramon Pujol i Albert Triola), els mateixos protagonistes que es van enamorar fa 8 anys amb l’èxit Smiley. Una història d’amor, en una nova comèdia més madura, actual i que ens parla de les relacions gais però també de la crisi dels quaranta, el matrimoni, els fantasmes del passat i les expectatives que ens crea l’amor romàntic.

Ramon Pujol i Albert Triola, protagonitzen la segona entrega de ‘Smiley’. Imatge: Kiku Piñol

“De la mateixa manera que Smiley. Una història d’amor va normalitzar el fet que una comèdia romàntica estigués protagonitzada per dos homes joves, aquesta nova història mostra una realitat diferent: la de l’homosexualitat a la mitjana edat, quan els llums de la festa s’apaguen, quan ja no tenim esma per seguir ballant i preferim quedar-nos a casa, quan ens toca entendre que l’amor pot ser alguna cosa més que passió desfermada i focs artificials, quan la soledat amenaça amb deixar de ser una cosa transitòria…”, comenta Guillem Clua.

Aquesta proposta dona continuïtat al text estrenat l’any 2012 però està escrita per tal que es pugui veure sense haver vist la primera part. En aquesta seqüela, la parella de personatges són més madurs i desvelaran què va passar després del final de les seves peripècies originals, obrint la possibilitat d’imaginar quines aventures s’amaguen darrere del tan clàssic fos a negre del cel·luloide. Segons l’autor: “El muntatge donava la oportunitat de respondre a preguntes sobre la forma que havia agafat la relació entre els personatges: Continuaven junts? Havien aconseguit superar les seves diferències per establir una parella duradera? Eren una parella oberta o tancada? Feliços o infeliços?”.

“Aquesta ha estat l’obra més difícil que he escrit mai”, diu Clua, i afegeix: “He trigat anys a donar amb el text definitiu ja que calia trobar de nou el to exacte, l’equilibri entre comèdia i drama, la química entre els dos personatges… la màgia, en definitiva, que va fer de la primera entrega una cosa tan especial”.

‘Smiley’, una història que ha enamorat a mig món

El novembre del 2012 l’Àlex i el Bruno, els protagonistes de Smiley. Una història d’amor, es van fer el seu primer petó al petit escenari de la Sala Flyhard. Era un petó ple d’esperança i de futur, tal com han de ser els petons de totes les comèdies romàntiques, però en aquell moment ningú es podia imaginar fins a quin punt ho acabaria sent.

‘Smiley. Una història d’amor’ durant la seva primera temporada d’estrena a la Sala Flyhard

L’obra de seguida va enamorar els espectadors barcelonins i va saltar, primer, al Teatre Lliure i, després, al desaparegut Club Capitol on va fer diferents temporades fins al març del 2015. A la gira catalana va seguir la producció madrilenya, que va omplir els teatres Lara i Maravillas.

Imatge d’escena de la producció que es va poder veure al Teatre Maravillas de Madrid

Al cap de poc temps, el text ja estava traduït a diverses llengües i se n’han pogut veure produccions a Alemanya, Grècia, Xipre, Itàlia, Xile, Puerto Rico, Perú, Uruguai, Venezuela, Miami o Nova York. L’any 2022 es va estrenar una adaptació com a sèrie a Netflix.

Més informació, imatges i entrades a:

Escrit per

Periodista i gestor cultural. Responsable de continguts editorials de TeatreBarcelona.com Ha treballat a mitjans com Catalunya Ràdio, El Periódico de Catalunya, La Xarxa, Ràdio 4 o Rac1.

Articles relacionats
Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!