Un patòleg que realitza l’autòpsia a Albert Einstein i en roba el cervell i els ulls, un home que perd la memòria a curt termini després de sotmetre’s a una operació per tractar l’epilèpsia i una neuropsicòloga que pateix una crisi d’identitat després de la ruptura del seu matrimoni. Aquestes són les tres històries que donen forma a Incògnit, un text del 2014 del jove britànic Nick Payne basat en fets reals. Un equilibri entre ciència i humanitats que ha captivat la seva directora, Mònica Bofill, “per la seva dramatúrgia plena d’amor, humor, humanitat, ironia i imaginació”.
Les trames basades en casos reals parlen de Henry Molain, un pacient nord-americà que va sotmetre’s a una cirurgia cerebral pionera que, si bé el va curar de l’epilèpsia, també li va deixar importants seqüeles. “Hola amor meu, que content que estic de veure’t”, repeteix el Henry a la Margaret gairebé a cada minut de l’escena. I també del patòleg Thomas Stoltz Harveyel, que va robar el cervell i els ulls d’Albert Einstein durant la seva autòpsia buscant alguna resposta sobre el lloc físic de la intel·ligència… una resposta que no va arribar mai. Unint aquestes dues trames amb una tercera que passa en l’actualitat, Payne ha cosit un text sobre les relacions humanes en què la temàtica més científica es converteix en emoció pura per a l’espectador.
Mònica Bofill -llicenciada en Direcció i dramatúrgia per l’Institut del Teatre i en Biotecnologia per la Universitat Autònoma de Barcelona- és la segona vegada que dirigeix una peça del dramaturg britànic. El 2013 ja va portar a escena Constel·lacions, un altre text de Payne que també explora les relacions humanes a partir d’una premissa científica.
A Incògnit, Paula Blanco, Oriol Guinart, Jordi Llordella i Victòria Pagès assumeixen fins a 19 rols en un exercici d’agilitat escènica. El muntatge té tots els números per seduir el públic, que s’hi veurà involucrat de manera lúdica tot intentant traçar un relat comú entre els diferents personatges i escenes.
Incògnit és una coproducció de la companyia La InCògnita i el Teatre Lliure que es podrà veure del 27 de febrer al 17 de març a l’Espai Lliure de Montjuïc.