A partir de dijous 19 de gener i fins el 19 de febrer la Sala Petita del Teatre Nacional de Catalunya acollirà el seu primer Koltès, En la solitud dels camps de cotó. Joan Ollé dirigeix a Andreu Benito i Ivan Benet en un text que enfronta a dos desconeguts en una trobada clandestina que posa en joc la seva identitat.
Un carrer fosc de la perifèria és el punt de trobada entre client i ‘dealer’. Han quedat per dur a terme una transacció, però el que havia de ser un mer intercanvi comercial acaba esdevenint un duel dialèctic que explora els desitjos i les pors humanes. Aquest és el punt de partida de la primera obra del dramaturg francès Bernard-Marie Koltès que arriba al TNC. Un text que tan el director del TNC, Xavier Albertí, com Joan Ollé, consideren una de les grans peces de la segona meitat del segle XX.
L’essència de l’obra són, en paraules del director, el perill i, sobretot, el desig. El joc dialèctic s’estableix a partir de l’oferiment per part del ‘dealer’ de tot allò que pugui desitjar el client, i del rebuig d’aquest a acceptar que ha vingut a negociar, fins i tot a buscar res. “El client no té clar què vol. Es passeja per allà amb la seva pulsió interna, molt vinculada a la mort, pròpia d’algú que està al final del seu trajecte”, explica l’actor Iván Benet, convençut que malgrat tot allarguen la trobada per satisfer el seu desig a través de la paraula, la discussió i la contraposició d’arguments. Fins i tot hi ha una certa “latència sexual”, pròpia de la seducció comercial.
Malgrat que en un primer moment pugui semblar que la principal diferència entre els dos homes és una qüestió social o econòmica, explica Ollé, és més aviat “una qüestió de llum i foscor”.
Ivan Benet, que ha treballat amb Joan Ollé en vuit muntatges, explica satisfet que aquest serà no només un dels majors reptes de la seva carrera, sinó també un desig complert. Benet va decidir llicenciar-se a l’Institut del Teatre amb una tesina d’aquesta obra de Koltès després de veure un taller de Joan Ollé sobre sobre el dramaturg francès.