Prenent com a referent la memorable Tardor Pinter, que va organitzar el mateix José Sanchis Sinisterra l’any 1996 per donar a conèixer aquest autor britànic, aquest any la Sala Bekcett proposa Tardor Sanchis, un cicle amb obres seves que servirà també per fer un reconeixement públic a aquest dramaturg, pedagog i activista que va fundar la Sala Beckett l’any 1989.
Durant la tardor es veuran un total de 6 espectacles que s’emmarquen dins d’aquest cicle: Castroponce, de Pablo Rosal, l’únic espectacle que no és del propi Sanchis però que des de la Beckett oferim com a obsequi al seu fundador; El lector por horas, una coproducció de la Beckett, el Teatro de la Abadía i l’Institut Valencià de Cultura, amb direcció de Carles Alfaro i amb un repartiment de luxe format per Pep Cruz, Pere Ponce i Mar Ulldemolins; ¡Ay, Carmela!, segurament l’obra més coneguda i representada de l’autor; Los desiertos crecen de noche, dirigida i interpretada per Clara Sanchis, la filla del dramaturg; Ñaque o de piojos y actores, representada al Tantarantana amb direcció de Daniela de Vecchi i el mateix Sanchis; i Vitalicios, dirigida també per José Sanchis i Eva Redondo, una col·laboradora habitual de l’autor a l’espai La Corsetería de Madrid.
També et pot interessar: ‘La nova temporada de La Beckett amb Pere Riera, Jordi Boixaderas o Helena Tornero’
Sanchis Sinisterra, un renovador del teatre
José Sanchis Sinisterra té 83 anys i moltes coses a dir. Actualment té alguns espectacles girant per Espanya, està escrivint un nou text teatral i en té algun pendent d’estrena.
Nascut a València l’any 1940, és considerat com un dels autors més premiats i representats del teatre espanyol contemporani i un gran renovador d’escena espanyola. El 1971 va ser nomenat professor titular de l’Institut del Teatre de Barcelona. Cinc anys més tard va participar al primer Festival Grec com a director d’una de les companyies de l’Assemblea d’Actors i Directors de Barcelona. L’any 1989, va posar en marxa la Sala Beckett a Barcelona, un espai per a la investigació i experimentació escèniques on Sanchis impartia cursos per a actors i autors.
La nova temporada de La Beckett amb Pere Riera, Jordi Boixaderas o Helena Tornero
La temporada seguirà amb dos èxits que tornen. Per una banda, hi haurà l’òpera electrònica Infanticida, una adaptació de Marc Rosich dirigida per Marc Angelet de l’obra original de Caterina Albert (Víctor Català); per l’altra, torna també Al final, les visions de Llàtzer Garcia protagonitzada per Joan Carreras, Xavi Saez o Elena Tarrats, entre altres.
Entre les estrenes de la temporada hi ha Picasso, rey, monstruo y payaso de Maria Folguera amb direcció de Joan Arqué, i l’adaptació de Napalm al cor de Pol Guasch. Las Huecas, companyia resident de la temporada, estrenaràn al gener De l’amistat. Al febrer i al març, respectivament, es presentaràn a La Beckett Llums, llums, llums d’Evelyne de la Chenelière dirigida per Lurdes Barba, l’espectacle familiar Dins del cor del món i Derecho a pataleta de Berta Prieto i Lola Rosales.
Pere Riera proposarà a l’abril un dels plats forts de la temporada Casa Calores, una història sobre el pas del temps amb Jordi Boixaderas i Rosa Renom, i el monòleg sobre canvi climàtic, ecofeminisme i revolució tecnològica Dona i aspirador(a), escrit per Helena Tornero i Míriam Escurriola. La temporada s’acomiadarà amb Qui estigui lliure de Xavi Buxeda, una peça que aprofundeix en temes com l’amistat, la identitat de gènere, la condició de classe, l’origen de la violència i la capacitat humana de judici i comprensió amb un repartiment format per Nil Cardoner, Pau Escobar i Mireia Vilapuig.
Tota la programació de la Sala Beckett fent clic aquí.