Temporada Alta torna aquesta tardor mantenint l’aposta per produir propostes escèniques pròpies i per coproduir espectacles amb companyies, equipaments i productores internacionals i del país. El festival presenta, enguany, 16 espectacles que conformen una part important de la programació que es donarà a conèixer a finals d’agost. Del total d’aquests espectacles produïts i coproduïts, 8 seran estrenes absolutes i 4 seran estrenes a l’Estat espanyol. D’altra banda, 6 del total de les coproduccions són espectacles internacionals, 2 d’ells, projectes de col·laboració entre artistes internacionals i catalans.
Produccions catalanes
Temporada Alta es manté fidel a l’impuls de la creació escènica catalana i aquest any coproduirà 11 espectacles amb productores, companyies i equipaments catalans que s’estrenaran o es podran veure durant el festival.
El festival s’encarregarà de la producció executiva de Gola, el nou espectacle de creació d’Oriol Pla que ell mateix protagonitza i coescriu amb Pau Matas, el seu col·laborador habitual amb el que ja van estrenar anteriorment Travy, amb gran èxit de crítica i públic. Es tracta d’una estrena absoluta coproduïda pel Teatre Nacional de Catalunya i Temporada Alta que barrejarà diferents llenguatges escènics (veu, text, dansa, slapstick, circ, clown, bufó, performance…) al voltant de la personalitat artística de Pla que, fins a la data, és l’únic intèrpret previst a escena.
A més, Lucia del Greco, per primera vegada al festival, adaptarà i dirigirà Pura passió, una estrena absoluta protagonitzada únicament per Cristina Plazas que adapta la novel·la de la premi Nobel francesa Annie Ernaux. L’obra tracta del record de la passió devastadora d’una dona per un home casat i, sobretot, de l’espera d’ell.
També cal destacar els nous espectacles de Jordi Casanovas, que estrena una història de terror construïda a partir de les narracions orals més enigmàtiques de les comarques gironines (Allà lluny hi ha una caseta); de Cabosanroque, que presentarà el seu nou espectacle de creació per títol El castor que plorava; d’Aina Tur, amb el projecte guanyador del XVII Premi Quim Masó (Sis hectàrees d’oliveres) o Llàtzer Garcia, que adapta al format monòleg un relat de Herman Melville (Bartleby), a més dels nous espectacles de Les impuxibles per primera vegada amb Pablo Messíez (Caramel), José y sus Hermanas (Morir lo hace todo el mundo) i Cascai Teatre (L’orquestra impossible).
També, un any més, el festival produeix el Torneig de Dramatúrgia Catalana, que celebrarà la seva catorzena edició.
Coproduccions internacionals
Temporada Alta treballa, des de fa anys, perquè algunes de les seves produccions i coproduccions tinguin un component internacional. L’objectiu és afavorir la relació, l’intercanvi i el treball conjunt entre artistes i equips de diverses nacionalitats i tradicions teatrals.
Enguany acollirà una nova col·laboració en aquesta mateix línia estratègica. Es tracta d’Un sublime error, un espectacle que dirigirà Jan Lauwers (Needcompany) i protagonitzarà l’actor Gonzalo Cunill, en una coproducció del festival amb Needcompany i el Heartbreak Hotel d’Àlex Rigola.
També es presentarà Paisatges compartits (Shared Landscapes), un gran projecte europeu que ja es va anunciar l’edició passada, que consisteix a fer creacions escèniques en espais naturals. L’esdeveniment es realitzarà a Celrà en una marató de 7 hores d’espectacles a l’aire lliure dels que gaudiran unes 300 persones per jornada. Com a les diferents edicions d’aquesta iniciativa, els artistes participants seran: Stefan Kaegi (Suïssa), El Conde de Torrefiel (Catalunya), Ari Benjamin Meyers (Estats Units), Begum Erciyas i Daniel Kötter (Turquia / Alemanya), Emilie Rousset (França), Chiara Bersani i Marco D’Agostini (Itàlia) i Sofia Dias i Vitor Ruiz (Portugal).
A més, Temporada Alta 2024 estrenarà en exclusiva a l’Estat espanyol Bérénice, l’espectacle protagonitzat per l’actriu francesa Isabelle Huppert que, per primera vegada, es posa a les ordres del prestigiós director Romeo Castellucci. Junts presentaran una adaptació lliure d’aquest clàssic de Racine que arribarà al festival després de poder veure’s al Théâtre de la Ville de París i fer gira per Europa.
Finalment, Totentanz – Morgen ist die Frage, el nou espectacle de La Veronal, també serà estrena a l’Estat espanyol. La peça dirigida per Marcos Morau s’inspira en el concepte històric i cultural de la dansa de la mort i es representarà en un espai no convencional encara per determinar.