Antonio Márquez presenta ‘Medea’, una gran producció de ballet teatral flamenc

Redacció

Antonio Márquez és una de les figures més sòlides de la dansa espanyola clàssica i gaudeix d’una gran projecció i reconeixement internacional, comptant amb diferents premis entre els quals destaquen el Premi Nureyev (1997) atorgat per la crítica italiana, el Premi al Artista més Valorat (2001), rebut també a Italia i el Primer Premi del Festival Internacional de Danza de Jerez (2003).

Abans de fundar la seva pròpia companyia el 1995, va ser intèrpret del Ballet Español de Madrid, el Ballet Región de Murcia i el Ballet de Víctor Ullate. Ja amb la seva companya destaquen entre els seus treballs la brillant reinauguració del Teatro Real de Madrid (1997) amb la posada en escena de El sombrero de tres picos (Falla, Picasso, Antonio Ruiz Soler), la qual es va presentar el 2013 en el Royal Albert Hall de Londres, el espectáculo Antonio (2008) o la seva participació en el Ballet Nacional de España (2009) com a artista convidat per a celebrar el trentè aniversari d’aquesta companyia.

Dansa i mitologia grega

El 2019 recupera la coreografía Medea, de José Granero, amb música de Manolo Sanlúcar i llibret de Miguel Narros, una coreografia mítica i un dels moments culminants del repertori de dansa espanyola del segle XX. Aquesta peça es va estrenar el 1984 en el Teatro de la Zarzuela de Madrid i aquell mateix any va rebre el Premi de la Crítica de Nueva York com a millor ballet.

La peça s’inspira en el mite grec de Medea. Medea era filla del rei del Cólquide, Eetes, i la seva esposa Idia. Va aprendre les arts màgicas de la maga Circe. La història explica que va trair el seu pare i assassinar el seu germà, tot ajudant a robar el velló d’or a l’aventurer grec Jàson, de qui estava enamorada i amb qui va fugir. Jàson i Medea, amb els seus dos fills, viuen a Corint on regna l’ancià Creont, que té una única filla, Creüsa. El rei Creont ofereix la seva bella filla a Jàson, i aquest l’accepta repudiant a Medea. Medea, consumida per la gelosia, no reaccionarà amb justícia, sinó amb venjança.

Un programa amb quatre peces

Al Teatre Tívoli podrà veure’s del 4 al 9 de maig aquesta producció de Medea de poc més d’una hora de durada, juntament amb altres tres peces breus: Dos estrenes de la companyia (Macadanza amb coreografia de Javier Palacios i música de C. Saint Saëns, i Symphonie espagnole, una coreografia del mateix José Granero i música de Édouard Lalo) i finalment recupera Bolero (una coreografia històrica d’Antonio Marquez a partir del popular bolero de Maurice Ravel).

Una cita ineludible per als amants del ballet clàssic, una gran producció amb 23 ballarins i la col·laboració especial com a artista convidada de la ballarina catalana Helena Martín, en el paper de Medea.

Escrit per
Articles relacionats
La Bella Otero desafia el vers a ‘Prosopopeya’

La Bella Otero desafia el vers a ‘Prosopopeya’

La companyia La Bella Otero, formada per Emma Arquillué i Pablo Macho Otero, presenta el seu nou espectacle: Prosopopeya, una peça multidisciplinària en vers que parla de la identitat i que es podrà veure del […]

24 espectacles per reviure el llegat de Joan Brossa

24 espectacles per reviure el llegat de Joan Brossa

El Centre de les Arts Lliure de la Fundació Joan Brossa ha presentat la programació del segon trimestre de la temporada 2024-2025, una aposta decidida per la transgressió, la hibridació artística […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!