Els Insectotròpics reinventen ‘Conte de Nadal’ de Charles Dickens a Plaça Catalunya

Rubén Garcia Espelta

La companyia Insectotròpics estrenarà el 19 de desembre Cançó de Nadal a Plaça Catalunya, en el marc del Festival de Nadal que ha organitzat aquest any l’Ajuntament de Barcelona. L’espectacle, fidel a la història de Charles Dickens (Conte de Nadal o A Christmas Carol) contraposa l’egoisme, el treball desmesurat i l’avarícia amb l’esperit de Nadal. La proposta serà la protagonista de les nits del festival i oferirà cada dia, fins al 30 de desembre, un espectacle amb un llenguatge radical, multimèdia, simbòlic i oníric.


Tot i que es tracta d’un espectacle gratuït, les limitacions d’aforament per la covid-19 han fet que sigui necessari fer una reserva prèvia ja disponible a través del web de l’Ajuntament de Barcelona.

Cançó de Nadal: un Dickens contemporani

Cançó de Nadal és una producció de mig format que barrejarà disciplines i llenguatges com el videoart, la pintura, el teatre, la performance i la música en directe: “Les nostres obres són obres col·lectives, és a dir, una suma de diferents llenguatges que, com una orquestra amb els seus instruments que va partint d’expressions i mons diferents, s’harmonitzen i s’ajunten per representar una idea, en aquest cas, la nostra versió del Conte de Dickens“, comenta la companyia. L’espectacle anirà més enllà del resultat final i apostarà per una posada en escena viva i oberta al públic que ensenyarà les entranyes del procés creatiu, les tècniques emprades i el seu funcionament. “El públic va veient com es va creant l’obra en directe, es pot centrar-se en els diferents punts creatius, com el pintors o els actors, i a la vegada té aquesta gran imatge que és el centre“, comenta Xanu, un dels integrants de la companyia.


A l’espectacle participaran d’una seixantena de nenes i nens del Musical’s Choir, un cor de cantaires de 12 a 20 anys, pertanyent a l’Escola de Músics i JPC situada al Raval. Musical’s Choir és una iniciativa que va néixer l’any 2014 i està formada per nois i noies del barri del Raval i del Districte de Ciutat Vella. Té per objectiu treballar a través de la música la integració, la diversitat, el respecte de les diverses cultures, procedències i religions. Tot un exemple de compromís vers a la diversitat del barri del Raval.

Aquest encàrrec de l’Ajuntament en plena pandèmia suposa per nosaltres un glop d’aire fresc“, expliquen els responsables de la producció i afegeixen: “El nostre mercat habitual és l’internacional i aquest any no hem fet cap bolo per les restriccions de moviment, de fet serà la primera vegada que actuem en un espai públic a Barcelona després de gairebé 10 anys girant pel món“.

Un clàssic del Nadal

Cançó de Nadal explica la història de Scrooge, un home avar i solitari que només pensa en els diners i que no suporta el Nadal . Un dia abans de la celebració rep una trucada: és la veu d’un fantasma, el seu difunt soci de feina l’adverteix que per evitar el seu mateix destí haurà d’escoltar el missatge dels tres esperits nadalencs.

L’esperit del passat li entendrirà el cor amb un viatge a la pura infància i a aquell amor de joventut frustrat. L’esperit del present li oferirà una crua visió de les diferents realitats del Nadal arreu del món, on hi ha persones que no tenen res per celebrar-lo. L’esperit del futur el confrontarà a la seva solitària mort i a la despossessió de tot el que ha tingut.

Insectotròpics actuaran per primera vegada en un espai públic de Barcelona

Després d’una dècada viatjant per diferents ciutats del món, aquesta serà la primera vegada que la companyia actuarà en un espai públic de Barcelona ciutat. La companyia nascuda l’any 2011 i convertida amb els anys en referent de l’escena contemporània, va debutar amb La Caputxeta Galàtica al 2012 i l’han seguit èxits com Compra’m!, que va inaugurar Fira Tàrrega el 2015, o el seu últim espectacle estrenat fins al 2020, The legend of burning man (2017).

Han actuat en prestigiosos festivals nacionals com el TNT i el Fringe de Madrid, però també en l’àmbit internacional en festivals com el el Mapping Festival de Suïssa, l’Ansan Street Art Festival de Corea, el Festival El Aleph a Mèxic, el Passage Festival a Dinamarca, l’International Children Arts Festival de Taiwan o el Festival d’Aurillac a França, entre molts d’altres.

Escrit per

Periodista i gestor cultural. Responsable de continguts editorials de TeatreBarcelona.com Ha treballat a mitjans com Catalunya Ràdio, El Periódico de Catalunya, La Xarxa, Ràdio 4 o Rac1.

Articles relacionats
La màgia del teatre en família

La màgia del teatre en família

El 2025 arriba carregada de propostes que aposten per apropar el món del teatre als més petits amb propostes innovadores que transmeten valors com la solidaritat, l’empatia, la creativitat i […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!