Aquest cap de setmana el sector teatral i cultural ha alçat a veu per reivindicar els teatres i les activitats culturals com a espais segurs i lliures de contagis de Covid-19.
#laculturaessegura s’ha convertit en un dels lemes que més s’ha llegit aquests dies a les xarxes socials. El hashtag va començar a ressonar divendres per protestar contra la decisió del govern de la Generalitat de Catalunya de prohibir les activitats culturals i els espectacles i també com a rebuig de l’estigma que associa la cultura als nous contagis que s’estan produint aquestes setmanes a l’àrea de Barcelona.
El passat divendres, després que el Govern fes públiques les noves mesures per contenir la propagació del virus (les podeu llegir aquí), els representants d’alguns festivals de música van presentar al·legacions en una reunió que es va celebrar amb els responsables de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC). El decret de la Generalitat permetia als ajuntaments prendre mesures diferents a les recomanades i l’Ajuntament de Barcelona va anunciar, emparant-se en aquest punt, que mantindrien aquells esdeveniments que compleixin totes les mesures sanitàries.
L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i un grup d’alcaldes de l’àrea metropolitana, es van reunir, posteriorment, amb el President de la Generalitat, Quim Torra, per demanar-li formalment que mantingui l’activitat cultural de festivals, la dels teatres i la resta d’equipaments amb tots els protocols de seguretat pertinents. Finalment no haver cap acord amb l’òrgan encarregat de regular aquestes peticions, Protecció Civil (PROCICAT). Poc després la mateixa Alcaldessa de la ciutat escrivia a Twitter: “A contracor haurem d’aturar el Grec i els equipaments culturals“. A partir d’aquí es va obrir un encreuament confús de rèpliques i respostes a xarxes entre els diferents responsables de les administracions.
Picabaralles i contradiccions a Twitter per part de dirigents polítics de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.
La reacció del sector cultural
Isabel Vidal (Adetca), Carme Zapata (Associació de Sales de Concerts de Catalunya) i Camilo Tarrazón (Gremi d’Empresaris de Cinemes de Catalunya), han signat aquest matí un manifest on es mostren perplexos i indignats pel “desgavell per part dels màxims responsables encarregats de fer-nos sortir de la crisi” i critiquen “l’espectacle polític grotesc” que s’ha produït durant aquests dies.
A la nota expliquen que, “si ningú rectifica”, els consistoris podran fer arribar al PROCICAT les seves peticions per poder fer activitats culturals amb públic, en espais oberts o tancats, i que hauran d’esperar la seva resolució.
Al document reiteren la seva “voluntat de ser part de la solució“, que “es rectifiqui immediatament” i que “no es suspengui l’activitat cultural segura“. També demanen que “els espais culturals estiguin al final de les fases de tancament davant de qualsevol futura gestió de la crisi” i que la cultura sigui considerada pel Govern com “un bé de primera necessitat” que “ha ajudat a superar la crisi“. Per acabar també reclamen quede la mateixa administració “es generin campanyes de confiança entre el públic, malmesa per les imprudents declaracions emeses dels del Govern“.
El Grec es manté a l’espera i el Cruïlla segueix amb l’activitat
Aquest matí el mateix festival Grec ha escrit a les seves xarxes socials que segueixen “a l’espera de la confirmació final per part de la Generalitat” mentre que el Cruïlla XXS ja ha confirmat, segons el Diari Ara, que manté la funció d’avui malgrat la suspensió per part de l’Ajuntament argumentant que “compleix amb totes les mesures de prevenció i seguretat“.