Recordeu els famosos “Chistes de mariquitas” de l’Arévalo? Fins fa poc, aquesta era l’única referència per a molts barcelonins quan els parlaven de comèdia amb perspectiva LGTBIQ+. L’escena de comèdia, tant popular com a alternativa, ha estat copada per homes heterosexuals, i inevitablement carregadíssima d’estereotips i clixés heteronormatius on la diversitat era (i és) el blanc fàcil de burles i xafardells. Per sort, això ha començat a canviar.
Els anys 2000, el famós programa televisiu El Club de la Comèdia va popularitzar els monòlegs còmics, però no ha estat fins a l’última dècada que la ciutat ha viscut una veritable eclosió de l’stand-up comedy. La influència de l’humor anglosaxó sobre noves generacions d’artistes, arribat en temps real amb les xarxes socials i les plataformes d’estríming, ha potenciat que un circuit de bars, com El Medi o el Rouge, programin amb estabilitat espectacles de comèdia. Fins i tot que teatres hagin adaptat part de la seva programació per convertir-se en clubs d’stand-up, com la Golem’s i El Molino. Res d’això s’entendria sense la incessant feina de col·lectius com el Comedy Gold, Massa Comedy, L’Altre Mic o Infolols, per citar-ne només alguns, que s’han deixat la pell per teixir un potentíssim circuit d’humor alternatiu. Aquest xup-xup ha estat essencial perquè el col·lectiu LGTBIQ+ trobi el seu propi espai per riure lliurement entre el Besòs i el Llobregat.
‘LOCA’: el primer open act de comèdia LGTBIQ+
Andrea Farina és un dels còmics més en forma de la ciutat. Originari d’Itàlia i dissenyador gràfic de formació, es va establir a Barcelona després d’uns mesos vivint-hi i trobar l’amor. Les ganes de buscar una extraescolar que no passés pel gimnàs el va portar a apuntar-se a un curs de monòlegs que el va introduir de cap a l’escena de comèdia de la ciutat. Ràpidament, va descobrir l’anomalia que regnava als open mics i espectacles d’stand-up de la ciutat: la majoria dels còmics eren heterosexuals, i, per tant, arrossegaven un públic similar. “Mariconades, les justes”. Una paradoxa en una ciutat reconeguda internacionalment com a capital gai, amb un dels Orgulls més reconeguts i abanderada de l’acollida al públic LGTBIQ+. Com podia ser? La comèdia no interessava a les bolleres, marietes, trans…?

Andrea Farina i Maria Lyona
Negant la possibilitat que el col·lectiu no tingués un espai representatiu va trobar la inspiració en la còmica Penny Jayg, que havia iniciat a Madrid el Riot Comedy, un espai de comèdia únicament per a dones. L’èxit del model de comèdia feminista va ser l’espurna que el va portar a crear a la petita Sala ON el LOCA Comedy, el primer open de comèdia LGTBIQ+ de la ciutat, que a poc a poc s’ha convertit en un referent en la normalització de la visibilitat del col·lectiu des de l’humor. Presentat per Farina mateix i Maria Lyona, es programa un cop al mes a la Golem’s amb un repartiment intergeneracional on tots els còmics s’identifiquen dins del ventall de l’espectre de l’arc iris. Març Llinàs, Pepi Labrador, Eñaut Zuazo, Josie Asquerosi, Glòria Ribera o Ignasi Taltavull són alguns dels còmics que hi han actuat recentment, però no és excloent amb qui no pertany col·lectiu: a cada funció conviden un reconegut còmic heterosexual, invertint els rols habituals on els artistes diversos formen part de “la quota”.

‘Pintxo de tortilla’
Altres espais d’humor divers
Ara bé, no és l’únic: el LOCA Comedy se suma a altres espais que s’han consolidat a la cartellera barcelonina com el Pintxo de tortilla, a La Lleialtat Santsenca. Mai Boncompte i Cristina Guyo organitzen, un cop al mes, uns divertidíssims vermuts amb comèdia on la mirada és feminista, lesbiana i antipatriarcal. Sense oblidar els locals d’ambient amb programació cultural amb una forta presència de comèdia i transformisme, com La Federica, El Cangrejo o els circuits drag de La Ravalada i el Sarao Drag de l’Apolo. Barcelona és diversa, però sobretot, divertidíssima.
Més informació imatges i entrades: